Реклама / Ads
8| 4281 |20.05.2024 АКТУАЛНО

Анализаторът Кирил Набутов: Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда

.
Кирил Набутов Източник: БНР
Продължителното противопоставяне със Запада е факт от дълго време. Войната в Украйна също продължава дълго време. В момента няма никакви признаци, че ще приключи скоро. Цялата антиукраинска и антизападна истерия в Русия се подклаждаше с години. Ако общественото мнение не беше подготвено, нямаше да започнат войната. Така коментира за БНР смените по върпомете на властта в Русия известния руски телевизионен журналист, блогър и автор на канала “Набутови” в YouTube Кирил Набутов.
 

Подготвяха за това общественото мнение чрез напомпване на войнствените настроения, на патриотизма и на “победобесието”, както се нарича днес истеричното празнуване на победата във Великата отечествена война, което беше издигнато в ранг на държавна религия. Строене на огромни църкви, георгиевски лентички и всичко останало, което превърна Девети май от Ден на скръбта в панаир и цирк. Това също е елемент от подготовката на общественото съзнание към новия етап в живота, в който войната и победата над врага е на първи план. Кой е врагът? Западът и Украйна като творение на проклетия Запад, изкуствено образувание, което Западът подкрепя, за да

 

Задачата на Песков е не да казва истината, а да говори така, че никой да не разбере какво всъщност става. Той трябва да подменя акцентите и да разказва на хората всякакви приказки, за да не могат да си представят реалната картина на случващото се, истинските причини за уволнението на Шойгу и т.н. Това му е работата. Не трябва да се вярва на нито една дума, изречена от Песков, а ако се вярва - в обратното на това, което казва. Така той оментира изказванет на Песков, че днешна Русия е силна като СССР през 80-те години, смята Набутов.

 

 

Процентът от бюджета, който се отделя днес за война говори за това, че в Русия има военна икономика. Инвестира се основно във война и на това се дължи фантастичният икономически растеж. Това стана през последната година и половина, когато стана ясно, че войната в Украйна няма да бъде приятна разходка. И че със стари съветски танкове и снаряди не може да се стигне до Киев за седмица. Икономиката се преустройва в движение, както я е преустройвал Сталин през 1941г., който не е бил подготвен за войната.

Разбира се, че това е военна икономика. Друг е въпросът, че има разлика с 80-те години на ХХв., за които говори Песков. Разликата е, че в Съветския съюз имаше планова икономика. Помните какво означаваше това за обикновения човек. Нищо не можеше да се купи. Огромната страна с най-големите в света селскостопански предприятия внасяше хранителни продукти,, казва още той.

 

 

Днешната икономика е капиталистическа и продължава да работи благодарение на икономистите с либерални възгледи в правителството, които са алтернатива на Белоусов. От една страна имаме ръководителя на Централната банка Елвира Набиулина и министъра на финансите Антон Силуанов, от друга - Андрей Белоусов, който е привърженик на намесата на държавата в икономиката.

Това много помага на Путин, защото хората в Русия са относително спокойни. Ако човек не се интересува от войната, а само от ежедневието си, той може да отиде в магазина и да си купи всичко. Дори айфон. Той не се интересува, че това е контрабандна стока. За мнозинството руснаци качеството на живот се променя несъществено. Да, разбира се, че всичко поскъпва, но пък се компенсира от убеждението, че Русия е велика страна, че руснаците са велик народ, че се противопоставяме на врага и в името на победата можем още малко да потърпим.

 

Ако говорим за морално-нравствен и духовен елит, към него не може да бъде причислен никой от Путиновия елит. Това, което ги свързва от години е движението по кариерната стълбица и бизнесът. Днес всички те пътуват в един общ влак, който се носи към пропастта. Не могат и да скочат от влака, защото той се движи с висока скорост и е опасно. Не всички са във възторг от това, което става, но нищо не могат да направят и ще мълчат до края. Ще демонстрират сплотеност и вярност към хана. Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда, категоричен е анализаторът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5928 |18.05.2024 Подоляк по БНТ: Русия използва дори химическо оръжие, Украйна обаче няма да допусне пробив край Харков . 1| 4680 |17.05.2024 Вариант 15 се падна за матурата по български език . 0| 6495 |15.05.2024 "Who targets me": Приложение на телефона проверява коя партия ни е взела "на прицел" . 0| 4326 |13.05.2024 Художникът Греди Асса с националната награда „Захарий Зограф“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads