Реклама / Ads
15| 3049 |13.01.2022 НОВИНИ

Здравният министър: Приоритет е реорганизация на Спешна помощ

.
Асена Сербезова
Един от приоритетите в здравеопазването е реорганизация на Спешна помощ, защото това е от ключово значение, заяви проф. Асена Сербезова на заседанието на здравната комисия към парламента.
 

Това трябва да облекчи болничната помощ и работата на медиците, допълни тя. 

Всичко това, което трябва да направим е не само в здравната система, но има значение и образованието, защото много кадри се отказват още на това ниво, невиждайки смисъл в следването на медицинските специалности, подчерта проф. Сербезова.

 

Трябва и да се дигитализира здравеопазването, но не само до електронен здравен картон и електронни рецепти. В реално време да се показват данни, чрез които да може да се вземе бързо и адекватно решение за подход към пациента.

Дигитализацията ще помогне  на лекарите да прекарват повече време в диагностициране, а не в попълване на хартия, продължи здравният министър. Цялото това нещо трябва да е с цел по-качествен краен резултат и по-добро състояние за пациента, допълни Асена Сербезова.

 

Предприети са действия за изготвяне на оперативен план за справяне с пандемията и ще бъде обявен в 17:00 часа, уточни  още тя.  "Той ще бъде на 4 нива като основния критерии в него, но не единствен, ще бъде броят на заетите интензивни легла", допълни министърът. "Направили сме математически модел, чрез който мерките да могат да се обявяват по-рано, преди да бъдат въведени, за да могат хората да реагират", уточни тя.

 

"Всеки ден се генерират данни за заетостта на интензивните легла на областно ниво, за да не се стигне до ситуация, в която в една област има малка заетост на интензивни легла, а в друга доста по-голяма", завърши проф. Сербезова.

 

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ поиска да разбере дали ще бъдат взети мерки за компенсацията на болниците заради високите цени на енергията.

"Действително, въпросът е изключително належащ и важен. Ние очакваме да се увеличи капацитета на болничните заведения заради настоящата ситуация. И тук се добавя увеличението на цените на електроенергията. Косвена мярка за нас е приетата от енергийното министерство за компенсация на небитовите потребители", обясни Сербезова.

 

Тя заяви че, са одобрени 10 млн. лева допълнително за болнична помощ по бюджета на Министерството на здравеопозването с решение на Министерския съвет. Те са свързани с увеличените разходи за кислородно лечение. Ще бъдат увеличени и парите за спешна помощ. "Търсим и други механизми, включително преостойностяване на част от клиничните пътеки", допълни Сербезова.

 

Заседанието на комисията беше планирано за миналата седмица, но беше отложено заради среща на новосформирания от премиера Кирил Петков пандемичен комитет, чийто председател е здравният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3471 |13.01.2022 Зам.-министър: Мерките ще се съобщават 5 дни, преди да влязат в сила . 9| 3530 |12.01.2022 Здравният министър се срещна с протестиращите срещу ”зеления сертификат” . 13| 3971 |12.01.2022 Социалният министър: Нито една пенсия не е намалена . 7| 3428 |11.01.2022 Спортният министър: За 15 дни за „Българска армия“ е направено повече, отколкото за 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads