Реклама / Ads
11| 34350 |04.08.2021 АКТУАЛНО

Даниел Смилов за кабинета на Слави: Първо ще се смеем, после ще плачем

.
Даниел Смилов Източник: БГНЕС
„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.
 

„Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за прав на промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание.“, допълни той пред БНР.


В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов.


„Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики.“


Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.


Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.


Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.


Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.


Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов.


„Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи.“


Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни, коментира доц. Смилов.


„Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса.“


В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака, обобщи политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5231 |21.04.2021 Даниел Митов може да върне мандата на Радев още днес, ИТН и ДБ отсвириха ГЕРБ . 16| 7215 |14.04.2021 Проф. Даниел Вълчев: Предсрочните избори може да са краят на ГЕРБ . 20| 19813 |07.10.2020 Тайните на кабинета на Борисов: Самолетчето като форма на дипломация . 15| 10281 |19.09.2020 Даниел Смилов: Стуацията в България напомня филм на Тарантино, гръмне ли един...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads