Реклама / Ads
14| 8340 |01.06.2021 АКТУАЛНО

Бисери от Ангелов, който се възмутил от хаоса в МЗ и още...

.
За пореден път от национален ефир в особено гледаемо време с куп опорки и явна горчивина от иначе недооценения къртовски труд на Министерството на здравеопазването по времето на ”Борисов 3” се появи не кой да е а бившият вече здравен министър проф. Костадин Ангелов. Обясни, че било недопустимо здравен министър да изразява лично мнение и в момента управление на кризата нямало. Ваксинационната кампания била спряна, а иначе течала със страшни темпове по времето на предишното правителство. Ангелов се възмути и от нещо друго - несериозност и непоследователност. Интересно...
 

Ангелов за пореден път сяда в студиото на Цветанка Ризова, за да похвали предишното правителство за прекрасното овладяване на здравна криза. Спомняте си - първите места по смъртност на глава от населението заради COVID-19, болниците пред колапс, високата заболеваемост, непоследователните мерки. Все поводи за гордост. Бившият здравен министър не пропусна възможност да отправи поредната порция критики към своя наследник във ведомството - д-р Стойчо Кацаров. И да повтори една своя опорка от последните дни - че министър, който едва ли не бил антиваксър, сега призовава хората да се имунизират. А тия съмнения стопирали цялата кампания... Тези думи идват и дни, след като стана ядно, че д-р Кацаров е разпоредил да се направи проверка на начина, по който се е управлявала COVID кризата в страната по времето на предишния кабинет. 


"Много гръмки думи. Ще си позволя да отговоря на д-р Кацаров с един цитат от клипче в YouTube. Вижда се заглавие с неговата теза - хората умират с COVID-19, а не от него. Причините за високата смъртност трябва да се изследват, но трябва ли да се разследват мненията на хора, които казват това? Казват, че имат съмнения във ваксината, но призовават хората да се имунизират. Тези странни тези разколебаха българските граждани. Ние дълго време се борихме с тях...", започна силно Ангелов. 


Липсата на плурализъм обаче бе определена като "комунизъм" от Ризова. И Ангелов се съгласи. Тъй било. И поради тъкмо тази причина сега като гражданин посочвал грешките, защото и той се притеснявал. 


"В момента няма управление на здравната криза. Виждам административен хаос и произвол в Министерството на здравеопазването. Донесъл съм две заповеди с един и същи номер. В рамките на 2 часа са качени на сайта на МЗ. Първата касае влизането на румънски граждани у нас, която важи от днес. След 2 часа е качена друга, която променя датата на 27 май. В тази заповед никой не мисли за българските граждани, които би следвало да са приоритет за българския министър. Вчера една заповед за сертификата, днес друга...", възмути се проф. Ангелов.


Изглежда бившия здравен министър е особено късопаметен. Затова е редно да припомним, че сам той е издавал неведнъж противоречиви заповеди в кратък срок и това бе повод не само за съмнения у гражданите, но и за остри критики тъкмо от тях. Непоследователността в решенията и липсата на аргументация създадоха усещане за хаос, а не за овладяване на кризата. 


"Крайният резултат е стопиране на ваксинационната кампания. Хората не искат да се ваксинират. Министърът каза, че има съмнение във ваксините - че имал съмнение в сроковете за тяхното производство. Здравният министър трябва да събира цялата експертност на целия свят и да я поднася на разбираем език. Не да казва лично мнение. Истината е доказана, тя е факт. Ние ваксинирахме по 35 хил. души", посочи още проф. Ангелов. 


Бившият здравен министър даже попита - подготвял ли се или не се подготвял отказ на страната ни от доставка на ваксини за месеците от юли нататък. Хрумнало му, питал... Отбеляза още, че министър Кацаров остро разкритикувал предишния кабинет заради грешното решение при заявката на ваксини. И питал - какъв анализ бил направен, че да се поръчват още ваксини за 2022-2023. 


Кое е вярно? Логичен въпрос, който бе зададен и от Цветанка Ризова. Защото това са на практика две противоречиви твърдения. Ангелов отсече - и двете! 


А иначе зелените коридори били спрени. А резултатът едва ли не бил пълен хаос - ще ги има, няма да ги има... Несериозни неща. Ризова обаче пропусна да отбележи нещо важно - спиране на зелените коридори, което така възмути Ангелов, имаше и по време на неговото управление. В края на месец февруари временно бе спряна масовата имунизация, а това дойде на фона на скок в броя на заразените. Като причина бяха посочени недостатъчните количества от препарати срещу COVID-19. Три дни по-късно "зелените коридори" бяха възстановени и то скорострелно след заръката на бившия вече премиер Бойко Борисов. С каква мотивация се случи това при недостиг на количества - не е съвсем ясно.  


А иначе и Ангелов успя да каже, че твърденията за подслушванията на политици едва ли не били изключително несъстоятелни. Не било вярно. Нагледали сме се на лъжи през последните 2 седмици и искал до-ка-за-тел-ства.


"Казваш и доказваш с факти. Това правя аз", отсече уверено Ангелов. 


И това не е съвсем така. Спомнете си само фактите (или по-скоро тяхната липса), когато бившия здравен министър сподели, че ще хората, получили една доза от ваксината на AstraZeneca ще могат да получат съвсем спокойно втора от иРНК ваксина. Това не стъпваше върху конкретни научни доказателства, тъй като такива няма - изследванията бяха на твърде ранен етап към онзи момент. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3962 |24.04.2021 Цветан Цветанов: Важно е да видим реалната ситуация днес и какъв е хоризонтът, който се очертава за страната . 32| 23719 |06.06.2020 Ивайло Мирчев от ДБ публикува последните ”бисери” на премиера Борисов . 19| 21966 |10.04.2020 Адвокат: Слава на Главния Прокурор! Слава и на ВСС, който го избра! Слава и на нашата Партия ГЕРБ ! . 8| 8569 |18.02.2020 Делото КТБ: Съдия Петрова брани свидетеля Бисер Лазов, който си изпуска нервите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads