Реклама / Ads
1| 3012 |17.10.2022 НОВИНИ

Зеленски: С блокирането на украинско зърно, Русия осъди света на глад

.
Володимир Зеленски
За целия свят износът на зърно от Украйна е една от основните гаранции за стабилност. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от ”Укринформ”.
 

Той почете Световния ден на прехраната, който се отбелязва на 16 октомври. Този ден е установен в памет на създаването на специалната структура на ООН, занимаваща се с бедността и глада - ФАО. Това е Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации.


В продължение на десетилетия светът работи за разрешаването на проблема с глада. И едва ли някой от създателите на ООН е могъл да си помисли тогава, че през XXI век всички ние по света отново ще бъдем принудени да се борим със заплахата от масов глад, при това изкуствен глад! Глад, за който е отговорна само една държава в света - Русия - и нейната терористична война срещу свободния свят, заяви държавният глава.


Когато Русия блокира нашите украински пристанища и прекъсна нормалните вериги за доставка на храни, тя върна света в ситуация, сякаш тези десетилетия работа за международна продоволствена сигурност никога не са съществували.

 

За щастие украинските пристанища отново започнаха да работят за износ на селскостопански продукти. От юли доставяме точно толкова храни, които възвръщат стабилността на световния пазар. И то точно към онези сегменти от хранителния пазар, които осигуряват потреблението на едни от най-уязвимите страни в Африка и Азия.


И въпреки че възможностите ни за износ все още не са завършени, ние успяхме да изнесем почти 8 милиона тона храна по море - това са повече от 300 кораба. 60% от този обем е насочен към Африка и Азия. Това е глобалната мисия на страната ни: благодарение на украинските доставки цели региони по света поддържат социална и политическа сигурност.


И искам да благодаря на всички, които гарантират това: на първо място нашите фермери, нашите превозвачи, пристанищните работници, нашите дипломати и държавни служители. Разбира се, нашите защитници, които държат юга и връщат безопасността на морето. И искам да благодаря на нашите партньори, които успяха да помогнат за тази инициатива. По-специално генералният секретар на ООН Гутериш и президентът на Турция Ердоган.


Трябва да направим всичко така, че износът на украинско зърно само да се разширява. Това са работа за нашите хора и приходи от износ. Плюс средства за осигуряване на сеитбена кампания догодина. А за целия свят това е една от основните гаранции за стабилност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3595 |16.10.2022 Зеленски: Дори 100 хиляди загинали руснаци във войната няма да накарат Кремъл да се замисли . 4| 3233 |14.10.2022 Борислав Иванов подаде оставка след драмата с украинското знаме . 7| 3251 |14.10.2022 Зеленски: Русия я очаква трибунал за престъпленията в Украйна . 19| 3804 |12.10.2022 ”Възраждане” с нов опит да свалят украинското знаме от Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads