Реклама / Ads
2| 6691 |25.01.2019 АКТУАЛНО

Как се манипулират новини?

.
На 21.01.2019 г. сайтът European Interest публикува статия със заглавие „Не спазваш принципа на върховенството на закона, губиш европейско финансиране.“. На 23.01.2019 г. вестник „Труд“ публикува статия със заглавие „ЕС и върховенството на беззаконието“. Когато се направи сравнение, ще стане ясно за каква мащабна манипулация става дума.
 

И двете статии отразяват одобряването от Европейския парламент на проект на закон, съгласно който правителствата, които се наместват в работата на съда или се провалят в справянето с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС. Не бяха много медиите, които отразиха новината, което не е изненада.

Какво пише в статията на European Interest?

 

През последните няколко години станахме свидетели на няколко случая на крещящи нарушения на върховенството на закона в страни-членки на Европейския съюз.

Някои от тези случаи включват измами и корупция, причиняващи вреди на ЕС и на европейските данъкоплатци. Случаите на измами и корупция, както и твърденията свързани с лошо управление на публични средства и фондове  на ЕС, вече засягат половината от държавите членки на съюза.

 

Пример е Република Чехия, чиито министър-председател Андрей Бабиш е криминално разследван за това как неговата компания Agrofert е получавала средства от фондовете на ЕС. Разходването на средства от фондове на ЕС са също в центъра на разследванията по съмнителни сделки, за които се твърди че са извършвани от  близки и приятели на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

В Малта, България, Румъния и Словакия твърденията за политическа корупция предизвикаха масови протести срещу правителствата и политиците.* Полша също попада в списъка заради противоречивата съдебна реформа на управляващата партия, която опозицията определя като дискриминационна и недемократична.

 

Тези случаи на корупция и нарушаване на върховенството на закона във всички горепосочени държави са широко обсъждани в Европейския парламент.

Големият проблем, който ЕС вижда при тези държави, е че националните съдилища защитават нарушителите, тъй като местните политически елити играят роля за изчистването на всички „нередности“. Фактически, националните съдилища обикновено не намират никакви доказателства за криминално поведение в повечето дела, които разглеждат.

 

Друг проблем е в безпринципните съюзи, които формират правителствата на държавите, нарушаващи върховенството на закона, за да блокират решения срещу тях. За да отговори на този проблем на пленарното заседание на Европейския парламент на 17 януари бе одобрен проект на закон, съгласно който правителствата, които се наместват в работата на съда или се провалят в справянето с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС. 397 депутати подкрепят проектозакона, 158 депутати гласуват против, а 69 са въздържалите се.

Интересно е как са гласували българските представители в Европейския парламент? И да питаме или ще се окаже, че се засягат лични данни или, че е строго секретна информация.

 

 Статията във вестник „Труд“, определя законопроекта като манипулация, контрол и върховенство на беззаконието, харесвано от кукловоди като Джордж Сорос и неговия лаоистки ЛГБТ авангард. Стратегията за дискредитиране на проектозакона много прилича на стратегията, изработена срещу ратификацията на Истанбулската конвенция. За всичко са виновни джендърите. Самият автор даже прави тази връзка. Твърде елементарно, обаче. Авторът дори уличава в лъжа „от парламентарната трибуна“ депутати казали, че всяка трета жена е жертва на насилие, без да има никакви официални данни за това.

 

Един от тези депутати е българския евродепутат Мария Габриел. Проверете в Гугъл. За разлика от ратификацията на Истанбулската конвенция срещу която беше впрегната да работи цялата държавна машина и съответно не се случи, приемането на проектозакона  ще се случи. И тогава как националният кукловод да контролира лошия материал на нашата заспала демокрация? Да заменим демокрацията с мракобесие! Е това ако не е върховенство на наглостта, то какво друго е? Кукловодите като Пеевски и неговия ДС авангард харесват това. Защото живеят в своята алчност в най-широки мащаби. Въпросът е как реагираме ние и защо им позволяваме гаврата ако не с живота ни, то с умовете ни. И им плащаме за това.

 

Кога е застрашено върховенството на закона, според одобрения от Европейския парламент проект на закон?

Върховенството на закона се счита за  застрашено в един или няколко от следните случаи, когато е подкопано: правилното функциониране на органите на държавите-членки, отговорни за изпълнението на бюджета на ЕС; правилното функциониране на органите на държавите-членки, осъществяващи финансов контрол; надлежното разследване на измами, включително данъчни измами, корупция или други нарушения, засягащи изпълнението на бюджета на ЕС; ефективността на съдебния контрол от независими съдилища; възстановяването на фондове, при установени нарушения; превенцията и наказуемостта на укриването на данъци; сътрудничеството с ОЛАФ и, ако е приложимо с Европейската прокуратура.

 

Независими експерти по конституционно право и финансови въпроси (случайно пропуснато в статията на Александър Урумов) ще подпомагат Европейската комисия. Петима експерти ще бъдат определени от Европейския парламент, а националният парламент на всяка държава членка ще излъжи по един свой представител. Тази група от експерти ще оценява ситуацията във всички страни-членки на годишна база и ще изготвя публичен доклад.

 

Решение за замразяване на средствата от ЕС ще бъде изпълнявано само след одобрение от Европейския парламент и от Съвета на Европа.

Когато държава-членка отстрани констатираните слабости, Европейският парламент и Съветът на министрите могат да отменят замразяването на фондовете.

Това, което е важно да се отбележи е, че е предвиден механизъм, който не позволява отделна държава-членка да се противопостави на решението.

 

Членовете на Европейския парламент са готови да започнат преговори по финалния текст на акта с министрите на държавите-членки, които все още не приели своята позиция. Интересно България дали е от тях? Пак няма да питаме.

 

*У нас протестите бяха определяни като такива с разнопосочни искания, а европейците назовават конкретно проблема на България – политическата корупция, намерила своето отражение в бедността, цените на горивата, отношението към майките на деца с увреждания, монополите, жертвите от пътнотранспортни инциденти, жертвите на насилие, качеството на образование. Европейците знаят защо протестираме, ние – не! Все още се чудим какво разбираме под смяна на системата и трябва някой друг да го назове за да го разберем. Корупцията води до икономическа и духовна бедност. Корупцията отнема възможности. Корупцията убива.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11758 |24.01.2019 Скандален гаф! Прокурорите не се явиха в съда по мега делото ”КТБ” . 14| 7216 |23.01.2019 Йончева: Атаките срещу мен започнаха след искането за експертиза на магистралите . 4| 10370 |23.01.2019 Константин Симеонов: Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това срещу Елена Йончева (обновена)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads