Реклама / Ads
29| 8927 |10.12.2012 АКТУАЛНО

ЗА БОГА БРАТЯ, НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!

.
Следващата година пилците ще се броят два пъти – един път през лятото на парламентарните избори, и втори път през зимата, на референдума за строителството на нова ядрена централа.
 

Между тези две преброявания не може да няма връзка. В стремежът си да покажат че ги има, тарторите от БСП съзнателно предизвикаха допитването, и с начина по който го направиха, предопределиха неговото политизиране до степен на преборване не на симпатизантите на един или друг проект с чисто икономически параметри за оценка, а на съизмерване на броя на симпатизантите на партиите. Намерението е толкова прозрачно, че прозира отвсякъде. Цялата ни история след 1990 г. еднозначно определя БСП и ДПС като формирования, които в максимална степен мобилизират своите симпатизанти в моментите, когато това е най-необходимо. Така ще е и сега. Референдумът обаче не е само загрявка за истинския мач. Тук залогът е много голям, а последиците от решението могат да предопределят развитието ни за десетилетия напред. И не само това. Той може да стартира един процес, който е смъртоносен за най-мощната икономически каста у нас, тази, която наричат енергийна мафия.

 Какво можем да очакваме? С положителност ще станем свидетели на най-мръсната кампания в историята ни. Манипулацията на общественото мнение ще добие гигантски размери. Ще ни убеждават, че без АЕЦ „Белене” се отказваме от печалби от над 200 млрд. евро за 60 годишния срок на нейната експлоатация. Колко приятно галят ухото но оскотелите ни от бедност пенсионери думите, че ето, само с печалбата от тази централа ще стане възможно да се повишат пенсиите на калпак по поне 200 лева месечно. Не само една, поне още една подобна централа ще искат нашите аутсайдери, разчитащи на едната пенсия. И ще се заканват люто на всеки, който пречи това да се случи. Ще сработи народната мъдрост, че удавник и за сламка се хваща. А това ще бъде сламката, която ще е воденичен камък, който ще окачат на вратовете на своите деца, внуци и правнуци. Хората са склонни да имат врабче в ръката, отколкото сокол в небето. Но това врабче ще ги окълве смъртоносно.

Ще спукат тъпанчетата на ушите ни с обещанията за изумителния брой работни места, които ще се разкрият покрай това мегастроителство. Тук диапазонът е огромен и по конкретните цифри ще разберете кой от червените велможи е по-милосърден. Коравосърдечните обещават 7 хиляди, но има и такива самаряни, които без да им мигне окото говорят за 40 хиляди. А безработни у нас наспорил Господ. Тези хора също са любители на сламките. Стотици хиляди от тях ще се наредят на опашка пред урните, за да пуснат вълшебната бюлетина с отговор „ДА”.  С което ще подпишат окончателната си присъда и на тумби ще се отправят към тълпата на лумпените.

Ще ни убеждават, че без нова АЕЦ  токът ще стане непосилно скъп. Ще се се пелнявят по радиа и телевизии и ще изричат черни прокоби за бъдещето на зелената енергия, но старателно ще избягват да упоменят фата, че това лято Германия достигна до включването в своята енергосистема на рекордните 22 гигавата мощности, които се равняват на 11 централи като Козлодуй. Ще мълчат като комунисти на разпит по повод знаменателния факт – през същото това лято „атомна” Франция внасяше слънчева енергия от онези прости германци. Старателно ще заобикалят факта, че зелената енергия поевтинява с темпове далече по-високи от прогнозните, а атомната поскъпва непрекъснато и в рамките на година две ще се изравни със слънчевата.

Ще ви убеждават, че предлаганите от руснаците реактори са върха на сладоледа, а площадката в Белене е чудо невиждано на инженерната мисъл. Няма да споменат обаче и дума за това, че тези реактори ще са единствените от този сорт и че в самата Русия преминават към нов, усъвършенстван модел от ново поколение. Ще мълчат за сеизмичноста на площадката в Белене и ще ни убеждават, че тежката с тонове техническа документация е гениално решение на всички наши енергийни проблеми. Това е техен патент – да мерят качеството на един проект на килограм и да дърдорят как защитната обвивка на реактора можела да издържи удар от незнам какъв модел Боинг.

 Ще ни плашат със свещи, но няма да чуете от тях и под сурдинка истината, че България се дави в океан от енергия. Ще си мълчат по въпроса, че сме абсолютни световни шампиони по енергоемкост на единица произведен вътрешен продукт. Ще си траят и за огромните загуби на нашата енергопреносна мрежа, за жалкото състояние на нашия сграден фонд по отношение на неговата енергийна ефективност.

  Ще се скъсат да ни убеждават, че без Белене България ще пропусне уникалния шанс да стане енергиен център на Балканите, но не биха казали каква ще е файдата от това. България изнася най-много проститутки от балканските страни и от това има полза, защото част от техните доходи се харчи у нас. Подобна възможност при нова АЕЦ е само много слабо вероятна хипотеза, която изисква другите да правят всичко възможно да изпаднат в енергийна зависимост от своя съсед.

  Като споменахме за енергийна независимост, нека отбележим и още нещо. Ще ни убеждават, че АЕЦ „Белене” е мощен аргумент в полза на енергийната ни независимост, а ще премълчат скромно за това, че пак гледаме коленопреклонно към Русия, която няма да се поколебае да ни притисне с допълнителни искания, каквото е примерно Южен поток, неприкритата закана, че срещу натрупаните до сега задължения по построеното до момента в Белене искат ни повече, ни помалко цялата НЕК.

 В тази борба БСП няма да бъдат сами. Зад гърба и надничат хората от ГЕРБ. Ето,  девет месеца след вземането на решението за отказ от Белене, руснаците работят с пълна пара по производството на поръчано вече оборудване. Тяхна е вината комисията в Народното събрание, ръководена от Червенкондев да откаже да се произнесе за случвалото се в Белене преди референдума.А тя трябваше да помогне на избирателя да направи своя информиран избор. А там са ставали смайващи неща. Разсипвани са с лека ръка стотици милиони, кражбите са за други стотици милион. Човек се стъписва от наглостта, с която Овчаров, Димитров и другите по-едри, или по-дребни мафиотчета ни убеждават, че строителството на една ядрена централа е нещо, което не се включва в нашето законодателство и извършените престъпвания на закона не са престъпления, а практика, без която не може. Това вече е гениално прозрение на някой много циничен ум. И отказът на споменатата по-горе комисия да се произнесе не е нищо друго, освен поставянето на защитен чадър над виновните.

Това е твърде семпло описание на чакащите ни събития. В тази ненормална обстановка потенциалните „ЗА” нова ядрена централа ще са милиони. При тези условия приветстваме трите комитета, които се регистрираха в ЦИК и които ще защитават алтернативна позиция. Виждаме, че в тях са ангажирани авторитетни учени, общественици, природозащитници и политици. Убедени сме, че те ще дадат компетентен и честен отговор на всички дискусионни въпроси. Но другата страна няма да действа честно. Ще сме свидетели на най-уродливото купуване на гласове в нашата история. Като нищо мобилизацията може да стигне до там, че в референдума да участват над 61% от избирателите. И тогава ще стане страшно. Привържениците на нова централа ще са мнозинство. Мнозинство, мотивирано от отчаянието. Има само една печеливша стратегия. Нека агитираме срещу новата централа. Но в теорията има едно особено понятие, известно като тирания на малцинството. Нашият закон, по който ще се проведе допитването дава идеалната възможност да постигнем такъв ефект. Просто да не идем да гласуваме. Тогава броят на гласувалите ще е с много под 50 % и референдума ще е невалиден. Нека един път бъдем тирани на своя народ. Тирани, за да има той бъдеще.

 За Бога братя, не гласувайте!

Комитет за еколого-икономическа защита на Свищовския регион
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9592 |16.09.2012 Богаташите мислят за бъдещето, а бедняците зациклят в миналото . 10| 29919 |21.10.2008 Трима българи в топ 100 на най-богатите в Европа . 18| 5282 |11.07.2008 За Бога, пенсионери, не пътувайте!!! . 5| 11848 |24.06.2008 Daily Mail: Човек с вкус – ходи с богати наследници и принцеси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads