Реклама / Ads
3| 10471 |12.08.2013 АКТУАЛНО

Дъжд от "падащи звезди" тази нощ

.
Дъжд от "падащи звезди" ще наблюдаваме тази нощ. В небето ще могат да се видят по около 100 метеора на час.

Падащите звезди всъщност са Персеиди. Те са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им.

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август,а максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепенно до 24 август. След тази дата вече няма да могат да се видят.
 
Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на комета, минала през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата - в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P Суифт-Тътъл, която минава на период около 130 г. Максимумът им може да се наблюдава в този период на август всяка година.

Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой "падащи звезди". Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

До края на нощта Персеидите ще могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата. Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22,30 часа до 24.00 часа, условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични. Много добра ще е видимостта и до края на нощта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7721 |29.05.2012 Топло, слънчево и без дъжд . 0| 6481 |28.05.2012 Проливни дъждове и код оранжев в Северна България . 1| 6953 |18.04.2012 Проливни дъждове активираха код "оранжев" за 7 области в страната . 17| 10812 |04.12.2010 Дъждът потапя София, скъса се язовирна стена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads