Реклама / Ads
11| 17855 |09.01.2021 АКТУАЛНО

Банкерът Цветан Василев за ортаклъка между Борисов и Пеевски

.
Цветан Василев
”При наличието на обвинители като Цацаров и Гешев, формалната част на „неформалното” им партньорство ще остане скрита. Но само в България, защото финансовото „съвкупление” на „скромните политици” Борисов и Пеевски е известно на този, който трябва да знае”, коментира Цветан Василев пред LIBERTA.BG.
 

"Истинско забавление е да се наблюдава гърченето на премиера, когато става въпрос за отношенията му с Делян Пеевски. Още повече от човек като мен, който е пряк свидетел на първите 5 години от този „брак по сметка”. Тогава все още Борисов беше по-агресивният, особено що се отнася до медиите. Пеевски беше „щедър дарител” за част от тях (без Монитор и Телеграф, които бяха „Светая Светих“ за семейството Пеевски/Кръстева) и настояваше да се прехвърлят безвъзмездно проценти от онези, които бяха придобити впоследствие, коментира банкерът, който в момента живее в Белград. По този наин били джиросани над 37% от акциите на "Уикенд" на Бойко Борисов.

 

Той обяснява и как придобиването на „24 часа” и „Труд”, както и на „Стандарт” е станало с цел обслужване интересите на Борисов.

 

Що се отнася до партньорството на Борисов и Пеевски, то "след удара по КТБ и мен, повече от очевидно е, че то е било благоприятно повлияно от фалирането й и е довело до пълна, макар и скрита интеграция. При това не само на фирмено, но основно на управленско ниво".

 

Факт е, че тази интеграция се развива във времето, защото ако във второто правителство на Борисов наред със „стълба” Горанов, Пеевски разполагаше с още един министър — Божидар Лукарски (Божо Трика), то в третото аз по-скоро бих се затруднил да определя кой от министрите не е на Пеевски – Вл. Горанов, К. Ананиев, К. Ангелов, Е. Караниколов, Л. Борисов, Мл. Маринов, Хр. Терзийски, П. Аврамова, Н. Нанков и т.н. Говори се, че за първоначалната си квота в това правителство Пеевски е платил на съдружника в ООД „Кражба” Волен Сидеров седем цифрена сума.

 

Василев предполага също, че Пеевски и Борисов са партньори също в Хидрострой, сделката с „Виваком” (материализираната кражба на актива на КТБ през участието на мюрето Спас Русев възлиза на 250-300 милиона евро), Общинска банка на „банкера” Самуилов и пр. Също и в държавната ББР, която е използвана за кредитиране на близки хора и фирми до властта, предимно самият Пеевски. " Нямам съмнение, че са и неформални партньори-бенефициенти във всяка по-значима корупционна сделка в последните 5-6 години, но сигурно няма да ми стигне времето, ако трябва да ги изреждам. И все пак — концесията на Летище София, тол системата, възлаганията без търг на „Автомагистрали” и ДСК „Монтажи” и пр.

 

Толкова за "непознаващите" се Борисов и Пеевски. Естествено, при наличието на обвинители като Цацаров и Гешев, формалната част на „неформалното” им партньорство ще остане скрита. Но само в България, защото финансовото „съвкупление” на „скромните политици” Борисов и Пеевски е известно на този, който трябва да знае", допълва Цветан Василев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5856 |19.12.2020 Цветан Цветанов: По-малките партии може да са същественият играч на предстоящите избори . 46| 17231 |16.12.2020 Икономистът Асен Василев: Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници . 19| 13899 |01.12.2020 Цветан Василев пред Liberta: Мафиотското управление ще опита да фалшифицира изборите . 8| 5890 |19.11.2020 Цветан Цветанов: Легловата база не дава решения, трябваше да има локдаун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads