Реклама / Ads
14| 7553 |10.11.2021 АКТУАЛНО

Агенция Медиана: Президентът Радев е близо до спечелването на изборите на първи тур

.
ГЕРБ водят пред ПП и БСП
Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека).
 

Това показва изследване на МЕДИАНА. Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г. с 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.


Засега, изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30 % се колебаят дали и за кого да гласуват (което предполага сериозни възможности за размествания в очертаната от това изследване картина).


При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев.


Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа – с 8 % дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега са трети в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България воюват за четвъртото място и са с близки проценти (между 10-12 %). Шанс за парламента има и „Изправи се БГ. Ние идваме!“ - 4.2 %.


Независимо, че ГЕРБ е най-силната партия, към момента не изглежда възможно тя да се върне във властта. Освен чисто партийните сметки (за възможни коалиции), на този етап, тя е обществено неприемлива като управляваща партия. За връщането й във властта са едва 21 % от избирателите, а 51 % искат управление без ГЕРБ.


Формирането на правителство обаче, ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9872 |17.08.2021 ГЕРБ: Връщаме мандата! Президентът: Така управлявахте, че хората измираха по стълбищата и линейките . 29| 13174 |25.04.2021 Мария Пиргова: Президентът ще даде мандата на Слави Трифонов след 2 седмици . 20| 8097 |19.04.2021 Президентът Румен Радев: Спекулация е, че бързам със служебен кабинет . 20| 6708 |07.04.2021 Политологът Георги Киряков: Ако президентът подкрепи Слави, ”Има такъв народ” ще спечели новите избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads