Реклама / Ads
6| 7024 |08.10.2022 НОВИНИ

Зеленски: Русия се подготвя за ядрен удар

.
Руските официални лица са започнали да ”подготвят своето общество” за възможно използване на ядрени оръжия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. Според него обаче Москва не е готова да ги използва.
 

През последните седмици украинската армия си възвърна големи части от територия в успешна контраофанзива, която принуди руските войски да напуснат позициите си. Украинската армия постигна значителен напредък на изток и юг, връщайки си градове и села дори в райони, за които Кремъл твърди, че сега са част от Русия.


Това се случва на фона на обявените от руския президент Владимир Путин анексии на четири украински региона, които се контролират от армията на Кремъл. Анексиите породиха страх от възможна ескалация на войната. Президентът Путин и други високопоставени руски служители предполагат, че ядрени оръжия - вероятно по-малки, тактически оръжия - могат да бъдат използвани за защита на тези зони, въпреки че западни служители казват, че няма доказателства, че Москва е готова да направи това.


"Хората, които са на власт в Русия, харесват живота и затова смятам, че рискът от използване на ядрени оръжия не е толкова ясен, колкото казват някои експерти", заяви Зеленски пред BBC.


Той обаче отрече да е призовавал за удари срещу Русия по време на онлайн събитие в четвъртък, като каза, че използваната от него украинска дума е била погрешно разбрана. Първоначалният коментар беше заклеймен от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков като „призив за започване на още една световна война“, докато руският външен министър Сергей Лавров каза, че този коментар обяснява защо Русия е била права да започне своята "специална военна операция". 


Неуспехите на руската армия, голям срам за президента Путин, предизвикаха необичайни критики към армията на страната. На фона на загубите президентът Путин обяви мобилизирането на стотици хиляди резервисти, което доведе до редки антивоенни протести в Русия и до огромно изселване на мъже във военна възраст.


Според Зеленски Путин се страхува от обществото, защото само те са способни да го заменят в днешно време. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3625 |06.10.2022 Зеленски: Имаме си работа с държава, която никога не е искала мир . 1| 3182 |06.10.2022 Русия внесе възражения по делото за геноцид в Украйна в съда в Хага . 3| 4632 |06.10.2022 Новите санкции срещу Русия удрят и Сърбия . 0| 3293 |06.10.2022 Първа среща на новия орган в ЕС, фокусиран върху войната на Русия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads