Реклама / Ads
19| 2648 |13.05.2023 НОВИНИ

Зеленски подари на папа Франциск бронирана жилетка, изрисувана с икона на Богородица

.
Зеленски подари на папа Франциск икона на Богородица Източник: БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски разговаря във Ватикана в събота с Папа Франциск, който каза в края на април, че Светият престол участва в мирна мисия за прекратяване на войната с Русия.
 

"Това е голяма чест", каза Зеленски на Франциск, слагайки ръка на сърцето си и навеждайки глава, докато поздравяваше 86-годишния папа.

 

Светият отец се подпираше на бастун, показва кратко видео от срещата, цитирано от "Ройтерс".

 

Зеленски, който е на посещение в Рим за първи път от началото на войната, разговаря с папата 40 минути и му подари бронирана жилетка, която е била използвана от украински войник и по-късно изрисувана с образа на Богородица.

 

Изявление на Ватикана за срещата ще бъде публикувано по-късно.

 

За последно Зеленски се срещна с папата във Ватикана през 2020 г. и двамата са провели няколко телефонни разговора от началото на войната.

 

В началото на войната папата се опита да възприеме балансиран подход с надеждата да бъде посредник, но по-късно започна категорично да осъжда действията на Русия, сравнявайки ги с някои от най-тежките престъпления срещу Украйна през съветската епоха.

 

Връщайки се от пътуване до Унгария на 30 април, Франциск направи интригуващ, но озадачаващ коментар относно участието на Ватикана в мисия за прекратяване на войната. "В момента има мисия, но тя все още не е публична. Когато стане публична, ще я разкрия", каза той пред репортери по време на полета си към дома.

 

Франциск се срещна тази седмица с напускащия си поста посланик на Русия във Ватикана Александър Авдеев, а италианският вестник Il Messaggero съобщи, че той може да е получил писмо за руския президент Владимир Путин.

 

Франциск се е молил за мир практически всяка седмица и многократно е изразявал желание да действа като посредник между Киев и Москва. Предложението му досега не е довело до пробив.

 

Папата има постоянна покана от Зеленски да посети Киев, но преди това каза, че иска да посети и Москва като част от същата мирна мисия.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2863 |13.05.2023 Мелони посрещна Зеленски с военни почести в Рим . 5| 2747 |12.05.2023 Зеленски благодари на Сунак за крилатите ракети с голям обсег . 2| 2731 |12.05.2023 Италиански медии: Очаква се Зеленски да посети Рим утре . 6| 2908 |12.05.2023 Папа Франциск: Създаването на семейство е титанично усилие, което само богатите могат да си позволят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads