Реклама / Ads
14| 12950 |14.04.2010 АКТУАЛНО

Д-р А. Гълъбов: За фармацевтите е изгодно да има болни

.
Д-р Атанас Гълъбов Източник: Личен архив
За фармацевтичните компании е най-изгодно да има колкото се може повече болни, които непрекъснато да са на някакъв вид терапия със синтетични медикаменти, без да се постига трайно излекуване, заяви пред Frognews д-р Атанас Гълъбов, лекар-хомеопат и автор на множество книги на такава тематика.
 

Общественото мнение се разделя на две - „за” и „против” хомеопатията. Едните твърдят, че след като са опитали от хомеопатичните начини за лечение, не биха се завърнали към традиционната медицина за нищо на света, защото нашенските доктори изписват антибиотици за щяло и нещяло.

В скоро време българинът ще се изправи пред факта, че те вече не му действат. Хората, отричащи подобни методи. Не са малко и тези, които, в подкрепа на своята теза, изричат обвинения, че едва ли не това си е шарлатания, която заблуждава общество заради финансовата печалба на опиталите почти всичко болни. Има обаче е една много малка част от хората, които прибягват и към двата метода на лечение и казват, че са еднакво ефективни.

Интервю на Калина Георгиева


- Д-р Гълъбов, на какво се дължи заклеймяването на хомеопатията и подобни естествени методи на лечение от страна на практикуващите традиционна медицина лекари?


- Далеч не всички лекари, практикуващи стандартна медицина, заклеймяват хомеопатията. Аз лично имам пациенти, които са лекари – общопрактикуващи или специалисти, или пък лекувам децата им. Проблемът е на първо място във фармацевтичната индустрия, която не желае печалбите й да бъдат застрашени от естествените терапии, трайно подобряващи здравето на индивида. Тя държи под свой контрол обучението и здравната система в световен мащаб, макар за това да не се говори много. Обикновените лекари често просто са превърнати в дистрибутори на фармацевтичните фирми. Последните 2-3 години в ЕС и в световен мащаб се забелязва засилена активност на определени кръгове за ограничаване в сферата на влияние на хомеопатията, което по същество е удар срещу възможността на хората да избират как да се лекуват.

Чисто и просто за фармацевтичните компании е най-изгодно да има колкото се може повече болни, които непрекъснато да са на някакъв вид терапия със синтетични медикаменти, без да се постига трайно излекуване. Затова и студентите по медицина се държат в неведение относно всичко, което е извън постиженията на фармацията и хирургията, и дори у тях се насажда отрицателно или присмехулно поведение към всякакви терапии извън официално преподаваните им. За да е успешна и хуманна, съвременната медицина би трябвало да се опира на философията на т.нар. интегрален (холистичен) подход и да бъде балансирана комбинация от всички съществуващи понастоящем терапевтични методи, включително и наричаните засега снизходително „алтернативни”, като на първо място се поставя профилактиката. Антибиотиците и някои други медикаменти вършат много добра работа в някои случаи, но с тяхното приложение се злоупотребява и когато е възможно вместо тях трябва да се използват щадящи организма алтернативи.

- Започна ли българинът да се лекува с алтернативни методи за сметка на традиционната медицина?

- Мисля, че от 1990 г. насам хората се обръщат доста по-често към т. нар. алтернативни методи, но мнозина го правят след като вече са се разочаровали от стандартната медицина, която не им е помогнала или даже е влошила състоянието им. Би трябвало по принцип човек първо да се обръща към методите за профилактика и лечение, които са по-близо до природата и не тровят организма със синтетични субстанции или не го тормозят с ненужни операции. Хомеопатията, фитотерапията, гладолечението, акупунктурата – всички тези методи имат своите предимства в определени отношения, както и своите ограничения. Добре е те да се познават, за да не се злоупотребява с доверието на търсещите здравна помощ. Мнозина потърсиха спасение и при всевъзможни ясновидки, врачки, екстрасенси и „специалисти”. Жалко е, че някои хора са готови да повярват на какви ли не „чудеса” и „изцелители”, както и да платят огромни суми, за да бъдат лекувани чрез съмнителни методи, а не искат да положат усилия да се образоват малко по отношение на различните видове терапии и на здравословния начин на живот като цяло.

- Какво представлява хомеопатията и как действа тя?

- Лечебната сила на хомеопатията се корени в принципа на подобието. Това, което в токсични количества може да предизвика определени симптоми, се назначава в минимални дози на болни хора с подобни оплаквания. Да приемем, че вътрешното приемане на определено количество екстракт от дадено растение или отровна субстанция води до: развитие на силна отпадналост, болки в корема и т.н. За да бъде излекувано заболяване, което протича с подобна симптоматика се дава хомеопатично лекарство, приготвено именно от растението или субстанцията, която може да предизвика у здрав човек подобни прояви.
Тъй като в хомеопатията се използват минимални дози, тя се смята за щадящ организма терапевтичен метод. Има близо 200-годишна история и сериозни постижения при лечението на голям брой остри и хронични здравословни проблеми, както и на епидемии.

- Какви са предимствата на хомеопатията пред фармацевтичните медикаменти? Има ли някакви странични ефекти или вреди за здравето ни?

- Най-сериозното предимство, заради което и аз изоставих терапевтичния подход на стандартната медицина, е, че целта на хомеопатията и като философия, и като практика е да лекува, а не да потиска симптомите. Хомеопатията разполага с оценъчна система, която ни позволява да определим дали лечението върви в правилна посока или болестта се потиска, независимо какъв терапевтичен метод се използва. За голямо съжаление тази система не се прилага в стандартната медицина, като това е за сметка на пациента и в ущърб на лечебното изкуство.
важно е да се знае, че лечението е индивидуализирано. Ние лекуваме болния, а не абстрактна диагноза, като целта не е просто потискане на симптомите, а трайно подобряване на състоянието чрез индивидуално подбрани хомеопатични лекарства според клиничната картина и други фактори.

Хомеопатията лекува като стимулира собствените лечебни сили на организма, а не както антибиотиците и антивирусните препарати например. Затова и патогенните бактерии и вируси не могат да развиват резистентност към хомеопатичните лекарства така, както това става към стандартните медикаменти.
При лечението с хомеопатия, както и при гладолечението, може да се наблюдават т.нар. лечебни кризи, които са важен индикатор за посоката на оздравителния процес. Те представляват връщане за кратко на стари оплаквания, които отшумяват, след което пациентът се чувства по-добре от преди.



- Какви терапевтични възможности има хомеопатията?


- Спектърът на въздействието й е действително много широк и няма никакви ограничения по отношение на възрастта на пациента – т.е. с нейна помощ могат да бъдат лекувани остри и хронични заболявания както у бебета и деца, така и у възрастни хора. Хомеопатичните лекарства се прилагат много успешно и за различни проблеми при бременни жени, както и в периода след раждането, като не притежават токсичните странични ефекти на обикновените медикаменти, а възстановяването на родилката става много по-бързо. Хомеопатията е особено ефикасна при лечението на: всевъзможни травми – независимо дали физически или психически, възникнали след сериозен стрес; различни алергии; сенна хрема; астма; често боледуващи деца; грип; неврози и депресии и много други. В хомеопатичната литература има описани излекувани дори сериозни състояние като сепсис, тетанус, ухапвания от силно отровни животни и дори бяс. Моите пациенти, особено тези, които имат и деца, винаги ги съветвам да носят със себе си един набор от 5-10 хомеопатични лекарства за първа помощ, които вършат чудесна работа в случай на нужда.
Това, че не се познават нейните възможности от медицинската професия като цяло и повечето хора без медицинско образование, е резултат от многомилиардния бизнес с ваксини и не е в полза на обществото.

- Как протича лечението с хомеопатия и какво трябва да знае един човек, решил да се лекува с този метод?


- Лечението с хомеопатия има някои особености и като цяло е доста трудоемко за лекуващия. Хомеопатичното интервю е много по-подробно отколкото стандартен медицински преглед, защото лекуваме човека, а не просто определено заболяване или по диагноза. Предписанието се прави не само въз основа на патологичните признаци, но и според конституцията на индивида и евентуалната причина за развитието на даден здравословен проблем, като значение за избора на плана на терапия има и наличието на определени заболявания в рода на лекуващия се – туберкулоза, рак, малария и др., както и приемането на много антибиотици или други медикаменти в даден период от живота, странични ефекти след ваксинации и т.н.

В някои случаи подобрението на пациента настъпва много бързо, но в други, особено ако става дума за дълготраен хроничен проблем, потискан с медикаменти години наред, процесът на оздравяване се развива по-бавно, с което някои хора не желаят да се съобразят. Необходимо е търпение, защото целта на лекаря, практикуващ хомеопатия, е преди всичко да лекува. Най-лесно е да се потиснат симптомите със стандартни медикаменти и да се постигне бързо облекчаване, но това става за сметка на цялостното здравословно състояние на индивида и води до зависимост от синтетични препарати, като те от своя страна има достатъчно странични ефекти.

Лечението с т.нар. класическа хомеопатия се извършва само с едно лекарство и в редки случаи с редуване на две, като това особено е важно при овладяването на хронични проблеми. В България през последните години някои лекари изписват по 5-10 хомеопатични лекарства наведнъж, което категорично не е правилно и може да е объркващо както за пациента, така и за нас, защото общо взето много от тези хора идват след това ние да ги лекуваме.

- Трябва ли да внимаваме или да ограничаваме приема на някои храни или напитки по време на лечението си с хомеопатични средства?

- За да не бъде евентуално антидотирано действието на хомеопатичното лекарство, трябва да се избягва приемът на кафе, кола и изобщо на напитки, съдържащи кофеин, както и на мента, валериана и други силно миришещи билки – особено важно е да се спазва това при лечението на хронични здравословни проблеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 14563 |12.04.2010 Българските евреи са спасени от Учителя . 44| 10882 |10.04.2010 Пръмова напуска БНТ заради политически натиск? . 3| 7029 |06.04.2010 БДЖ извози десетки с влак фантом по Великден . 2| 15506 |01.04.2010 1-ви април - Ден на глупците, шегата, хумора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads