Реклама / Ads
24| 12347 |04.04.2019 АКТУАЛНО

Данаил Кирилов влиза с „кални обуща“ в правосъдното министерство

.
Данаил Кирилов Източник: burgasnews
Данаил Кирилов, предложен от премиера Бойко Борисов за правосъден министър ще влезе с „кални обуща“ във ведомството, което доскоро се управляваше от „майката на народа“ Цецка Цачева. Скандалите съпътстват неотлъчно законотворческата дейност на Кирилов, като през последните две години той стана обект на нескрити подигравки и неприязън.
 

Последната му медийна изява пред Люба Кулезич той разкри много от своя характер и професионални познания. Затова решихме да се върнем по-подробно и към нея, разкриваща тесните му връзки с вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Повод за телевизионното му участие тогава стана писмо на 70 юристи, скочили срещу самия Данаил Кирилов, в качеството му на шеф на правната комисия в НС. Освен недоволството си те обявяват, че ще изпратят копия от дипломите си в НС в знак на протест, „тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото. Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили! ”По този повод Кирилов опита да се оправдае пред Люба Кулезич през декември.

 

Тогава той обясни и как е минала проверката на Цветан Цветанов за 6-те апартамента с думите „Съдът ни спаси“. Кирилов обясни, че след „Костинбродската афера“ една от първите мишени на прокуратурата е бил Цветан Цветанов. Тогава не е била още КОНПИ, а прокуратурата е възложила на данъчните цялостна проверка. Ще предадем думите му едно към едно:

 

 „В тази проверка целта е била да се установи незаконно придобиване и разлика в имуществото повече от 120 000 лв. В тази проверка, на която бяха подложени моите политически ръководители, моите политически лидери, ние доказвахме всичко – всяка стотинка доказвахме. Това че 6 апартамента реално не са 6. Това че 6 апартамента са в период от 40 години, които сега всъщност са обединени два съседни апартамента, като това е трансформирано имущество. Доказвали сме и стотинки. Влязохме в съда. И само съдът тогава ни спаси.“, обясни Кирилов.

 

На въпрос защо не е проверяван Делян Пеевски след като има няколко сигнала за необяснимото му забогатяване Кирилов отказа да отговори, защото ако тръгнел да говори персонално, трябвало да стигне до олигарси, които са в „хипотеза на прекратяване“.

 

В рамките на разговора Данаил Кирилов цитира частично мотиви на Конституционния съд, в който се казва:  „Демонстрацията на необясним материален просперитет от лица, които според господстващото мнение извършват тежки посегателства, включително и с престъпен характер срещу установения в Конституцията и законите икономически ред създава представата за…“

 

Кирилов поясни, че възразява срещу термина „необяснимо богатство“ защото това е термин, който се използва в данъчното право и в амнистиите в данъчното право. Когато в една държава, една данъчна система пожелае амнистиране тя казва: ще ви призная необяснимото богатство, но платете 10% данък.

 

Вероятно заради това Пламен Георгиев упорито твърди, че плащането на данъци и декларирането на доходи и имущество не било гаранция за явен произход.

 

Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ „Св. Климент Охридски”, където завършва специалност „Право“. След като гръмна скандалът с евтините апартаменти на хора от властта (най-вече на Цветанов), част от които са купували жилища от фирма „Артекс“, изплува и новината, че Кирилов е свързан с юридическата кантора, която обслужва строителната фирма. Именно тя разпростри  становище за това че ще бъдат съдени всички медии уронили престижа на „Артекс“ с разкритията за „Апартаментгейт“.

 

Преди да влезе в политиката Кирилов е работил в адвокатската кантора "Пенков, Марков и партньори", основана през 1990 година. Като част от нейния екип е защитавал бившия премиер Жан Виденов в дело, заведено от бизнесмена Атанас Тилев. От сайта на кантората е видно, че Данаил Кирилов поддържа контакти с бившите си колеги там и дори е лектор на техни събития. Във фотогалерията с фирмени събития Кирилов е редом до юрист, получил награда за млад адвокат на годината.

 

Вестник „Банкеръ“ разказва подробно за политическата метаморфоза на новия правосъден министър: “Данаил Кирилов става член на БСП в размирната 1997 г., няколко месеца след падането на правителството на Жан Виденов, като се твърди, че това е станало по убеждения. И може да е така, защото тогава БСП преживява един много труден опозиционен период. Но при идването на власт на Симеон Сакскобургготски Кирилов се озовава в изпълнителната власт като шеф на кабинета на вицепремиера социалист Костадин Паскалев, който заедно с министъра на държавната администрация Димитър Калчев е поканен от премиера в лично качество за член на правителството. От 2003-а до 2009-а Данаил Кирилов е общински съветник от БСП в София. Но явно предусетил, че властовата палачинка рязко ще се обърне след парламентарните избори, напуска партията, в която бил влязъл "по убеждение", и пристава на новосъздадената ГЕРБ.

 

В периода от август 2009 до май 2013 г. Кирилов е областен управител на Област София. Името му в този период беше замесено в скандал. През  2011 г. БСП посочи общинарите "брокери" с подкуп, който бил искан от Росен Плевнелиев. Кандидат-кметът за София тогава, издигнат от БСП, Георги Кадиев  признава пред „Фокус“:  "Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той - на мен, са ясни и те не са нови - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов".  Скандалът обаче така и заглъхна и истината за казаното от Кадиев не излезе наяве.

 

Кирилов е народен представител  в 42-ото Народното събрание. Избран е за такъв и в 44-ото Народното събрание от листата на ПП ГЕРБ в 23-ти Многомандатен район-София на парламентарните избори през 2017 г. Звездата му изгря през последните години, особено сега, когато оглави правната комисия в парламента. Негови колеги юристи съзират в законотворчеството му лобистки текстове, които обслужват олигарси или управляващи.  Хора с опит в правото вече започнаха да излизат с лицата си и открито да атакуват дейността на Данаил Кирилов. Стигна се дори до там, че много от тях подложиха на съмнение юридическите му познания. Най-сериозната оценка за работата на Кирилов и подопечната му комисия беше искането на проф. Огнян Герджиков да бъде разпусната оглавявания от него Консултативен съвет по законодателство. Мотивът му бе, че юристите в тази комисия не желаят да бъдат свързвани със законите, които в момента се коват в парламента.

 

Още през юни 2018 г. проф. Герджиков алармира за много сериозни неща.  „Не понасям с кални обуща да се влиза в храма на правото и това често ме изважда от равновесие“, казва Огнян Герджиков, който смята, че настоящият парламент няма достатъчно експертен потенциал и пренебрегва ролята на Съвета по законодателството към Народното събрание.

 

"Неудобно ми е да казвам аматьори, но в сегашния парламент има твърде малко юристи и то само един действащ, ако съм наясно с нещата. Има нужда от външна помощ, това е очевидно. Освен това разбирането, че законите трябва да се приемат бързо, на мига, е изключително голяма методологическа грешка, която се прави. Докато в предишните години имаше някакво оправдание с оглед на хармонизирането на тези 18 правни области, което задължително трябваше да направим с оглед членството ни в евросъюза, сега вече няма нищо спешно да предстои, за да е толкова належащо законите да се приемат за толкова кратко време.“, каза още той.

 

 "Трудно е в политиката, но човек трябва да бъде последователен и честен, доколкото е възможно в тази обстановка", отбеляза Герджиков, според когото ни липсват политици професионалисти, а подготвените са малцина.

 

Данаил Кирилов стана известен и с няколкото прозвища, с които се сдоби покрай законодателните гафове -  наричан е Барни Ръбъл, Дзержински и Болшевика. Самият той пред Люба Кулезич изненадващо сподели още, че не иска да говори за Делян Пеевски, защото в медиите го наричали „неандерталец“.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5834 |19.03.2019 Вижте кой влиза в Стратегическия съвет към президента . 33| 14077 |18.02.2019 Фурнаджийската лопата Цветанов подкрепи Борисов за преференциите, ошляпаха Д. Кирилов . 1| 6401 |27.07.2018 Влизането ни в еврозоната е под въпрос заради фалита на КТБ . 8| 14733 |02.06.2017 Цв. Кирилова: Не може цялата държава да е държавна администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads