Реклама / Ads
9| 7814 |16.05.2023 АКТУАЛНО

Даниел Смилов: Гешев ще повлече много хора със себе си, няма да стане доброволна жертва

.
Даниел Смилов Източник: БГНЕС
Седмицата започна ударно с пресконференция на главния прокурор Иван Гешев и моментален отговор от Бойко Борисов. С изявата си Гешев показва, че няма да стане доброволна жертва в процеса на политическа „реабилитация“ на ГЕРБ-ДПС.

– Той използва думи като „политически боклук в парламента“, които са достатъчни за отстраняването му от ВСС. Не че има нужда от нови и допълнителни основания за това (двама правосъдни министри внесоха вече във ВСС множество основания), но откритото нарушаване на етическия кодекс от страна на висшия магистрат издава желанието му за тотална война;

– В пресконференцията имаше и директни заплахи от Иван Гешев към Борисов, учудени питания към другия доскорошен политически патрон – ДПС, както и намеци в мафиотски стил. Стана ясно, че „Барселона гейт“, а и други дела са на директна команда от Гешев – движението им в каквато и да е посока зависи от него като главен прокурор. Това оборва тезата за ненамеса на главния прокурор в конкретни дела;

– Изнесената информация от Гешев за това кой кого заплашвал и изнудвал във ВСС и сред висшите магистрати е основание за започване на процесуални действия. Към момента нещата остават на ниво първо предупреждение и заплаха от страна на главния прокурор.

 

Завладяването


Тази пресконференция, както и поведението на ВСС след политическото решение на ГЕРБ-ДПС за отстраняването на Иван Гешев, демонстрират много ясно завладяването на съдебната система и прокуратурата в частност. Политическите патрони – ГЕРБ-ДПС – изглежда искат да се освободят от „инструмент“, който вече им е неудобен.

 

„Инструментът“ обаче не се дава, а има и институционални гаранции да го направи. Много е показателно обаче, че буквално часове след като Мария Габриел заяви, че ще иска отстраняването на главния прокурор, прокурорската колегия също се задейства в същата посока. Този синхрон разкрива политически/партийната оцветеност на ръководството на съдебната система, която води и до липса на безпристрасност в гледането на дела.


За съжаление всички тези събития – а и „атентатът“ срещу Гешев – изглеждат като война между организирани престъпни групи по върховете на държавата. И най-вероятно става дума точно за такава война. Гешев има слаба ръка в нея, но ако реши да отиде докрай, може да повлече много хора със себе си. Тази пресконференция беше с цел те да разберат намеренията му. Най-лошото за България ще е двата лагера да се договорят някак и блатната растителност да покрие дупката след хвърления във водата камък.


Почти веднага след пресконференцията на Гешев отговори и Бойко Борисов, притиснат от въпросите на журналисти. От наратива му стана ясно, че:

 

– е говорил с Гешев за ситуацията, макар че отрече да му е предлагал посланически постове и оттегляне. Аргументът му в тази посока беше обаче слаб – че той не решава посланическите места. Това е вярно, но все пак, ако има правителство „Габриел“, то ще трябва да вземе решението заедно с президента Радев, което дава възможности и на Борисов да допринесе съществено за него.

– учуден е от това, че Гешев споменава само него, а не останалите партии, искащи неговата оставка. И тук място за чудене няма, защото позицията на останалите е известна отдавна. Едва отскоро политическите патрони на Иван Гешев ГЕРБ и ДПС – партиите, които го изстреляха на поста – започнаха да искат отстраняването му. А и за останалите няма толкова много натрупани корупционни съмнения и скандали. В този смисъл конфликтът е наистина вътре в една групировка, която досега действаше синхронно. И друг път хора са изпадали от нея – Цветан Василев, Васил Божков, Цветан Цветанов и т.н., така че не става дума за прецедент. Обикновено губещият или е отивал в изгнание, или е запазвал омертата в някаква степен. А най-често са се случвали и двете.

– Борисов повтори и тезата си, че няма къща в Барселона, което никой и не твърди.


Като Дамоклев меч


Целият този скандал демонстрира какво очаква България занапред, ако лидерският проблем в ГЕРБ и ДПС не намери някакво трайно решение. Ще е много трудно да се съставят правителства, особено ако тези партии запазят влиянието си. А ако се съставят правителства, те ще бъдат уязвими от подобни скандали и вътрешно-групировъчни войни. Хазартният скандал „Божков“, „Барселона гейт“, чекмеджетата, чувалите с пари за магистралите и т.н. – всичко това ще продължава да виси като Дамоклев меч върху всяко правителство, избрано с участието на определени известни партии.

 

Даниел Смилов, Дойче Веле.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 10084 |15.05.2023 Гешев скъса оставката си, иска главата на Сарафов . 17| 6230 |12.05.2023 Вижте кои са прокурорите, поискали оставката на Гешев . 29| 8737 |08.05.2023 Какъв ден! Сарафов се опълчи на Гешев и зейна пробойна в крепостта на мрака . 10| 9959 |02.02.2023 Адв. Михаил Екимджиев: 12 млрд. струва Гешев на българската общественост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads