Реклама / Ads
22| 6865 |10.04.2020 АКТУАЛНО

„Галъп”: Над половината българи смятат заплахата от коронавируса за преувеличена

.
Българите имат противоречиви представи и усещания за пандемията. Такъв извод може да се направи от проучване на „Галъп интернешънъл”, проведено на 6-7 април.
 

Над половината (55%) смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена. В същото време обаче 69% в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавируса.


Задълбочават се потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. 9% казват, че дори са останали без работа. Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици – в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, са били 3 на сто, а седмица по-късно – 6 на сто. Близо една десета от пълнолетното население явно намира, че е загубило основен източник на доходи, и този дял устойчиво расте в последните седмици, посочват социолозите.


Общо 77% приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна, обясняват от „Галъп”. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата.


57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, докато 37% са на обратното мнение. Също 57 на сто вярват, че в бъдеще основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31 на сто обаче очакват повече конфронтация.


78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението е било 83% срещу 16%. Може би животът при ограничено придвижване е направил повече хора критични срещу забрани, а може и да сработва нетърпеливостта на мнозина заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас, в сравнение с други страни в Европа, предполагат социолозите.


Само 22 на сто се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни е готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс, заключават от „Галъп”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 17707 |09.04.2020 Адв. Грета Ганева: Опаааа! Мавродиев в прав текст обяснява, защо България ще бъде санкционирана от ЕК . 7| 6083 |21.03.2020 142 вече са случаите на коронавирус в България, първи заразен в Шумен . 1| 4777 |20.03.2020 Тодор Матев, "ЧЕЗ Електро България“ АД: Осигуряваме на клиентите оптимален срок за заплащане на сметките за ток . 22| 14728 |16.03.2020 Хорца по време на карантина? Българите в такт и под ръка към епидемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads