Реклама / Ads
15| 12069 |28.02.2023 АКТУАЛНО

Как прокуратурата подготви почвата за обвиненията за ОПГ срещу Лиляна Деянова?

.
Прокуратурата е иззела техниката от офисите на Лиляна Деянова при арест по обвинения в заплаха на държавни служители, а после пратила Министерството на икономиката на проверка, за да може да повдигне обвинението за злоупотреба с европейски средства. Това става ясно от решение на съда, което отменя разпоредените по онова време 100% корекции.
 

“Преди да ни арестуват, подадохме сигнал за корупция в ТОЛ системата. Нашите обвинения бяха повдигнати първоначално не за злоупотреба с европейски средства, а за заплаха срещу държавни служители от АПИ. Две-три седмици след това ни повдигат обвинението за усвояване на пари по европроекти. Оказва се, че след като са ни арестували, прокуратурата събира всички неща от офисите ни. В това време обвинението нарежда на Министерството на икономиката да ни проверят европроектите. Тогава още нямаме повдигнати обвинения. Техниката обаче я няма, защото прокуратурата я е взела две седмици по-рано. Министерството на икономиката ни прекратява договорите и ни прави 100% корекцията, защото техниката липсва, взета от прокуратурата”, заяви пред ФрогНюз Лиляна Деянова. 

 

Преди три години Лиляна Деянова и брат й Александър Деянов - Скилър станаха ”клиенти” на прокуратурата. Обвинението ги погна заради ”измама с еврофондове”. Акциите срещу двамата подозрително съвпаднаха със техен сигнал за злоупотреби и корупция за стотици милиони в ТОЛ системата. Какво се случи с тези сигнали обаче не е ясно и до днес. Ясно е обаче, че делата на прокуратурата катастрофират едно по едно.


Още през 2019 г.  спецсъдът върна на прокуратурата обвинителния aĸт срещу бийтбоксърът Александър Деянов - Скилър, който бе обвинен от Министерството на икономиката, че не е изпълнил условието на европроекта за бийтбокс обучение, според което техниката трябва да е разположена в офис в Плевен и си поиска обратно 234 хил. лева. На две инстанции обаче бе потвърдено, че държавата в лицето на икономическото министерство е в грешка и присъди на Деянов да бъдат върнати близо 13 хил. лева

 

Наказателното дело срещу Лиляна Деянова се сгромоляса. То влезе в съдебна фаза към края на 2021 г. Апелативният специализиран съд обаче прекрати делото и го върна на прокуратурата за отстраняване на "съществени нарушения" в досъдебното производство.

 

В основата на обвиненията срещу Лиляна уж седяха наложени финансови корекции в стопроцентов размер. Става дума за обвинения срещу Лиляна Деянова, брат й Александър и Мартин Димитров са участвали в ОПГ и са усвоили пари от европрограмата “Иновации и конкурентноспособност”. Предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните доказателства Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по четири от договорите. 


Дребна, но ключова подробност обаче е, че "органите“ се размърдаха и наложиха корекциите едва към края на 2020 - след повдигнатото от прокуратурата обвинение. 


Съдът обаче се произнесе по една от тези корекции в размер на 1 млн. лева и я отмени като незаконосъобразна с мотив, че по европроектите на фирма "Нованор“ ООД и преди са правени одити и проверки на място, които не са установили никакви нередности. Съдът изрично посочва, че отпуснатите еврофондове са правилно осчетоводени от дружеството и са целесъобразно изразходвани, предават от BIRD.

 

"До 25.04.2020 всички тези активи са били по местата, докато не се е случила проверката и изземването на активите от Специализираната прокуратура", посочват от съда. 

 

Именно след това изземване – през юни 2020 – пристига внезапна проверка на място, която да установи, че активите липсват.

 

Софтуерът, разработван от фирмата дори е предстояло да бъде внедрен и продаван на американския пазар, като до 2020 г. е функционирал и е бил интегрално свързан с платформата Civi. В пика си приложението имаше 250 хил. потребители и даваше възможност на граждани да подават онлайн сигнали за всякакви нередности.

 

Несъществуващата вече специализирана прокуратура обаче иззе сървърите на Civi. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 40350 |22.11.2022 Георги Зяпков: Напусна ни поредната жертва на прокуратурата по делото КТБ . 0| 5658 |13.07.2022 От ЕП ни карат да повярваме на прокуратурата, че снимките с Борисов и кюлчетата са манипулирани . 0| 30168 |14.04.2022 Скандално! Чатове и указания разкриват как шефове в прокуратурата контролират всички дела . 0| 16821 |07.04.2022 Прокуратурата влезе във филмовия бизнес с ролята на Мара Оплаквачката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads