Реклама / Ads
0| 4196 |05.04.2022 НОВИНИ

Зеленски пред румънския парламент: Москва иска да окупира Одеса. След това има само една крачка до Молдова

.
Володимир Зеленски пред румънския парламент Източник: БГНЕС
Украйна не е последната цел на руската агресия. Москва иска да окупира Одеса и след това има само една крачка до Молдова. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред румънския парламент. Той призова Румъния да защити своята независимост и суверенитет.
 

„Европейският мир е заложен на карта. Западът трябва да се обедини, за да предотврати геноцид от страна на Русия в Европа“, каза още Зеленски и предупреди, че сигурността на континента зависи от резултата от агресията на Русия срещу Украйна.

 

„Заедно можем да спрем онези, които искат геноцид в Европа“, добави украинският президент в речта си пред народните представители. След това показа брутални кадри на убити цивилни граждани, осеяли улиците на Буча.

 

„В Украйна се решава съдбата на Централна Европа и Черноморския регион, поради което защитата на свободата на Украйна и украинците се равнява на защита на сигурността на Европа като цяло“, каза още Зеленски.

 

Той призова за нови санкции срещу Русия, така че тя да бъде „лишена от всички ресурси“.

 

„Затворете пристанищата си за руски кораби, спрете транзита на стоки към и от Русия, не внасяйте повече ресурси от Русия“, призова Зеленски.

 

Иначе той смята, че след масовите убийства на цивилни в Буча и други градове, мирните преговори с Русия ще бъдат много по-трудни.

 

Според него Москва умишлено бави преговорния процес, а също така се опитва чрез пропаганда да прикрие военните си престъпления. Зеленски заяви, че Киев ще положи всички усилия за провеждането на независимо разследване, което да докаже, че руската армия е извършила военни престъпления в окупираните до преди дни градове в района на Киев.

 

Според него тепърва ще става ясно за още стотици убити цивилни както в Буча, така и в други украински градове.

 

На този фон кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите на града, които са го напуснали, да изчакат поне още 10 дни преди да се върнат, заради опасност от въздушни атаки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3730 |04.04.2022 Зеленски посети Буча /снимки и видео/ . 0| 5675 |04.04.2022 Асен Агов: Сърбия поставя България на течение, представете си, че Созопол стане Буча!? . 0| 5641 |04.04.2022 Високопоставен служител на САЩ: Русия е изтеглила 2/3 от войските си от Киев, преразпределя ги . 0| 3122 |04.04.2022 ГЕРБ и ДБ предлагат площада пред руското посолство да се казва ”Героите на Украйна”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads