Реклама / Ads
32| 3356 |02.11.2021 НОВИНИ

Зов за ваксинация: Здравният министър събра представители на пациентски организации

.
Източник: БГНЕС
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заедно с представители на национално представителни пациентски организации дават брифинг във връзка с COVID обстановката в страната. По думите на Кацаров ситуацията е критична и е нужно общо действие. Това е и причината всички присъстващи да апелират към ваксинация.
 

„Около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма“, заяви Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, която призова: „Пазете се, за да пазим нас.“

 

Според д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, моментната картина е тежка. Повече от 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. „Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят на входа на инфекцията. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията“, смята той. „Трябва да убедим всички в правотата на предпазване от заболяването“, допълни д-р Шарков и също призова за ваксинация.

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова съобщи, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Тя призова за разяснителна кампания, което е единственият начин да се работи срещу страха.

 

„На фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт. Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години“, заяви от своя страна председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

 

„Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно това, а да не си признаеш. Предстои тежка вълна, в която трябват смели действия, което означава да бъдем нестандартни в това, което правим. Не само фармацевтите да поставят ваксини, а да се поучим от тези, които имат над 80% ваксинация. Включително в Англия, хора с немедицинско образование поставят ваксини. Тук проблемът е с липсата на посланици какво е най-разумното решение. Посланието ми е много просто към тези, които се колебаят - дано не разбират по трудния начин, че няма конспирация в ковида. Не само, че няма конспирация, а взима жертви“, коментира шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. „За Бога, братя - ваксинирайте се!“, завърши той.

 

Пламен Таушанов, председател на БАЗП, даде пример как хората не са искали да ваксинират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Призова за кампания, която да проучи какви са нагласите. Заяви, че е нужно да се разграничава истината от лъжата.

 

310 души са починали с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията у нас. 6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста. Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 46193 |01.11.2021 Премиерът Янев уволни зам.-министър и областен управител . 9| 3639 |01.11.2021 Министърът на отбраната Панайотов: Ще има и жени генерали в армията, сега нямаме . 5| 3015 |01.11.2021 Министър Денков: Лидерите се раждат в трудни времена . 7| 3843 |01.11.2021 Съюзът на юристите: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads