Реклама / Ads
6| 11645 |21.07.2014 АКТУАЛНО

Д-р С.Георгиев пред Фрог: За ужас ще дойде момент, в който в България вместо болници ще има само хосписи

.
Д-р Стоян Георгиев е началник на урологичното отделение в Първа МБАЛ в София. Според него ако здраваната реформа не се реализира, вместо болници в страната ще има само хосписи. А ако не се актуализира бюджета на здравната каса и не се осигурят пари на болниците , то те ще спрат работа, а персоналът ще се разбяга.
 

- Грижат ли се българите за собственото си здраве ?


- Най пресният пример е от два дни. На пациентка , която уринира кръв, първата и работа е да отиде на екстрасенс.Това не е нормално в 21 век. Не че здравеопазването е недостъпно, просто системата е така разцентрована, точната дума е разбъзикана и в насипно състояние. Просто това нормално ешелониране и  придвижване на пациента по всички стъпки на здравната система, за да получи здравна услуга, която да му реши проблема, я няма. Пътят е много дълъг и не е последоветелен. Този път е нарушен, да не кажа, че не съществува. Няма я тази приемственост, която трябва да тръгне от  общопрактикуващия лекар, който да се ориентира в по-леките заболявания, да прогнозира по-тежките и да насочи пациента , като не го оставя на най-ниското ниво на здравеопазването - доболничната помощ, Би следвало да се направят необходимите изследвания и пациентът да намери лекаря и здравното заведение, което ще му направи необходимото лечение.

-  По-болни ли стават българрите през последните години, през последните десетилетия, да кажем ?

-  Всички статистики показват, че нацията ни застарява.Урологичните оплаквания, отклоненията в уринирането, раковите заболявания на отделителната система са правопропорционални на възрастта. Всички хронични заболявания и заболявания на напредналата възраст за в бъдеще ще се увеличават драматично. И ще дойде моментът, когато в България вместо болници ще има само хосписи. Как си представяте една държава с поданици от пенсионери и емигранти? Откъде ще дойде светлина? Може да е драматично, може да е шашкащо, но това е истината. Вместо лъскави болници, ще започнат да се правят лъскави хосписи за хората с възможности и след това обикновени хосписи. Тях може би ще ги поемат държавата и общините. Защо вече не ни учудват новини, че някой е умрял на спирката. В следващите месеци и години, ако не се променят тенденциите, и ако не се променят нагласите и накрая тази реформа  не започне реално, по спирките ще събират хората.

-   Получихте ли вече новата апаратура за урологията в болницата ?

-   Опитимистичното е, че в Първа градска болница, зад която стои общината и мениджмънтът на болницата, се прави необходимото за да сме от полза на пациентите - със съврменни европейски условия по отношение на оборудването и на кадрите. Болницата получава затруднение единствено от непълното плащане на здравната каса. Иначе хората работят – мотивирани нетолкова финансово, колкото общомедицински с отговорност към професията си.

Имаме машина за разбиване на камъни. Освен това очакваме всеки момент да придобием лазерна конфигурация за лечение и на камъните, и на туморите. Това е холми лазер. Служи за лекуване на туморите на отделителната система и разбиване на камъни в долните й етажи – пикочния мехур. Ахаратурата ще ни бъде предоставена от Софийска община, която ни е пренципал. Генерал Стоян Тонев също помага за развитието на градското здравеопазване. В момента се обобщават активитите и пасивите и се надяваме самото градско здравеопазване в бъдеще да стане пример за националното.

- И  камъните с тази апаратураа се разбиват без болка и извътелесно, така ли ?

- Извънтелесно, безконтактно, безболково, безкръвно, съвременно разбиване на камъни.

-  Като сравняване вашата апаратура и вашите кадри по урология с някои от тези на водещите частни болници, как се виждате ?

-  Мога да ви кажа, че в една от частните болници отиде целият предишен екип на нашето отделение. След като този екип е работил в първа градска десет-петнадесет години, нали не мислите, че в частната болица е станал по-добър !? При всички условия там заплащането е по-добро, но ние сме доволни от медицинските услуги, които даваме на гражданите.

- Идват ли при вас в отделението млади уролози ?

- Имаме в момента специализант, както и екип само от млади уролози, които са малко под четиридесет години. Това е възрастта, когато медицинските специалисти са най-решителни, най-амбицирани да се докажат, най-всеотдайни, имат достатъчно цели и са преминали през различните звена на системата по квалификация,  имат и ясна представа за здравеопазването в държавата. Пожелателно е да растат доходите на медицинските специалисти, за да задържим младите лекари. И в края на краищата звената, които имат финансов принос, да имат  и финансова облага от цялата работа. Защото в момента има една каса, която разпределя парите на здравно осигурените и болниците се конкурират за пациентите и парите само от тази каса.

- Г-н Георгиев, кой е най-големият проблем, с което се сблъсквате ежедневно във вашето урологично отделение в центъра на София?

- Най-големият проблем е, че болните идват в напреднал стадий на болестта, заболяванията са авансирани и ние не можем да направим изчерпващо лечение и те да се чувстват добре. Като дойдат да се лекуват, някои знаят повече от нас. Минали са през всички урологии. Има и свобода, и избор. Ние ги насочваме за повтнорно лечение ,което не ни удовлетворява. Това е най-големият проблем. Всички останали проблеми са субективни. Това е обективен проблем и е слабост на системата.

- Ако не гласуват актуализиране на бюджета на здравната каса, какво става ?

-  Казвам го в прав текст - ако здравната каса не плати, ще се стигне да спиране на приема на планови болни и персоналът ще се разбяга. Болницата може да спре да работи. Това не се отнася само за нашата болница.

- Да завършим с вашето мнение за продължаващата с години здравна реформа?

- Трябва така да направим, че здравеопазването да не се влияе от политически амбиции и страсти. Да се дават пари за свършена работа . Да се реши, колко пари са необходими, за да имаме здравеопазване от западен, а не от африкански тип.

Реформата в здравеопазването не може да стане за по-малко от 10-15 г. В момента подлежат на сериозна експертиза и анализ решения, които трябва да бъдат приети от всички политически партии и независимо каква политика  ще се провежда, здравеопазването  да е основен приоритет, а предприетите  стъпки никой да не си позволява да променя. Иначе ще останем и без доктори, и без сестри и без здревеопазване. Да не мислите, че ни е приятно, да си изпращаме младите лекари в чужбина?!
Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 15648 |16.07.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Страсбург ще ни осъди за милиони за КТБ . 7| 8255 |15.07.2014 Ваньо Танов за Фрог: Не ми се вярва да са изнасяни чували с милиони през летищата . 13| 8182 |09.07.2014 Тенчо Попов пред Фрог: Фалитът на НЕК ще реши проблема с "Мариците" . 38| 11312 |26.06.2014 Армията с изути гащи пред потопа и бедствията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads