Реклама / Ads
7| 15217 |12.03.2024 АКТУАЛНО

FactCheck: Мрежа от над 100 групи във Facebook разпространява дезинформация от 2020 година насам

.
Източник: Factcheck.bg
Над 100 различни групи и страници във Фейсбук функционират в мрежа, в която се разпространява дезинформация от 2020 година насам. Групите набират популярност в разгара на пандемията и първоначално се фокусират върху темата за Ковид-19, мерките срещу разпространението на вируса и ваксините. С началото на войната в Украйна мрежата се пренасочва към разпространяване на проруска дезинформация. Запазва се обаче водещият принцип всяка тема да се използва за антисистемни послания, насочени конкретно срещу редовните правителства, управлявали страната от началото на пандемията насам.
 

Мина Киркова, Facktcheck.bg. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 






Мрежа от групи с обща визия, послания и администратори


Групите си приличат визуално. Почти всички имат снимка на корицата, която повтаря името на групата, изписано с главни букви, на цветен фон.

 

Всички групи споделят и общи администратори. Това са най-често профилите „Цветан Бонев“ и „Йордан Бонев“. Освен от тях, групите се администрират и от Фейсбук  страници, които също имат смислови и визуални прилики както помежду си, така и с групите.

 

 

Разследването на Factcheck.bg установи 17 страници с подобно съдържание, които администрират общо над 80 групи. Повечето страници са регистрирани във Фейсбук като новинарски или медийни профили. Общ мотив има както в имената, така и в описанията на страниците. Повечето от тях се представят за „алтернативен“ източник на информация: „Антимедия“, „Обективни новини“, „Антиновини“, „Тайното познание“, „Обществена критика“.

 

Кои са администраторите на групите


В профила  „Цветан Бонев“ (доскоро „Ц. Б.“) могат да бъдат открити лични снимки, които показват ясна прилика с човек със същото име – син на Венцислав Ангелов-Чикагото. Ангелов е председател на партия „Истината и само истината“, учредена през 2020 г. Русенецът беше осъден на 3 години и половина затвор за за участие в приготовление на международен канал за наркотрафик от Перу до Испания. След като няколко години се укрива в чужбина, той е екстрадиран от Германия в България, където излежава присъдата си.

 

 

В профила „Yordan Bonev“ са публикувани лични снимки и видеоклипове, на които Бонев се представя с името си. Йордан Бонев също е син на Венцислав Ангелов-Чикагото. Той доби популярност през 2013 г. , когато заедно с Бисер Миланов  са заснети в първите дни на протестите срещу правителството на Орешарски през 2013 година. С тях е и Николай Бареков, който по това време беше изпълнителен директор на TV7. Миланов и Бонев в последствие са и задържани за хулигански прояви и провокации на протестите. Йордан Бонев по-късно разпространи и кореспонденция, за която твърдеше, че е с кметицата на “Младост” Десислава Иванчева, която според сигнализиращия до медии и институции Бонев, готвела „преврат“.

 

Свежи попълнения в мрежата


На 4 февруари тази година една от по-популярните групи в мрежата се преименува от „ИСКАМЕ ОСТАВКА НА КАБИНЕТА ДЕНКОВ -ГАБРИЕЛ“ на „Искаме Оставката на националните предатели от Сглобката“.

 

 

От 5 февруари вече активен публикуващ в групата е и профилът „Николай Бареков Буден Журналист“. Той става и администратор на групата, заедно с Цветан Бонев, Йордан Бонев и една от страниците. Групата има близо 20 хиляди членове.

 

 

В последните няколко седмици профилът на Цветан Бонев публикува и линкове към канала на Barekov News (BNews) в Телеграм, приканквайки потребителите да влязат в „нашия канал в Телеграм“. Профилът „Николай Бареков Буден Журналист“ също споделя линкове към сайта bnews в групата. Проверка на Factcheck.bg показа, че домейнът bnews.bg е регистриран от фирма с наименованието „М Онлайн“ ЕООД. Неин управител и едноличен собственик на капитала по данни от Търговския регистър е Мария Календерска.

 

 

Това не е единствената група от тази мрежа, в която от профила „Николай Бареков Буден Журналист” се разпространяват неверни твърдения – разследване на Factcheck.bg от август 2023 г. показва, че профилът „Николай Бареков Буден Журналист” използва няколко от групите в мрежата, за да споделя невярното твърдение, че „България е под руска обсада в Бургаския залив”. 

 

Какви послания се разпространяват


Мрежата набира първоначална скорост в разгара на пандемията от Ковид-19. Посланията в групите внушават съмнение в законноста и ефективността на ваксините. При въвеждането на Зеления сертификат за удостоверяване на преболедуване или ваксинация, групите експлоатират и насърчават недоволството на хората срещу ограниченията. Общо 17 от групите в мрежата разпространяват дезинформация за пандемията, показа разследването на Factcheck.bg. 

 

От 24 февруари 2022 година насам вниманието се съсредоточава върху войната на Русия срещу Украйна. Разследването на Factcheck.bg откри голям брой групи, част от същата мрежа, които изразяват ясна подкрепа за Русия – общо 30. Във всички тях се разпространява дезинформация за войната посредством описаните по-рано методи – чрез публикуване на съдържание от сайтове със сменящи се през няколко месеца домейни, а понастоящем – чрез препубликуване на публикациите от личния профил на Йордан Бонев и страницата „Национално обединение”.

 

Но независимо от темата, основната мишена на групите са българските редовни правителства от 2021 г. насам. 





Забелязва се, че в този период почти няма групи в мрежата, които да критикуват управлението на служебните правителства на президента Румен Радев. Групите с подобни послания са само две:

 

В най-голям брой от администрираните от тази мрежа групи се призовава за сваляне на правителството. Първо това на ПП, БСП, ИТН и ДБ през между декември 2021 г. и юни 2022 г., а после и на настоящия кабинет Денков-Габриел. Общо групите с такива послания са 43. 

 

Сред групите с вътрешнополитическа насоченост има „широкоспектърни” антисистемни послания като „ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА! БЕЗ ПАРТИИ” и „ГЛАСЪТ НА НАРОДА! НИЕ СМЕ СРЕЩУ ВСЯКА ВЛАСТ ПРОТИВ НАРОДА”, редица различни вариации на искания за оставка, затвор и пр. на бившия премиер Кирил Петков, а по-нататък и на настоящото правителство (една от най-популярните групи в момента има над 50 хиляди членове и иска оставката на кабинета Денков-Габриел), както и призив за издигане на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов за премиер. Тази група обаче сменя името си и тематиката през юни 2023 година и вече се занимава с развлекателното предаване „Ергенът”.

 

 

След всички опити за „национално обединение” на членовете на мрежата от групи по най-различни теми, най-успешната група, администрирана от двата профила Цветан Бонев и Йордан Бонев, става „РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЕВРОТО! ДА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ” (групата е сменяла името си няколко пъти от създаването си през октомври 2022 г., но промените са само стилистични). За по-малко от два месеца, тя е събира близо 78 хиляди членове. Днес те са над 83 хиляди. 

 

Как работи мрежата


Страницата „Национално обединение” и групата „Референдум против еврото” започват да работят паралелно, като съдържание се споделя от едното на другото място, а линковете към уебсайтове, които алгоритъмът на Фейсбук маркира като недостоверни, са сведени до минимум в края на 2023 г., а към края на февруари 2024 г. – премахнати изобщо.

 

Групите функционират чрез вътрешно „промотиране” във вече наличните и набрали популярност други групи. Администраторите публикуват почти идентични постове, с които приканват членовете на съществуващата група да се присъединят към новосъздадената такава, често и да „поканят своите приятели”.

 

Постоянното създаване на нови и нови групи може да се обясни с политиката на Meta за понижаване видимостта на определени публикации (т.нар. „demote”, от англ. – понижавам), така че да достигат до по-малко хора. Причините за понижаването на видимостта на профил, група или публикация могат да са разнообразни: нискокачествено съдържание, неоригинално (чуждо) съдържание, кликбейт съдържание, доказано невярно съдържание, съдържание, чието разпространение се увеличава изкуствено чрез създаването на мрежа от привидно различни страници – публикациите в групите, администрирани от профила Цветан Бонев отговарят на редица от критериите на Фейсбук за намаляване на видимостта. Със спирането на споделяне на линкове към уебсайтове, които алгоритъмът на Фейсбук може да засече като недостоверни, най-голямата група против въвеждането на еврото в България вече повече от година е активна и набира нови последователи.





Този модел показва как Фейсбук страници и групи могат да се използват за набиране на големи групи потребители, които да бъдат „облъчвани” с определени внушения и пренасочвани към нови групи и страници, според актуалните нужди на организаторите. Заобикалянето на алгоритмите на социалната мрежа чрез имитиране на автентична потребителска активност им позволява да заблуждават хората, че става дума голям брой спонтанни действия на различни потребители. В действителност, става дума за организиран екип от малък брой профили и страници, която управлява, модерира и пълни с вредно съдържание групите в мрежата.

 

Материалът е създаден с подкрепата на SCIENCE+.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7263 |12.03.2024 Представителят на русия* в ООН се изгаври с изнасилените от Хамас израелски граждани . 5| 9128 |11.03.2024 Тетяна Станева: Физически тежко е да гледаш “20 дни в Мариупол”. "Оскар"-ът е награда за смелост . 31| 9556 |10.03.2024 Кралят е осветен от свитата си: ЦРУ следи Путин чрез програмата „Локомотив“ . 22| 3186 |09.03.2024 Кирил Петков: Отиваме към преговорите с темата за промени в службите, 30 години тези хора определят дневния ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads