Реклама / Ads
11| 6240 |27.05.2015 АКТУАЛНО

Д-р Андреева за Фрог: Брюксел иска парамедици у нас

.
д-р Таня Андреева
Искахме при неотложни състояния във всяка линейка да не присъства спешен лекар, а парамедик, евентуално фелдшер или лекарски асистент. Пациентът на място трябваше да бъде обгрижван от парамедик или фелдшер и след това в болница да се извършват манипулации. Това беше залегнало в концепцията за Спешна медицина, която е съгласувана с Брюксел. Всичките пари, за които говори Москов, са извоювани от нашия кабинет със споразумението за партньорство. Това обясни за Фрог нюз бившият здравен министър д-р Таня Андреева по отношение на идеята в здравеопазването да има парамедици.
 

Становището на експерти както в Спешната помощ, така и в МОН бе, специалисти, които ще оказват първа помощ, да не бъдат хора, които са се обучавали на курсове или пък да са минали през квалификации. Те трябва да са получили добри практически умения в университет. Това е залегнало в концепцията за Спешната помощ, която беше част от преговорите за споразумението за партньорство с ЕК. Концепцията е представена и одобрена от Брюксел.

 

Андреева не се ангажира да коментира дали Центровете за професионална квалификация ще подготвят надеждни парамедици, каквато е идеята на здравния министър д-р Петър Москов и на образователния проф. Тодор Танев. По думите й не е ясно какви ще бъдат преподавателите в центровете и колко време ще продължи обучението на хората, спасяващи човешки животи.  

 

Андреева коментира и здравната реформа на д-р Москов: Нещата в здравеопазването непрекъснато се променят. Според мен, това се дължи на факта, че няма ясна концепция как да се случат нещата. Не разбирам философията на гражданските дружества в болниците, които нямат никаква отговорност, но изземват функции на търговските  дружества. Процедурите по ЗОП ще бъдат тежки, ако има жалене на обществени поръчки, ще се спира процедурата във всички останали болници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 20066 |26.05.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Маковей би вкарала Борисов в затвора заради Мишо Бирата . 37| 8879 |21.05.2015 Проф. Аврамов за Фрог: Науката ни е пред ликвидация . 12| 6264 |20.05.2015 Слави Бинев пред Фрог: Московски бяга от въпроса ми за търговията с шофьорски книжки . 19| 10457 |19.05.2015 Само във Фрог: Кроят фуражката на вицеадмирал Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads