Реклама / Ads
10| 7230 |15.06.2021 НОВИНИ

Не знам кой пази проф. Спасов, но защо институциите не пазят децата ни?

.
правителствената болница "Лозенец" Източник: БГНЕС
Изненада от данните, които бяха оповестени по адрес на правителствената болница няма. Изненадата е, че се случва сега. Притеснителна информация за това как се извършват трансплантации в болница “Лозенец” в публичното пространство има от много години. Ръководеният от настоящия служебен министър д-р Стойчо Кацаров център водеше много дела на близки на починали пациенти на проф. Спасов. Нямам никаква представа кой го пази или какво иска проф. Спасов. Това, което нас трябва да ни вълнува, е защо институциите не пазят нас, децата ни.
 

Това заяви в предаването "Алтернативата" Надежда Цекулова.

 

Коментарът й идва в разгара на скандалите с правителстеваната болница, която бе замесена в схеми с трансплантации на органи. Всичко се е случвало със знанието и благословията на доскорошния директор проф. Любомир Спасов. Освен това в края на миналата година журналистическо разследване разкри, че лечебното заведение е точило здравната каса по определена клинична пътека.

 

"От 2004 до 2008 г. в правителствената болница са извършвани чернодробни трансплантации на деца със съдействието на германски екипи. Те са били наистина с добър, средноевропейски успех и болницата е покривала изискванията за успеваемост. След 2008 г. екипът започва да трансплантира деца без тази супервизия и през 2011 г. избухва този скандал - че в периода 2008-2011 са трансплантирани 10 деца, от които 5 са починали, а едно е било изпратено в чужбина", допълни Цекулова като заяви, че впоследствие едва 3 от тези трансплантации са се оказали успешни.

 

"Скандалите през годините раждат един повтарящ се въпрос - каква е истината? Проф. Спасов излиза с целия си авторитет и казва, че трансплантациите са успешни, че са на световно ниво. От другата страна са хора като нас, които не са медици, не са експерти и понасят репутационните щети срещу това да се изправят срещу проф. Спасов и да му кажат, че не прави медицина на световно ниво, а убива деца. Може да го правят с най-добри намерения, но това са крайните резултати. Не знам упражняват ли се и това е големият въпрос. Би трябвало институциите да влязат в болницата, да проверят данните и да отговорят на някои сложни от медицинска гледна точка въпроси. Когато имаме отговорите им ще можем да кажем дали Спасов прави медицина на средноевропейско ниво или там има злоупотреби с човешки животи", допълни Цекулова.

 

По думите й големият проблем с високата смъртност на хора, които така и не дочакват шанса си за живот, се корени от периодичните скандали и липсата на доверие в здравеопазването.

 

"Затруднява се работата на лекарите и създава се преграда между здравната система и близките, които ще се озоват в тази ситуация", посочи Цекулова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3568 |15.06.2021 Проф. Минеков: Между нищетата и корупцията се е движело Министерството на културата . 2| 4612 |15.06.2021 Проф. Георги Рачев: От понеделник започват едни доста по-високи температури . 3| 3639 |14.06.2021 Проф. Недялков: Източват бюджета. Парите не стигат за поддръжка и нормален ремонт на авиационната техника . 19| 6275 |13.06.2021 Проф. Витанов: Който отиде сега на море - печели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads