Реклама / Ads
7| 13935 |25.01.2017 АКТУАЛНО

„Библиотекарите” и КОЙ ударили рамо на Узунов за шеф на МВР

.
Знакови имена, свързани с т. нар. „Библиотекарски институт” са ударили рамо на бъдещия шеф на МВР Пламен Узунов да заеме високия пост. Това разкриха пред Фрог нюз депутати, запознати с договорките, които са текли около съставянето на служебния кабинет.
 
Звездата на криминалиста Узунов изгрява по времето на кабинета „Орешарски”. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев, настоящ преподавател в Библиотекарския и близък до модела КОЙ, го назначава за директор на пловдивската полиция. По-това време Узунов получава и редица отличия. Твърди се, че Йовчев се е срещал няколко пъти с новоизбрания президент Румен Радев, за да дискутират темата сигурност. Пловдивски ченгета пък са категорични, че Пламен Узунов е докторант в Библиотекарския. Категорични са, че не е човек, който ще има смелост да тропне по масата и да направи каквито и да е рокади. Убедени са, че всичко ще си остане по старому. Те загатват и за друг стратегически важен контакт на бъдещия министър с пловдивския бизнесмен и отявлен социалист Георги Гергов. Някои подозират, че именно оттам името на Узунов е било подшушнато на „Дондуков” 2.

Пловдивчани са категорични, че той има много близки контакти с главния прокурор Сотир Цацаров. Влиянието на Цацаров върху Радев се усети от някои социолози през последните дни. Те обелязаха, че президентът е сменил позицията си за съдебната реформа, като сегашната му теза вече наподобява тази на държавното обвинение.  Любопитното е, че  писмо на Цацаров до Румяна Бъчварова като министър през август 2015 г., стана повод Узунов да хвърли оставка и да напусне системата. Повод за гнева на обвинител №1 станаха редица тежки нарушения, извършени от служители на полицията в Пловдив. Те са свързани с катастрофа на 12 август, при която загина пешеходец. Тогава 24-годишният неправоспособен пловдивчанин Милан Дивеков блъсна 63-годишен мъж от Пловдив на зебра. Оказа се, че ченгетата не уведомяват дежурния прокурор, както изисква закона, пускат извършителя да си върви и правят куп други нарушения, които могат да се приемат, че са изцяло в полза на виновния водач.

Твърди се, че веднага след писмото, Пламен Узунов напуска системата и се заема с консултантска дейност.

Името му се свързва и с друг скандал, започнал от депутата Методи Андреев. Той подаде сигнали за нарушения в РПУ-Първомай, извършени докато Узунов бил начело на регионалната полиция. Андреев се надявал, че ще има светкавична реакция и корупционните практики ще секнат. Вместо това, обаче нещата били заметени. Узунов контрира, че Андреев му предлагал свой човек, който да поеме полицейското управление в Първомай и затова спретнал компромата.

Полицаите в града под тепетата с любопитство наблюдават рокадата на най-високо ниво. Причината е, че с нетърпение очакват да видят как ще се развият отношенията му със сегашния шеф на полицията Христо Разсолков, който смени Узунов. Не е тайна, че Разсолков е един от големите любимци на главния секретар на МВР Георги Костов и когато се отвори възможност да го издигне в Пловдив, Костов го направи на секундата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4550 |22.07.2016 Руски самолети ударили секретна база на САЩ в Сирия . 1| 4398 |08.02.2015 Хакери ударили болницата в Стара Загора с 200 бона . 8| 5285 |21.10.2014 Ударили племенника на Плевнелиев в бюро, не му дали инсулина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads