Реклама / Ads
4| 4625 |16.03.2020 НОВИНИ

ЕС затваря външните си граници за 30 дни

.
Урсула Фон дер Лейен
Европейският съюз въвежда 30-дневна забрана за неналежащи пътувания към територията на страните членки. На практика това означава затваряне на външните граници на Евросъюза.
 

"Както току-що информирах нашите партньори от Г-7, предлагам на държавните и правителствените ръководители да въведем временно ограничение за неналежащи пътувания до ЕС", каза председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лейен във видеообръщение в Туитър.

 

Забраната първоначално ще важи за срок от 30 дни, но "може да се удължи при необходимост", посочи шефката на ЕК.

 

Изключение се прави за дългосрочно пребиваващи в ЕС, членове на семействата на граждани на ЕС и дипломати, както и за лекари, медицински сестри, изследователи и експерти. Хората, превозващи стоки, също са освободени от ограничителните мерки, за да се осигурят доставките на стоки като лекарства и храни. За трансграничните работници забраната също няма да важи.

 

Европейската комисия представи насоки за действия по вътрешните граници за пресичането на пандемията и ограничаване на последствията за икономиката.

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката.

 

Целта е да се гарантира, че здравеопазването и пациентите продължават да получават цялата подкрепа, от която се нуждаят, по-специално защитни облекла и медицинска апаратура и в същото време да гарантираме, че другите стоки, които са важни за това икономиката да продължава да се функционира, могат да се движат и да достигат фабриките и магазините, каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

 

Граждани на ЕС, които са болни, не трябва да бъдат връщани по границите, а да им се предоставя достъп до здравни грижи. Държавите членки могат да отказват влизане на хора от трети държави без право на пребиваване в ЕС, ако преценят, че те представляват заплаха за общественото здраве.

 

Държавите трябва да спазват принципа на свободното движение на всички стоки и да гарантират доставките на основни продукти като лекарства, медицинско оборудване и хранителни продукти. От тях се очаква да осигурят приоритетни зелени ленти за превоз на товари.

 

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс се е поставил доброволно под карантина, след като е общувал с заразен френски политик.

Заради кризата с коронавируса Белгия служебното правителство на Софи Вилмес ще получи специални правомощия и парламентарна подкрепа, за да действа като нормално правителство.

 

Католическата църква спря всички венчавки и кръщенетата. Здравното министерство призова шивашки предприятия да започнат сами да шият маски за лице. Някои болници вече правят това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4083 |16.03.2020 МВР: Няма заповед за затваряне на храмове, но хората да не се струпват . 0| 4007 |16.03.2020 Прокуратурата затваря ски зоната в Банско заради коронавируса . 9| 5842 |14.03.2020 Вижте кои обекти работят и кои затварят врати . 4| 5150 |14.03.2020 Мая Илиева: ЗАТВАРЯМЕ временно палатковия лагер! ИЗВЪНРЕДНО положение!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads