Реклама / Ads
15| 5421 |12.01.2021 АКТУАЛНО

България е в капан: Реки заляха селища и къщи, без ток и на тъмно

.
Сняг и дъжд в цяла България.Частично бедствено е положението в Перник, Трън и Струмяни. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират жители.
 

Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка - проходът "Петрохан" остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.

 

Само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.

 

"Изведнъж заля половината село, както виждате. Тук понеже сме на високо, горе-долу сме добре. Ако видите отзад в двора, сигурно нивото на места е 2 метра", заяви пред БНТ жител на Петърч.

 

Най-тежка остана ситуацията в Западна България. По река Блато бяха построени диги, а Нови Искър и Мировяне останаха в готовност за частична евакуация. Аварийни екипи помагаха на закъсали шофьори в северните софийски квартали.

 

"Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", обясни Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

 

Река Конска и река Струма също повишиха заплашително нивата си.

 

"Община Струмяни при един от завоите си застрашава газопровода България-Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът", каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

 

От енергийното министерство заявиха, че без ток са останали около 100 населени места в района на Видин, Враца, Монтана и София област.

 

"Приблизително около 29 хиляди клиенти. Има много обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Дъждът затрудни и БДЖ. "Лакатник, Елисейна - паднала скална маса. Перник - заливания. Работи се много интензивно. Осигуряват се алтернативни трасета на жп инфраструктурата, така че тези проблеми ще бъдат решени в най-кратко време", категоричен беше транспортният министър Росен Желязков.

 

За последните 12 часа най-голямо количество валежи е паднало в Елхово - 26л/кв. м, а в Ахтопол са отчетени 25л/кв.м. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология.

 

Обстановката остава тежка и сложна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4239 |05.01.2021 Инж. Данко Стоименов се включва в ПП „Републиканци за България“ . 79| 11192 |27.12.2020 Христо Иванов: Огромна лъжа на Борисов! Колко азерски газ ще потече към България? . 6| 4429 |16.12.2020 ПП „Републиканци за България“ предлага данъчна ваканция за хотелиери, ресторантьори и туроператори . 3| 3992 |11.12.2020 Републиканци за България с 5 предложения за решаването на проблема със замърсяването на въздуха в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads