Реклама / Ads
4| 3390 |21.12.2022 НОВИНИ

Зеленски се готви да посети САЩ

.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да посети Вашингтон в сряда и може да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, твърдят доклади, цитирани от BBC.
 

Това ще бъде първото му задгранично пътуване след руската инвазия през февруари.


Възможно е Зеленски да се обърне към Конгреса, посочват пред медии източници, пожелали да останат анонимни. Няма официално потвърждение за посещението и плановете.


В писмо от вторник председателят на Камарата на представителите на Демократическата партия Нанси Пелоси призова членовете на Конгреса да присъстват на заседанието в сряда вечерта. По думите й то ще е с "много специален фокус върху демокрацията", но не даде повече подробности. 


Необявено посещение извън Украйна би било първото от началото на войната. Освен това изпраща сигнал за важността на отношенията между Киев и Вашингтон. САЩ изигра важна роля за предоставянето на военна подкрепа на Украйна във войната с Русия. 


Съвсем наскоро американските медии съобщиха, че администрацията на президента Джо Байдън обмисля доставка на Украйна на системите "Patriot", които ще позволят на страната да защити своята жизненоважна инфраструктура срещу руски атаки.


Русия се прицели в енергийния сектор на Украйна, потапяйки милиони в мрак при зимни температури от няколко градуса под нулата. Русия заплаши с реакция, ако Украйна получи "Patriot". 


Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, американските военни изчисляват, че най-малко 100 000 руски и 100 000 украински войници са били убити или ранени, заедно с около 40 000 цивилни смъртни случая.


ООН регистрира 7,8 милиона души като бежанци от Украйна в цяла Европа, включително Русия. Цифрата обаче не включва тези, които са били принудени да напуснат домовете си, но остават в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3007 |20.12.2022 Главнокомандващият украинската армия призова Зеленски да засили наказанията за дезертьорство . 1| 2906 |20.12.2022 Зеленски посети фронта в гр. Бахмут. В Киев ще има 12-метрово коледно дърво, с енергоспестяващи светлини . 11| 3192 |20.12.2022 Зеленски: Имаме нужда от още оръжия. Скоро Русия ще има 100 000 жертви . 1| 3020 |19.12.2022 Зеленски: На война няма шампион, няма равенство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads