Реклама / Ads
45| 11156 |23.12.2021 АКТУАЛНО

В Черно море: Цель! Огонь! Fire! НАТО в България – ползи и минуси

.
Така е в Черно море в момента...
187 съобщения за „срещи“ на руски военни с натовци в Черно море само през изминалото денонощие. Руски самолети са се оказали в опасна близост до френски и американски самолети и кораби. Rbc.ru. пише за френски изтребители над Черно море. Руски пилоти са го преследвали/ескортирали.
 

23.12.21, Вашингтон
Командващият Комитета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ Марк Мили е провел миналата нощ телефонен разговор с началника на Генщаба на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов. Двамата са обсъдили нарастващото напрежение между Москва и НАТО, най-вече в Черно море и край границата с Украйна.

 

Това е поредният разговор между двамата висши представители на двете държави в последните дни. Решено било да спре ескалацията и от двете страни.

Американският генерал Тод Уолтърс, главнокомандващ силите на НАТО в Европа преди 4 дни е предложил контингентът на алианса в България и Румъния да се увеличи с 1500 души. Ако това се приеме, те ще си сътрудничат с местните армии и при необходимост ще служат като "мост" за евентуално разширяване на представителството на НАТО. По сведения на източници от Алианса, военните министри на страните членки предстои да обсъдят предложението на следващата среща на върха в края на юни в Мадрид, Испания.

 

У нас веднага се вдигна пушилка: Ужас, американски войски ще се настанят в България и ще ни превърнат в предна линия при евентуален военен конфликт с Русия, нашият двоен освободител, славянски брат и пр.

Военният министър Стефан Янев побърза да успокои духовете с изказване, че нямало такова нещо. Не, има такова нещо, но то е съвсем нормално подобни теми да се обсъждат. И това ще стане в испанската столица през лятото. Решение няма – има предложение за обсъждане според ситуацията в Черно море.

Проруската гледна точка е ясна: Русия е в правото си да се защити от НАТО, САЩ и въобще от враждебните към нея страни. Затова си стяга армията.

Какви са фактите, според руски източници.

 

Април 2021 г.

Извършено е уникално прехвърляне на ракетни, артилерийски и десантни кораби на Каспийската флотилия, Балтийския и Северния флот в Черно море. Това е демонстрация на готовността на Русия да отблъсне своевременно всяка заплаха в югозападното стратегическо направление. Русия настани голяма групировка войски в анексирания Крим. По-специално там бяха прехвърлени няколко кораба, обикновено не част от Черноморския флот, а в източната част на полуострова се построи огромен военен лагер. Прехвърлянето на войски се извършва на фона на напрежението на руско-украинската граница, където през последните седмици също бяха дислоцирани необичайно големи сили. Ситуацията предизвика тревога от страна на западните страни - по-специално САЩ, Европейският съюз и НАТО. Те призоваха Русия да спре натрупването на сили в Черно море и до Украйна. Е да, но Москва е длъжна да се защити, както и да контролира преминаванията през Дарданелите и Босфора. За целта руски кораби извършват преход от Средиземно море към  база Севастопол в анексирания Крим. Всички военни сили са боеготови за изпълнение на задачи по защитата на Русия.

 

Април – ноември 2021 г.

В района на Черно море са прехвърлени ракетни, артилерийски, авио и морски части, които по брой надвишават значително присъствието на съветски военни по време на Втората световна война.

 

Декември 2021 г.

Руските военни започнаха да проследяват френския военен кораб "Оверн", който навлезе в Черно море по решение на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация. „Силите и средствата на Черноморския флот започнаха да контролират действията на фрегатата с управляеми ракети „Оверн“ на ВМС на Франция, която влезе в Черно море“, се казва в съобщението. Франция изпрати военен кораб в Черно море на фона на изявления на САЩ и други страни от НАТО за концентрацията на руски войски близо до границата с Украйна. Министерството на отбраната на Руската федерация редовно докладва за проследяване на кораби на НАТО, които влизат в Черно море, както и за ескортирането на чужди военни самолети от руски изтребители.

На 9 декември руските военни съобщиха, че три изтребителя Су-27 излитат, за да ескортират изтребителите на френските ВВС Mirage 2000 и Rafale, разузнавателния самолет на американската армия CL-600 Artemis и стратегическия разузнавателен самолет RC над Черно море.

Дни преди това американският ракетен разрушител „Арли Бърк“ влезе в Черно море. Силите на руския Черноморски флот започнаха да следят действията му и имат готовност за противодействие. Това го съобщава официално ТАСС. Авиацията и артилерията на Черноморския флот (Черноморски флот) са отработили унищожаването на вражески кораби в Черно море. Това се отработва по време на учения в района.

 

(Източници: tass.ru, flot.com, russian.rt.com, interfax.ru, sputnik-abkhazia.ru, aa.com.tr)

 

Москва изтъква своите аргументи. Дали струпването на толкова руски военни формирования в Черно море не ни превръща в цел при екстремна ситуация? Няма как да знаем, какви са секретните планове на Кремъл и руските военни. Но сме страна, член на НАТО и подобна възможност е напълно реална. В такъв случай е съвсем логично да укрепваме своите отбранителни възможности, естествено с партньорите от НАТО. Сами сме избрали този път и членство, затова подобни решения имат своята логика. И още нещо важно: не е вярно, че подобни дислоцирания на сили и техника са за сметка на България.

 

Никой нормален човек в България, а и по света не желае конфликт с Русия. Русия е един от най-желаните пазари за бизнеса от цял свят. Също и източник на ценни суровини. Военната мощ на Русия е известна и едва ли някой се заблуждава в това отношение. Повече от половината руски финансови авоари, включително и в злато, се намират в развити западни страни и най-вече в САЩ. Това трябва да се има предвид всеки път, когато лековато се коментира вероятността за военен конфликт между Москва и НАТО. Напрежение има, но реална опасност – поне засега – няма.

 

76 години са изминали от кра на ВСВ. Имаше „желязна завеса“, имаше Карибска и други кризи, но оръжия досега не са използвани, въпреки някои провокации и от двете страни. Велики сили като САЩ, Русия и Китай често използват възникнали ситуации за проповядване на своите интереси. В крайна сметка тези страни винаги се разбират на ниво, за което светът рядко научава. Така се случват нещата в глобалната политика.

Ние сме част от случващото се по света. Турция вече не е онази преграда срещу воинстващия ислям, която е била преди години. Това отрежда на България особена роля в НАТО. Такава досега имаше донякъде Гърция. Засилването на отбранителната мощ на страната ни е част о новата стратегия на алианса и въобще на Запада.

Нека не се плашим сами с разни теории, които са повече конспиративни, отколкото реални.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11533 |01.07.2020 #БЕТОНОФРЕНИЯ: Как застроиха родното Черноморие за последните 15 години? . 16| 8642 |27.07.2019 Експерти: НАП-лийкс e по-страшен от дигитален Чернобил . 25| 9352 |28.06.2019 Румен Драганов: По Черноморието се случват грозни, тревожни неща . 5| 12208 |19.07.2017 Какво прави ”Газпром”? Къде ще излезе от Черно море втората тръба на ”Турски поток”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads