Реклама / Ads
2| 5928 |18.05.2024 АКТУАЛНО

Подоляк по БНТ: Русия използва дори химическо оръжие, Украйна обаче няма да допусне пробив край Харков

.
Михайло Подоляк
Масирани руски ракетни удари срещу Одеса вчера - градът беше подложен на три последователни нападения с балистични ракети. Руската армия продължава да атакува и Харков. Въпреки това, в Киев очакват промяна. В интервю за БНТ съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че през следващите седмици ситуацията може да бъде коренно различна. "Руската федерация използва много забранени оръжия", каза още той. По думите му сред тях е и химическо оръжие - хлорпикрин.
 

Въпреки засилените бойни действия на руските войски в района на Харков, от Киев вярват, че с пристигането на военната помощ от Съединените щати и свежите сили, които се очаква да се влеят в редиците на армията, ще отблъснат новото настъпление.





"Украйна няма да допусне пробив на фронта край Харков", коментира Михайло Подоляк. Подновеното руско настъпление към източния украински град е породило опасения, че може да се стигне до пробив на фронтовата линия.

 

Михайло Подоляк, съветник на Володимир Зеленски, говори пред журналиста Николай Кръстев:

 

"Русия иска да удължи линията на фронта, за да може Украйна да действа на няколко места и да получи преимущество, за да може да действа на приоритетните за нея направления - Донецка, Луганска и Запорожка област. Интензивността на военните действия е доста сериозна, но в момента атаките са спрени. Ситуацията на фронта постепенно се възстановява".


В Киев разчитат военната помощ от Съединените щати значително да промени ситуацията. Преди дни по време на изненадваща визита в Украйна, американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че подкрепата от Вашингтон скоро ще достигне до украинските войски. Равномерното разпределяне на снарядите и ракетите ще отнеме време, смята съветникът на Володимир Зеленски:

 

"Ще отнеме известно време да се разпределят равномерно доставките на снаряди и ракетите. Русия натрупваше тези снаряди от Северна Корея в рамките на месеци и за Украйна ще трябва някакво време, но все пак ние виждаме подобряване на ситуацията с доставката на снарядите по чешката инициатива и американската военна помощ ситуацията се балансира и подобрява във военно отношение особено в ключовите Донецко и Луганско направления. През следващите седмици ситуацията ще изглежда кардинално различна."


Доставката на Ф-16, която се очаква в фронта ще бъде ключова за промяна на съотношението на силите. Според Подоляк, Русия е използвала в Украйна забранени оръжия, в нарушение на международните конвенции:





"Руската федерация използва много забранени оръжия според международните конвенции става дума зa противопехотните мини, както и касетъчни бомби, които са забранени, също така и химическо оръжие хлорпикрин. Русия не се притеснява да използва всякакви оръжия, без да обръща внимание на едни или други конвенции които забраняват употребата им. Това говори за типа война, която води спрямо Украйна".


До няколко дни в Украйна влиза в сила законът за мобилизацията, с който се очаква още 100 000 резервисти да се включат във военните действия. Днес президентът Зеленски подписа и указ, който позволява на затворници да бъдат помилвани, ако влязат в армията. Според Подоляк с вливането на свежи сили в редиците си, Украйна ще си върне стратегическата инициатива на фронта.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4680 |17.05.2024 Вариант 15 се падна за матурата по български език . 0| 6495 |15.05.2024 "Who targets me": Приложение на телефона проверява коя партия ни е взела "на прицел" . 0| 4326 |13.05.2024 Художникът Греди Асса с националната награда „Захарий Зограф“ . 19| 5813 |12.05.2024 Швейцария спечели Евровизия 2024

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads