Реклама / Ads
18| 4567 |04.12.2020 НОВИНИ

Здравният министър: Проблеми в системата има. Извличаме максимума

.
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването
Здравният министър проф. Костадин Ангелов не се оправдава за проблемите в системата. Назовава ги с имената им, но било важно да се изправим и да победим вируса. Да се превърнем в лекари. Това искал COVID-19 у нас.
 

Това се разбра от гостуването на проф. Ангелов в ефира на БНТ и предаването "Панорама".

 

В студиото чухме вече познатите неща - всяко число се следи със загриженост, мерките са взети навреме, защото са взети при достигане на определи нива на заболеваемост. Системата е готова. Но това са й възможностите.

 

"Готови сме. Това, което виждаме, е онова, което може да даде здравната ни система. Нямаше подготвена система в света. Всяка една се задъхваше. Считате ли, че Швейцария, която всички знаем какво може като държава, не се е подготвила навреме, та интензивните легла свършиха? От първия ден, в който съм министър, поисках да се направи анализ за необходимостта от решения за обезпечеността на здравната система", посочи здравният минитър.

 

Той определи причините за високата смъртност у нас със здравната картина на населението в цялата страна.

 

"Голяма част от гражданите, които попадат в тази статистика имат много придружаващи заболявания. България е на водещи места по сърдечносъдови заболявания. Това не е извинение. Ние имаме недобра медицинска култура. Имаме сериозни проблеми. Поех ангажимент. Ще представя план за здравето на българската нация, за да се подобрят демографските показатели на нацията", категоричен бе проф. Ангелов.

 

Здравният министър още веднъж посочи - основният проблем е с липсата на персонал.

 

Тестовете и статистиката

 

"Не можем в момента да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране у всички професионалисти. Повече от всеки един искам антигенните тестове, ако специалистите казват, че те могат да бъдат приравнени с PCR тестовете. Нашите лекари, европейските лекари не дават тази препоръка", обясни Ангелов.

 

Здравният министър още веднъж посочи разума и личната отговорност като водещи и призова да не се търсят политически дивиденти от ситуацията. Ангелов увери, че в България няма да се пуснат ваксини, ако те не са гарантирано безопасни.

 

Отрече да има проблем с приема на пациенти както на национало, така и на локално ниво.

"Транспортираме болни от една област до друга. Правим всякаква логистика. Със сигурност някъде има забавяне, чакане на линейка, но това не е само у нас. И това мен не ме успокоява, а напротив. Всички виждаме проблемите в системата. Това не е извинение. Трябва да се назоват проблемите. Но е наш дълг да изведем максимума от това, което имаме", посочи още проф. Ангелов.

 

"Този вирус иска от всеки от нас да се превърне в лекар - да носи маска, да спазва дистанция. Това иска вируса - всеки от нас да стане лекар, да се изправим и да победим", допълни още здравният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3711 |03.12.2020 Здравният министър ще може да налага задължителна изолация . 18| 4703 |30.11.2020 Борисов: Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници . 11| 4173 |24.11.2020 Бивш социален министър: Бюджет 2021 - похарчени пари без цели . 14| 4952 |23.11.2020 Бивш здравен министър: Има хаос в организацията. Веднъж едно, после - второ, трето…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads