Реклама / Ads
61| 13073 |25.08.2014 АКТУАЛНО

Иван Искров отлетя в Турция на море, напук на банковата криза

.
Иван Искров чака самолета за Анталия
Управителят на Националната банка Иван Искров замина на почивка. Със семейството си той отлетя за турския курорт Анталия, където гуверньорът се надява да отдъхне след тежката работа, която свърши по разбиването на Корпоративна търговска банка. Това съобщиха за Фрог нюз негови подчинени от БНБ, които предоставиха и снимка от летището, преди банкер №1 да излети за турския курорт.
 
Искров заминава в отпуск доста огорчен, след като станало ясно, че Ахмед Доган е разпоредил да не бъде включван в депутатските листи на движението. Гуверньорът се надявал заради усилията му да фалира КТБ да бъде възнаграден с депуатско място. За целта още преди месец и половина той отишъл на разговор с почетния председател на считаната от някои за етническа партия. По време на срещата уж му било обещано място в парламента. То трябвало да му осигури имунитет, срещу очаквано разследване на действията на БНБ, свързани със скандалите през това лято, които отдавна стигнали до Брюксел и европейските банкови среди. Запознати твърдят, че Искров се надявал досегашният народен представител и шеф на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев да изпадне от листите и той да заеме неговото място като по-надежден финансов експерт. Поради тази причина гуверньорът на БНБ заяви в навечерието на оставката на кабинета "Орешарски", че е готов да подаде оставка. Такава вече му бе поискана от ГЕРБ и директно от лидера Бойко Борисов. Седмица преди това Искров бил на среща и с Борисов, от когото също поискал депутатско място, но такова му било любезно отказано. Именно тогава той се пренасочил към ДПС, като резервен вариант, твърдят запознати.

Падането на правителството на БСП и ДПС обаче осуети варианта с оставката и Искров остана на поста, въпреки огромните гафове, които сътвори по отношение на банковата криза.

Като видял още първия протест пред сградата на БНБ на вложители в КТБ той заявил пред свои близки, че е най-добре да замине в отпуск, при това извън България. Запитан какво ще се предприеме за оздравяване на КТБ, той отговарял, че каквото можал е направил - оттук насетне да се оправяли политиците и мажоритарните собственици.

Бягството на Иван Искров в такъв важен за банковата система и за икономиката като цяло момент буди въпросителни около желанието на управителя на БНБ да разреши проблема в полза на обществото и държавата. Май ще излязат верни слуховете, че още от самото начало на скандала, той защитава интересите на политико-икономическия кръг, който атакува КТБ с цел да не връща милионите кредити, които дължи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6354 |11.08.2014 Протестиращи вложители в КТБ: Затвор за Искров! . 10| 8306 |29.07.2014 Сигнали до прокуратурата и БНБ за разкриване на банкова тайна внесоха директори на КТБ . 68| 24293 |17.07.2014 Гигантът KPMG съди БНБ заради изцепки на Искров . 57| 13330 |13.07.2014 Как Иван Искров „оздравява” КТБ АД?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads