Реклама / Ads
14| 11994 |12.06.2019 АКТУАЛНО

US доклад пак сочи Пеевски за пример в завладяването на медии

.
Делян Пеевски
В България депутатът Делян Пеевски притежава шест вестника и контролира 80% от мрежата за разпространение на печатни медии. Докато всички страни в региона са имали опит с чуждестранни собственици на медии, страни като Чехия, Словакия и България са особено засегнати, след като губят повечето от основните си чуждестранни инвеститори.
 

Това се казва в Доклад на базирания в САЩ  Инвестиционния фонд за развитие на медиите (Media Development Investment Fund -MDIF *), публикуван от сайта за разследваща журналистика The Shift News, със заглавие „Намаляване на свободата на медиите е свързана с пленяването на институции в Европа“.

 

Като подобен на примера в България се посочва още, че в Словакия компания, наречена Penta Investments, пое голям процент от онлайн медийните сайтове, а през 2012 г. компанията беше обвинена в подкупване на политици в замяна на услуги. В Унгария повечето от водещите медии в страната са поети от олигарси, свързани с Виктор Орбан и неговата управляваща партия Фидес. Резултатът е, че голям процент от медиите в тази част на континента се контролират от шепа магнати и политически свързани индивиди. Относно загубата на чуждестранни инвеститори в медии се посочва и последната сделка с Нова тв.





Ето още какво се казва в Доклада, преводът на материала е на Фрог нюз:

 

Една от най-големите заплахи за свободата на медиите в Европа е улавянето им от страна на правителствата и бизнесмените с политически връзки, което често е симптоматично за по-широк проблем, свързан с държавното улавяне на институции, според нов доклад на Инвестиционния фонд за развитие на медиите. Завладяването на медиите се определя като „ситуация, в която медиите не са успели да станат автономни в проявяването на собствена воля, нито пък могат да упражняват своята основна функция, особено при информирането на хората.“

Това явление е най-силно изразено в Централна и Източна Европа, но докладът на Фонд отбелязва, че той се разпространява на запад, където популистки и крайнодесни политици увеличават атаките си срещу свободния и независим медиен пейзаж. Разпространението на медийното завладяване също често е симптоматично за по-широкия проблем на цялостното улавяне на държавата, се твърди още в доклада.


Завладяването  на държавата се описва като екстремална ситуация, при която правителството контролира публичните институции, включително съдебната система, законодателните органи и регулаторните агенции. „Прозрачност без граници“, глобален корупционен надзорник, обяви завладяването на държавата за „една от най-разпространените форми на корупция“.





Овладяването на медиите, което често е резултат от завладяването на държавата, обикновено се състои от четири основни компонента – регулаторен захват, контрол на обществените медии, използване на държавно финансиране като инструмент за контрол и придобиване на собственост. По-специално, държавното финансиране се оказа особено ефективен инструмент във време, когато много медийни платформи са изправени пред финансови затруднения поради намаляване на приходите от реклама. В такива случаи правителствените разходи под формата на доходоносни рекламни сделки са спасителен фактор за мнозина, въпреки че се наричат ​​„най-коварната форма на държавно финансиране“.

 

В доклада се посочва как това се използва за награждаване или наказание на медиите в зависимост от това как се отразяват правителството и неговите съюзници. Решенията за премахване на рекламните парични средства често осъждат медийните компании и платформи на изчезване.

 

През последните 10 години тайните споразумения между политическата класа и собствениците на медии достигнаха безпрецедентни нива. Това доведе до ситуация, в която повечето или всички новини работят като част от правителствените бизнес картели, които контролират и манипулират потока от информация.  Всички страни, обхванати от доклада, имат средно или високо ниво на овладяване на търговски медии. Това произтича от липсата на прозрачност по отношение на финансирането, от зависимостта от държавата за доходоносна реклама и от пълно или поне частично завладяване на държавата. В тази връзка се посочва и медийната империя на Делян Пеевски.

 

Концентрацията на собствеността и държавният контрол оказват много негативен ефект върху независимостта на журналистиката. Овладяването на медиите се използва като напреднала форма на контрол, което означава, че независимите журналисти са изтласкани на периферията или изцяло от пазара. Това намалява пространството за гласовете на гражданското общество и елиминира всяка форма на отговорност или отговорността на правителството, се казва още в доклада.

 

 

===

* MDIF е  регистриран в Ню Йорк. Фондът е инвестирал повече от 226 милиона долара в над 117 независими новинарски компании в 41 страни от 1996 г. насам. Нашият специален екип от високо квалифицирани специалисти помага на клиентите да изградят финансово жизнеспособен бизнес, като същевременно осигуряват реална финансова и социална възвращаемост за широк кръг инвеститори.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11699 |01.06.2019 Илиян Василев: Цветанов бе Пеевски за ГЕРБ . 19| 9816 |28.05.2019 Илхан Андай: Пеевски може да пренесе скандала от София към Брюксел . 5| 5242 |26.05.2019 ЦИК санкционира медия на Пеевски . 21| 9109 |15.05.2019 Стефан Тафров: Защо Пеевски отказва дискусии?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads