Реклама / Ads
16| 5758 |02.11.2023 НОВИНИ

"Не знаем какви стъпки ще последват и кога, но знаем къде свършва този път". Путин разреши на Русия да направи ядрен опит

.
Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон за оттегляне на руската ратификация на глобалния договор за забрана на опитите с ядрени оръжия - стъпка, осъдена от организацията, която насърчава присъединяването към този забележителен пакт за контрол на въоръженията, предаде "Ройтерс".
 

Макар и очакван, този ход е доказателство за дълбокото охлаждане на отношенията между Съединените щати и Русия, чиито връзки са на най-ниското си ниво от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам заради войната в Украйна и това, което Москва определя като опити на Вашингтон да възпрепятства появата на нов многополюсен световен ред.


Вашингтон изрази дълбока загриженост от решението на Русия и то е стъпка в грешна посока.


"Действията на Русия само ще послужат за връщане на доверието в международния режим за контрол на въоръженията", заяви в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

 

Според някои руски дипломати този ход няма да промени и ядрената позиция на Русия, която разполага с най-големия ядрен арсенал в света, нито начина, по който тя споделя информация за ядрените си дейности, тъй като Москва ще остане страна по договора.

 

Някои западни експерти по контрол на въоръженията обаче са обезпокоени, че Русия може да се приближава към ядрен опит, за да сплаши и предизвика страх на фона на войната в Украйна.


На 5 октомври Путин заяви, че не е готов да каже дали Русия трябва да възобнови ядрените си опити, след като някои руски експерти по сигурността и законодатели призоваха да се изпита ядрена бомба като предупреждение към Запада.


Подобен ход, ако наистина се случи, би могъл да постави началото на нова ера на ядрени опити на големите сили, пише "Ройтерс". 


Робърт Флойд, ръководител на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, чиято задача е да насърчава признаването на договора и да изгражда режима му за проверка, за да гарантира, че няма да останат незабелязани ядрени опити, осъди стъпката на Русия.


"Много разочароващо"


"Днешното решение на Руската федерация да оттегли ратификацията си на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити е много разочароващо и дълбоко заслужаващо съжаление", заяви Флойд, който се опита да лобира пред висши руски служители, за да ги накара да променят решението си, в X, известен преди като Twitter.

 

С договора се създава глобална мрежа от наблюдателни пунктове, които могат да засичат звука, ударните вълни или радиоактивните емисии от ядрена експлозия.


Постсъветска Русия не е извършвала ядрен опит. Съветският съюз извърши последния опит през 1990 г., а Съединените щати - през 1992 г. През този век нито една държава, с изключение на Северна Корея, не е извършвала тест, включващ ядрен взрив.


Андрей Баклицки, старши изследовател в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването, заяви, че дератифицирането на ДПЗЯО от страна на Русия е част от "хлъзгавия път" към възобновяване на опитите.

 

Това е част от тревожната тенденция през последните години, при която пактове за контрол на въоръженията се прекратяват или спират да действат, каза той миналия месец по X.

 

"Не знаем какви стъпки ще последват и кога, но знаем къде свършва този път. И ние не искаме да отидем там", каза той.

 

Одобрението на Путин на закона за дератификация беше публикувано на правителствения уебсайт, в който се казва, че решението влиза в сила незабавно. Руският парламент вече одобри тази стъпка.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4815 |02.11.2023 Денков: Правителството ще направи всичко, за да са сигурни гражданите, че те определят кой да управлява! /видео/ . 6| 5999 |02.11.2023 Светослав Малинов: В главата на Борисов може би се върти, че ГЕРБ започна от София и от София ще започне и да завършва . 3| 4746 |02.11.2023 С машини на втори тур? Министерството на електронното управление удостовери съответствието на машините . 19| 7116 |02.11.2023 Илиян Василев: Сценаристите на Радев, Първанов и Борисов бяха подготвили нужния на Григорова скандал. Терзиев не се хвана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads