Реклама / Ads
9| 6693 |18.05.2023 АКТУАЛНО

ГЕРБ обърнаха палачинката за механизма за разследване на главния прокурор

.
Тотална смяна на позицията на ГЕРБ по отношение на механизма за разследване на главния прокурор се случи на днешното заседание на правната комисия в парламента. Борисовите депутати се отказаха от притесненията си, че промените в НПК и Закона за съдебната власт противоречат на основния закон и няма да ги атакуват пред Конституционния съд.
 

"Няма изобщо да говоря по същество и по същността на законопроекта. Парламентарната група последователно, когато се е разглеждал този законопроект, е гласувала "за" и в комисия по правни въпроси, и в пленарна зала. Сега отново ще гласуваме "за" и настояваме още днес, ако е възможно вие да се ангажирате, г-н председател, да изготвите доклада и да го внесете в пленарна зала на Народното събрание", призова Атанасова.

 

"Ние досега сме казвали многократно едно и също - съдебна реформа, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ, конституционни промени не може да бъдат направени без участието на ГЕРБ-СДС", каза Атанасова.

 

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" приветства "катарзиса", през който е минала групата, която, по думите му, доскоро е подкрепяла главния прокурор Иван Гешев. 

 

Всъщност този катарзис е очевиден. В предишното Народно събрание те бяха основен отпор за въвеждането на такъв механизъм за разследване на главния прокурор като основният им мотив бе, че той противоречи на конституцията. В последствие от Конституционния съд отхвърли искането на ГЕРБ да се произнесе по въпроса може ли следователи да разследват главния прокурор. 

 

Радомир Чолаков от ГЕРБ посочи, че законопроектът на служебното правителство трябва да бъде приет без нито една поправена запетайка, за да е ясно кой носи отговорност за него. По думите му, сега правната комисия ще гласува голямо доверие на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, а дали този законопроект ще мине през Конституционния е отделен въпрос. Чолаков подчерта, че парламентарната група няма да атакува този законопроект пред Конституционния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9975 |05.04.2023 Проф. Николай Слатински: Коалирането с ГЕРБ е ритуално самоубийство . 9| 6179 |03.04.2023 В София гласовете за ГЕРБ са почти наполовина по-малко от тези на ПП-ДБ . 12| 13997 |24.03.2023 ГЕРБ, милиони: Колко струва осигуряването на гласове за вота? . 7| 5486 |23.03.2023 Стефан Гамизов: Кражбите и корупцията при правителства на Радев достигнаха най-високите достижения на ГЕРБ-ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads