Реклама / Ads
0| 10046 |29.04.2022 АКТУАЛНО

Атлантическият съвет: Путинофилски лъжи са твърденията, че България не може без руски газ

.
България няма абсолютно никаква нужда от доставка на руски газ. Особено пък чрез обвързване с дългосрочни договори. Спокойно може да задоволим нуждите на страната от газ и без руски доставки.
 

Количеството което потребяват топлофикациите и индустрията е толкова малко, че спокойно може да се внесе от други доставчици. Има и изградени трасета. 3 милиарада куб. м на година са "капка в морето" от газ по света.

България е мощен износител на електроенергия и може да предоставя на Румъния българска ел. енергия срещу румънски газ, който тя изразходва за производство на електроенергия. Румъния изразходва от добития си собствен газ 6 млрд. куб. м. за производство на ел. енергия. Една част може да и предостави България, а да получи насреща неизползвания природен газ. Като добавим и единия милиард куб. м азерски газ след 30.06. и свободните капацитети на газопроводите от Гърция и Турция към България, то може липсващите ни количества да бъдат набавени с втечнен природен газ от терминалите в двете ни съседни страни.


Десетилетия наред руската пета колона в България лъжеше, че руския нефт и газ са жизнено необходими, незаменими и нужни на България "като слънцето и въздуха за всяко живо същество". Така проруските политици у нас продължаваха заръката на комунистическия вожд и проводник на интересите на Москва в България, Георги Димитров, известен и с прякора си "Мастиката".


Целта на всички лъжи бе, България да бъде непрекъснато държана в енергийна зависимост от Кремъл и да съобразява всичките си политически и икономически решения с волята и интересите на Кремъл.


Сега Путин игра "ва банк" и показа кагебистката си същност на рекетьор и изнудвач. Такива са били винаги руските вождове. Нагли и безсрамни изнудвачи, които са се гаврели с България.


Но този път Кремъл сбърка фатално. Повече няма да има дългосрочни договори за доставка на каквото и да е било. Най-малко пък на природен газ. Като иска да ни продава-ето ги тръбите до границите ни. Ако ни е изгодно ще купим. Ако не-няма. Свърши филма -първо плати, после вземи. Край.


А цената на другия, неруски газ? Ами цената на микса от азерски и друг газ ще бъде същата или по-ниска от днешния доставян руски газ.


Това в така, защото 75% от цената на руския газ се определя от европейските газови борси на свободния пазар и 25% от цената е зависима от средната цена на петролните деривати. Така се формира крайната цена за следващия месец.

От 30. 06 България ще внася 33 % от нужния ни газ от Азерабайджан с цена зависима от текущата цена на петролните деривати на световните пазари. Това е по-изгодно отколкото 25-те процента на руския газ. Останалите 67 % от нужния газ към България в най-лошия случай ще бъде равна на актуалните европейски газови борси. 67 е по-малко от 75 %. Но може цената в общия микс да бъде и доста по-ниска от цената на руския газ. Зависи от сделките с Румъния, от цената на втечнения газ от САЩ, която може да бъде неборсова, а специална, като подкрепа за България.


Със спирането на доставките на природен газ, Русия сама отряза едно от "въжетата" на примката с която бе хванала България. Следващото "въже" , което сами трябва да отрежем, е "Лукойл" с неговия нефтодобивен завод край Бургас и петролните бази на Лукойл в България, които пречат на вносителите на петрол да оперират свободно и конкурентно на българския пазар. Но това въже е по-лесно за отрязване. Ножът е в ръцете на българското правителство. Приканваме го да го използва решително и смело.


С военната агресия срещу Украйна, Кремъл на практика преряза и третото въже на примката-ремонтите на българските военни самолети и военната ни техника. Край. И този паричен поток към Москва и комисионните за българските петоколонници секна.


България е на път окончателно да се освободи от руските зависимости в енергетиката, икономиката и армията. Останаха политическите зависимости на част от политиците. Но като секнат парите и русофилията им ще угасне. Защото тя винаги е била "платена любов".


Но пък войната откри лицата им. И вече на всички ни е ясно кои са, с какво се занимават и за какво са се "борили" толкова много години. Скоро и те ще изчезнат от политическата и медийната среда. Като априлски сняг. България отново ще Възкръсне. Свободна и независима.

 

Атлантически съвет

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7079 |08.03.2022 Атлантическият съвет: България да спре руското влияние над Черноморието, за да не станем Донбас . 44| 9183 |05.09.2019 Атлантическият съюз: С хибридни атаки Русия фалшифицира историята ни . 14| 7217 |09.02.2019 Атлантическият съвет: Ще изгоним ли руски шпиони от България заради „новичок“? . 17| 15025 |20.09.2018 Атлантическият съвет: България да поиска от НАТО разполагане на ракети ”Пейтриът” край Бургас срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads