Реклама / Ads
10| 5305 |15.10.2014 НОВИНИ

Знаме на "Велика Албания" със Сърбия до Ниш взриви мача

.
Знаме на т.нар. Велика Албания „взриви“ мача от евроквалификациите между Сърбия и Албания в Белград. На въпросното знаме е изображението на картата на „Велика Албания“, както и на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които първи през 1912 година издигат албанското знаме.
 
Картата на „Велика Албания“ обхваща Албания, Косово, част от Черна гора, Санджак, Южна Сърбия до Ниш, Западна Македония и част от Гърция, посочва РТС.

Малък безпилотен самолет с въпросното знаме се появи над стадиона в 41-ата минута на мача, при което избухнаха безредици на терена и мачът беше прекратен.

По подозрение, че е организирал и ръководил инцидента със знамето на „Велика Албания“, във ВИП ложата на стадиона „Партизан“ беше задържан Олси Рама – брат на албанския премиер Еди Рама. Малко по-късно обаче американският гражданин Олси Рама е бил освободен, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Според очевидци при задържането си Олси Рама показал американския си паспорт и заявил: „Аз съм американски гражданин и нищо не можете да ми направите“.

У 45-годишния Олси Рама е било открито дистанционно, с което той лично е управлявал безпилотния самолет, на който е било закачено знамето.

Според „Блиц“ заедно с Олси Рама са били задържани и останалите членове на албанската делегация, намирали се във ВИП ложата на стадион „Партизан“. И те също са били освободени, тъй като според източник от сръбското МВР „не е можело да им бъде осигурен защитник поради стачката на адвокатите“. Според източника прокуратурата ще реши допълнително кака да процедира в случая.

След прекъсването на мача в Белград албански фенове обкръжиха сръбското посолство в Тирана, пише на сайта си вестник „Вечерне новости“.

Според сайта на „Коха диторе“ полицията се е намесила и е направила жива стена около дипломатическото представителство.

Веднага след прекъсването на мача между Сърбия и Албания фенове на албанския национален отбор се събраха и празнуваха в много градове в Косово, в албанската столица Тирана и в македонския град Тетово, съобщиха албански медии.

Няколкостотин албанци празнуваха по улиците на Тетово, а в центъра на косовската столица Прищина хиляди албанци гледаха мача, след което продължиха да празнуват.

Големият инцидент стана по време на очаквания за подобряване на отношенията между Сърбия и Албания, като за 22 октомври е планирано посещение на премиера на Албания Еди Рама в Белград, като това ще е първото посещение на албански премиер в Сърбия от 70 години насам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8764 |21.09.2014 Хакери пуснаха голи снимки на знаменитости . 4| 5910 |05.08.2014 Цветан Василев възнамерява да се завърне в Ботев . 62| 5322 |18.07.2014 Борисов: Вееха Орешарски като знаме, сега не го искат . 48| 5515 |17.06.2014 БСП: Остро възразяваме срещу подпалването на знамето пред президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads