Реклама / Ads
16| 5639 |08.11.2014 АКТУАЛНО

Антоний Гълъбов: Първата задача е да се подреди държавата

.
Антоний Гълъбов
Това Народно събрание един от първите уроци, които започнаха да учат депутатите е това, че аритметичният сбор не е равен на политическо влияние. Това каза политологът Антоний Гълъбов пред „Фокус”.
 

 Още при гласуването се видя, че формално кандидатурата на господин Борисов и структурата на кабинета имат по-висока подкрепа, отколкото персоналният състав на правителството. Очевидно е, че обикновеното мнозинство, мнозинството над 121 народни представители само по себе си не е достатъчно, за да гарантира политическа воля за реформи. Нека да кажа две думи само за понятието реформа, защото очевидно е, че както досега, така и през следващите месеци отново и отново ще се връщаме на това понятие. Създава се представа, че реформите са някакъв вид катаклизъм, че те ще пренаредят нещата, че ще преобърнат живота ни. Всъщност първите и най-важни реформи са свързани с подреждане, а не с пренареждане. Публичната ни администрация е подредена зле. Държавата стои неадекватно спрямо ситуацията, в която навлиза. Съдебната система е конструирана зле. Тя не стои адекватно спрямо гаранциите за справедливост и защита на правата на гражданите. Практически в по-голямата част от конкретните секторни политики се намираме в състояние, в което реформите заседнаха между либералния и социалния модел. Много показателен пример в това отношение е здравеопазването. Реформата на правителството „Костов“ насочи здравната система към един либерален модел, тя беше прекъсната, беше блокирана от правителството „Сакскобургготски“. В следващия мандат на тройната коалиция бяха предприети мерки към социалния модел в здравната система, в резултат на което самата система като цяло заседна между двата модела и продължава да генерира само негативите и на единия и на другия модел. Същото в известен смисъл е и в сферата на образованието, в сферата на осигурителните политики и на социалната политика. Свидетели сме на много тежки дефицити, в които все по-малко работещи трябва да издържат все повече хора, които нямат доходи. В тази ситуация през следващите месеци ще трябва обективно да бъде увеличено, няма как да бъде избегнато, бремето върху работещите. Така че реформата на първо време в самата си основа означава да бъде подредена държавата така, че да бъде ефективна, обясни Гълъбов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 12949 |14.04.2010 Д-р А. Гълъбов: За фармацевтите е изгодно да има болни . 2| 6865 |02.04.2009 Изложба представя първата петилетка на България в НАТО . 2| 6877 |22.06.2007 В последния "Хари Потър" Роулинг затрива двама герои; познаваме ги още от първата книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads