Реклама / Ads
0| 4396 |27.09.2022 АКТУАЛНО

България изостава от ЕС в осигуряване на газови запаси за зимата

.
Чирен
България най-вероятно няма да успее да постигне минималната цел на ЕС да запълни до 80 процента газовото си хранилище до началото на отоплителния сезон, който в ЕС започва на 1 октомври.
 

По данни на браншовата организация "Газова инфраструктура Европа" (Gas Infrastructure Europe) хранилището в "Чирен" е запълнено до 73.11%. Официално държавите от ЕС имат срок до края на октомври да си осигурят зимни запаси, но всички вече го направиха с изключение на Австрия, България, Унгария и Латвия.


Средната запълняемост на подземните газови хранилища в ЕС достигна 87.4%, като в Португалия тя е 100%, а в Полша, Дания, Франция, Германия и Швеция е над 90%.


От европейските ни съседи газохранилище има само в Румъния и то е пълно до 83.6%


Според "Газова инфраструктура Европа" темпото на насищане с газ на "Чирен" е под половин процент дневно, така че началото на отоплителния сезон няма да бъде посрещнато с готови запаси, но европейската цел за края на октомври може да бъде и изпълнена.


ЕС реши да задължи националните власти да поддържат газови запаси в подземните газохранилища в 22-те държави, които разполагат с такива, за да намалят енергийната зависимост от Русия и да се подсигурят при очакваното окончателно спиране на руските доставки за Европа.


Тази есен газохранилищата в ЕС трябва да се запълнят поне до 80%, а от следващата - до 90%. Държавите, които не разполагат със собствени хранилища, трябва да резервират обеми в тези на съседите си, като им плащат за съхраняването и си осигурят в тях поне 25% от годишното потребление на природен газ.


Газохранилището в "Чирен" е едно от малките в ЕС. То има обем от 550 млн. куб. м. газ годишно при разходвани около 3 млрд. куб. м. от българските потребители.


ЕС гледа на газохранилищата като на един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, наред с диверсификацията на източниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5323 |24.09.2022 Проф. Татяна Дронзина: България да спре да изпраща „носни кърпички“ на Украйна . 0| 5606 |18.08.2022 Безводие „дави“ България: Иде ли воден апокалипсис? . 0| 8034 |14.08.2022 Евронюз: България ще стане първата страна в ЕС, екстрадирала в Москва критик на Путин . 0| 6296 |02.08.2022 България подписа ключово споразумение свързано с Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads