Реклама / Ads
35| 6086 |17.05.2010 АКТУАЛНО

Днес е международният ден срещу хомофобията

.
За 6-ти поредeн път България отбелязва международния ден срещу хомофобията. Темата, под която тази година ще мине инициативата, е религиозната хомофобия.
 

На организираната по този повод пресконференция в София фондация "Ресурсен център - Билитис" представи информация за някои от проблемите и предизвикателствата пред обществото, както и за предстоящия парад.

Тази година се отбелязват 20 години от премахването на хомосексуалността от списъка със заболявания на Световната здравна организация (СЗО) и хомосексуалността вече се приема за един от видовете сексуална ориентация.

По този повод Аксиния Генчева посочи, че в някои страни различната сексуална ориентация може да е повод хората да бъдат убивани. И припомни един от последните случаи на дискриминация на хората с различна сексуална ориентация в България - наредбата от общината в Пазарджик, с която се забранява публичната демонстрация и показ на различна сексуална ориентация.

Генчева посочи, че това предложение е било атакувано в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и миналата седмица комисията се е произнесла с решението, че подобна забрана е дискриминационна.

По думите й миналата година две чужденки са поискали статут на бежанци у нас именно заради сексуалната си ориентация. Такъв обаче им е бил отказан.

От проучвания на Евробарометър за миналата година става ясно, че в България няма хомофобия, но въпреки това страната ни е най-хомофобската страна в ЕС.

Според европейска директива България като страна членка на ЕС е длъжна да подпомага и улесни хората с различна сексуална ориентация и техните преки роднини. Въпреки това обаче миналата година две жени са закупили недвижим имот, а общинските власти в Благоевград са отказали да го признаят за семейно жилище.

Властите не са длъжни да признават браковете между хора от един пол, но трябва да ги подпомагат, посочи Аксиния Генчева. По думите й законите в ЕС стоят над националните закони и по тази причина България трябва да се съобрази с това.

Хората с различна сексуална ориентация у нас са защитени от Кодекса на труда, посочи Генчева. По думите й обаче въпреки това данни на Евробарометър от преди две години сочат, че около 30% от работодателите са заявили, че не биха взели на работа хомосексуалист.

Според същите данни 70% от работещите хомосексуалисти са били тормозени на работното си място заради сексуалната си ориентация.

Данните за миналата година сочат, че 60% от работодателите у нас не биха взели на работа човек с различна сексуална ориентация.

По отношение на здравеопазването в България Аксиния Генчева посочи, че българските закони не позволяват на хетеросексуални двойки асистирана репродукция.

Освен това при транссексуалните и интерсексуалните българи в повечето случаи още в детска възраст лекарите решават какъв ще бъде полът на човека.
С налагането на едно такова решение се влияе много върху емоционалното състояние и социалните контакти на човека, подчерта Генчева.

В образователната система се забелязва силно популяризиране на двуядрения модел - бял мъж и бяла жена с две деца, посочи още тя. По думите й, образователната система не отговаря на действителността.

"Учениците учат за един свят, а светът навън е друг", заяви Аксиния Генчева. В учебниците също така са посочени единствено турците като малцинство у нас, като ромите и хомосексуалистите не присъстват или много слабо се засягат, примерно, в учебниците по етика.

По отношение на наказателното право различни организации се борят за криминализиране и насилието в следствие на омраза.

Генчева даде пример, че ако един циганин бъде пребит на улицата в българското законодателство това ще бъде третирано като насилие от хулигански подбуди, а не като престъпление от омраза.

Разлика между двете има и в присъдата, като тазяи за хулигански подбуди е по-лека, посочи още тя.

През 2007 г. е имало инициатива за промяна на Наказателния кодекс в тази му част, но това не се е случило. "Надяваме се, че това ще стане", посочи Генчева и допълни, че словото на омразата трябва да бъде криминализирано.

Тя изтъкна, че в подобни случаи журналистите са най-добрият коректив, тъй като те най-адекватно преценяват дали причината за едно такова престъпление не е омраза.

Стана ясно и, че на 26 юни ще бъде организиран гей парад. Все още няма определени час и начална точка, от където ще тръгнат участниците.

Аксиния Генова обаче посочи, че тази година своето участие в различните прояви са заявили представители на ЕП, ЕК, много представители на чуждестранни организации и родни звезди.

Тази година инициативата ще бъде отбелязана с концерти, изложби и други културни събития.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10141 |26.02.2010 Михаил Миков излъга, че не знаел за заплахи срещу лидери на ДПС . 2| 5709 |11.11.2009 Анархистите скочиха срещу Хелзинския комитет . 5| 6697 |06.07.2009 НАП и НОИ с обща акция срещу некоректни работодатели . 16| 7158 |11.03.2009 Последната дума за атентата срещу Йоан- Павел II е на Агджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads