Реклама / Ads
8| 31982 |03.09.2021 НОВИНИ

Знаел ли е Борисов за преведени милиони от ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС на сръбска фирма авансово?

.
ВМЗ-Сопот
Зноел ли е бившият премиер Бойко Борисов за преведени милиони на сръбска фирма, без да е ипълнена и една точка от договора й с българските предприятия ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС. Това ще изясняват ДАНС и прокуратурата, след като разпитат шефове от двете държавни фирми по сделка за 15 млн долара. Тя е сключена през 2018 г. за получаване у нас на определени продукти, но нищо не е реализирано, а милиони са преведени предварително. Това научи Фрог нюз от източници в държавното обвинение.
 

Служебният икономически министър Кирил Петков е изпратил на ДАНС и прокуратурата договора на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС, стана ясно вчера.

 

За въпросната странна сделка, по която се плащат милиони без да се получава нищо Фрог нюз писа още преди 6 месеца. Данните от публикацията бяха изпратени в съответните институции, но реакция нямаше.

 

Похвално е, че служебният министър Петков е обърнал внимание на необичайното изпращане на милиони на данъкоплатците към меко казано съмнителни получатели в Сърбия. Макар в случая да важи пословицата за зелника.

 

Собственик на сръбската фирма-получател е Неманя Марин, но запознати със случая твърдят, че истинският разпоредител е Милорад Пушица. И той наистина е имал възможност да се разпорежда с милионите, защото те са преведени предварително, преди да бъде изпълнено дори едно от условията в договора за доставка на военна продукция. Средствата на държавните фирми са преведени авансово на фирма с 10 000 евро капитал и без реална дейност. Гаранции не са потърсени и четвърта година 15 200 000 долара на българските граждани потъват, без някой да се интересува защо и къде.

 

Чак до момента, в който за сделката е сезирана временната парламентарна комисия по ревизия.

 

Изглежда някой си е платил такса „спокойствие” с публични пари в посока Сърбия”, коментира казуса председателя на комисията Мая Манолова. Тя обаче не уточни защо е трябвало да се плати и на кого.

 

В някои кръгове се говори, че с тези пари бившият премиер се е откупил от сръбския бизнесмен и считан за част от мафията Сретен Йосич. Това, разбира се, са слухове, но за неуредени сметки между двамата се говори още от времето, когато по заповед на Борисов Йосич бе задържан в София и предаден на нидерландските власти. Едни милиони, които Амстердама бил платил, за да бъде пуснат, потънали в неизвестна посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 24280 |03.09.2021 Политолог: Отстъплението на Борисов от политическата сцена създаде вакуум, който може да бъде запълнен само с колаборация . 9| 4079 |02.09.2021 Отец Дионисий: Трябва да почетем героите, които се бориха срещу Борисов и Гешев . 11| 9420 |02.09.2021 Николай Хаджигенов: Гешев и Борисов още са на власт . 4| 6771 |01.09.2021 Цветан Василев: Бойко Борисов е минало, България не е готова за еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads