Реклама / Ads
3| 4989 |09.11.2023 НОВИНИ

Здравната комисия реши: Отпада задължителната карантина за COVID-19

.
Източник: личен архив
Без карантина за COVID-19. Това решение взе Комисията по здравеопазване в парламента на първо четене със Законопроект за изменение в Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 8 септември 2023 г., с който се предвижда отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина. Предложението бе прието единодушно със 17 гласа "За“. 
 

По думите на здравния министър Христо Хинков в законопроекта се предвижда да остане възможно министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести извън изрично посочените по ал. 1, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест.

 

Законопроектът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. На заседанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази становище по законопроекта.

 

С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването определянето на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както това в настоящия момент е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Не се очаква прилагането на проекта на Закон за изменение на Закона за здравето да доведе до необходимостта от допълнителни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването за задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на коронавирус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4523 |09.11.2023 Андрей Янкулов: Посещението на Кьовеши е от куртоазия, за да даде позитивна оценка на европрокуратурата в България . 14| 4681 |09.11.2023 След изстрели и рикошети в парламента - дадоха зелена светлина на машините "Страйкър" от САЩ . 28| 4614 |09.11.2023 Лаура Кьовеши: Гражданите искат да видят, че корумпираните са в затвора! . 12| 8457 |09.11.2023 След загубата на балотажа в София: Ваня Григорова подаде жалба срещу резултатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads