Реклама / Ads
10| 5290 |26.10.2019 АКТУАЛНО

Ден за размисъл - в сила са редица забрани

.
Днешната събота е ден за размисъл преди местния вот в неделя, 27 октомври. От ЦИК напомнят, че след полунощ предизборната агитация е забранена.
 

Предизборната кампания официално приключи на 25 октомври в 24.00 часа. 

 

Законът предвижда някои забрани, които важат и за самия изборен ден.

Освен че не се допуска политическа агитация, не се разрешава и оповестяването под каквато и да било форма на социологически проучвания до затварянето на изборните секции.

 

Според ИК е недопустимо също и разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

В различните държави "изборната тишина" трае различно - от 48 часа до три дни.

Денят за размисъл е и ден за финална подготовка на изборните секции - обособяват се например т. нар. тъмни стаички за гласуване.

 

До изборния ден ЦИК регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър.

 

В самия ден на вота и до края на гласуването законодателят у нас е забранил да се поставят в изборните помещения агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са секциите.

 

Когато секционната избирателна комисия установи наличие на подобни материали, тя незабавно ги отстранява - при необходимост - със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

 

В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

В местата за гласуване се забранява влизането на въоръжени лица.

 

Не се разрешава използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. При нарушаване на забраната комисията незабавно обявява бюлетината за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графата "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване, предвижда Изборният кодекс.

 

В помощ на желаещите да гласуват, дирекцията "Български документи за самоличност" е създала нужната организация за работа, информира МВР.

Служителите от звената на дирекцията при СДВР и ОД на МВР ще работят и на 27 октомври, от 8.30 до 19.30 часа, и ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.

 

 

Малко над 1200 са кандидатите за кметове и около 29 000 тези за общински съветници. Близо 6 230 000 българи имат право на глас, който ще могат да упражнят в над 11 800 секции. За да има право да гласува, всеки трябва да е на настоящ адрес преди 26 април тази година.

 

За да бъде валиден вотът, той трябва да е означен в бюлетината с синя химикалка със знак V /ве/ или X /хикс/.

 

Утре изборният ден ще започне точно в 7 часа и ще приключи в 20. Ако има опашки, може да бъде удължен с един час - до 21 часа.

 

При произвеждане на втори тур на изборите за общински съветници и за кметове /3 ноември/ ще се издават нови удостоверения - от 29.10.2019 г. до 3.11.2019 г., включително, уточняват от вътрешното ведомство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 29263 |17.04.2019 Гешев изплю камъчето- присъдата по делото „Иванчева“ спасила неговата оставка . 18| 7562 |06.05.2018 Румен Радев: Българите трябва да осъзнаем, че свободата се обезпечава със сила и доблест . 7| 12761 |26.02.2018 Барети изригнаха с нова сила: Гайков превърна СОБТ в концлагер . 46| 6256 |12.03.2015 Карадайъ: Нормално е ДПС да бъде първа политическа сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads