Реклама / Ads
8| 6795 |25.08.2021 НОВИНИ

Знае ли се чии интереси защитава Димитър Куманов?

.
Димитър Куманов
Вчера, 24-ти август, гръмко се обяви протест на сдружение „Балканка“ пред Министерски съвет. Протестът всъщност беше повече от скромен – петнайсетина активисти и десетина журналисти. Това всъщност е била схемата, по която действа „Балканка“ и нейният ръководител Димитър Куманов.
 

В последните дни НПО „БАЛКАНКА“ активно атакува целия управленски екип на Министерството на околната среда и водите, защото от него предлагат промяна в наредба, застрашаваща работата на целия ВЕЦ сектор в страната. Сипят се атаки, обиди, ругатни, но не и аргументи или предложение за това как да се реши проблемът. 

Всъщност проблемът не може да се реши с наредба. Решението предполага промяна на редица закони и е въпрос, който изисква задълбочен анализ и стратегия за развитието на целия енергиен сектор в страната. Предмет на спора е постановлението на Министерски съвет от 23-ти март тази година, което изисква ВЕЦ да представят документ за право на строеж върху територията на реките. ВЕЦ не могат да имат такъв документ, защото право на строеж не се е изисквало към момента,  когато са стартирали работа, а сега  не могат да получат такъв със задна дата. 

 

Точно тези две точки, които от МОСВ сега коригират, са добавени непрозрачно, без мотиви и без аргументация. Сега, когато е ясно, че тези точки застрашават националната сигурност и МОСВ е установило това, от „БАЛКАНКА“  започват отново шумно и грубо да атакуват без аргументация.

 

Знае ли „БАЛКАНКА“ какво ще се случи ако ВЕЦ-овете в страната спрат работа от утре? Знаят ли какъв ще е ефектът върху цената на електроенергията и върху електропреносната мрежа? Може би знаят, но не казват! 

 

ВЕЦ секторът е едни от най – старите енергийни източници в света. Редно ли е да затворим цял отрасъл в българската икономика поради некомпетентността и натиска на едно НПО, което твърди, че “пази българската пъстърва“?  Всъщност, ВЕЦ-овете са възобновяеми източници на енергия, които освен ниската си цена и добра ефективност, са и гръбнакът на ВЕИ по целия свят. Защото хидроенергията е най-добрият балансьор на електропреносната мрежата. 

 

„БАЛКАНКА“ цели да повиши популацията на пъстърва в страната и яростно пази българските реки. В същото време отказва активно да участва в диалога за създаването на ясна регулаторна рамка, която да пази екологията в реките, като едновременно с това дава шанс на икономическото развитие на хидроенергетиката. Това е сложен баланс и той изисква диалог между всички заинтересовани страни. „БАЛКАНКА“ участва в работна група за нормативна уредба за изграждане на рибни проходи на ВЕЦ-овете, която вече 5 години не е видяла бял свят. Това забавяне в чия полза е? В чия полза ще е спирането на работата на ВЕЦ поради правни неуредици, които „БАЛКАНКА“ защитават? 

 

„БАЛКАНКА“ очевидно отказва да признае и становищата на ООН и Международната Енергийна Агенция, които казват съответно, че за последните години само в Европа има десетки нови езера като резултат от глобалното затопляне и че ВЕЦ е най – важният ВЕИ за постигане на целите на ЕС до 2050-та година. 

 

Действията и влиянието на „БАЛКАНКА“ са трудни за разбиране. Трудно се разбира чии интереси защитават. Трудно е да се разбере кой стои зад тези кампании и каква е крайната цел. 

 

Дали „БАЛКАНКА“ е законна страна по темата е също важен въпрос. Изпълнява ли всички законови изисквания за публичност и прозрачност на НПО? Всъщност, в Търговския регистър се намират две сдружения под името „Балканка“. На официалния сайт на сдружението, последният отчет е за дейност от 2019 г. Финансови отчети са публикувани и за 2018 и 2017 г. 

 

Това поставя под въпрос от една страна законността на сдружението, а от друга законно ли се финансира то? Сдружението се финансира чрез дарения, като информацията на сайта е оскъдна. Последният публикуван отчет в Търговския регистър е за 2019 г. като според него  приходите от дарения под условие възлизат на 9 хил. лева. За сравнение - предходната година са били 0. Сдружението се издържа и чрез членски внос, печалба от стопанска дейност, продажба на услуги. Нетният паричен поток от нестопанска дейност за 2019 г. е 7 хил. лева.

 

През 2014 г. сдружение "Балканка" сключва договор с Фондация институт "Отворено общество", в качеството ѝ на Оператор на Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по ФМ на ЕИП 2009 - 2014 г. Проектът е за насърчаване на взаимодействието между НПО и държавни структури за възстановяване на автохонната балканска пъстърва в Рила планина и е на стойност 19 810 евро. Безвъзмездната финансова помощ е 17 555 евро. Проектът е за 13 месеца.

 

Програмата за подкрепа на неправителствени организации (НПО) в България е част от прилагането на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и е на обща стойност близо 11,8 млн. евро, осигурени от страните донори Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Програмата предоставя финансиране за допустими неправителствени организации, регистрирани в България и има за цел да подпомогне развитието на гражданския сектор и приноса му за социалната справедливост, демокрацията и устойчивото развитие на страната.

 

Тук е редно да попитаме:

 

1. Кое наложи закриването на старото сдружение „Балканка“ и регистриране на ново със същото име? Това се случва в необичайно съкратени срокове извън законовите.

 

2. Извършена ли е проверка от НАП за задължение към държавата преди да бъде закрито старото сдружение?

 

3. Как се финансира Сдружение „Балканка“?

 

4. Имало ли е разследване на ДАНС срещу „Балканка“ в резултат на серия сигнали за дейност в полза на чужда държава и чужди частни интереси? И това ли е причината за закриване на дружеството и по този начин за „замитане на следите“?

5. Кой сте Вие, г-н Димитър Куманов, и чии интереси защитавате, освен рибите в реките?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3028 |23.08.2021 Сметна палата: Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни . 23| 18807 |22.08.2021 Волгин: БСП е партията, която защитава нормалността и Слави трябва да го разбере . 7| 5724 |21.08.2021 КПКОНПИ загуби делото за конфликт на интереси срещу санкционирания по ”Магнитски” Манолев . 11| 3809 |18.08.2021 Радев: Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads