Реклама / Ads
0| 7994 |13.09.2022 АКТУАЛНО

Какво казва руската пропаганда за победите на Украйна?

.
Въоръжените сили на Украйна продължават контранастъплението си. Отстъплението на руските войски беше признато от руското министерство на отбраната, което обаче отказва да признае поражението си и обяснява случващото се с нужда от ”прегрупиране”. Държавните медии в Русия също отрекоха до известна степен да се случват сериозни промени на фронта, но патриотичните канали в Telegram вече търсят виновните за прехвърлянето на инициативата ”в ръцете на врага”.
 

Водещ на предаване в ефира на държавната "Первый канал" изобщо не спомена украинската контраофанзива. Във финалните седмични емисии по други канали случващото се определя като "прегрупиране". Дмитрий Киселев призна в ефира на "Россия 1" че "под натиска на превъзхождащи вражески сили“ руските войски са били принудени да напуснат "преди това освободени населени места, включително Балаклея и Изюм“, като нарече изминалата седмица "най-трудната специална операция на фронтовете“. Кисельов нарече ударите срещу критичната инфраструктура на Украйна "начало на отговор".


Вечерта на 11 септември руската армия нанесе удари по критична инфраструктура като в резултат на ударите пет района бяха напълно или частично оставени без ток. 


В политическите предавания на руските телевизии темата с украинската контраофанзива също не беше обсъдена в детайли. Олга Скабеева в предаването "60 минути“ потвърди, че украинските войски частично са освободили Купянск, но подчерта, че източната част на града все още се държи от руските войски. Командирът на специалния отряд "Ахмат" Апти Алаудинов нарече отстъплението на руските военни в района на Харков "правилното решение" - "ще има много сериозни загуби, ако единици не са прехвърлени." Освен това той потвърди, че "има стабилизация по цялата фронтова линия. И водещите, и участниците в предаването веднага се опитаха да неутрализират темата за руското отстъпление със загубите на украинската страна. Сенатор Константин Долгов нарече групата, която напредва в Харков, обречена.


Реакцията на руските патриоти и пропагандисти на отстъплението в района на Харков беше по-емоционална.


Факт е обаче, че настроенията в Русия се обръщат. Бивш кандидат-депутат на “Единна Русия” направи шокиращо изказване в ефира на руската НТВ като заяви, че руският президент Владимир Путин е бил подведен от идеолозите зад така наречената "военна операция" в Украйна и то може би умишлено. Според изказването на Борис Надеждин руската армия не може да победи в Украйна в с ресурсите, с които разполага. Освен това в момента в Русия се увеличават и призивите за оставката на Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 58654 |05.09.2022 Какво се случва с Теменужка Петкова, зрители в шок от агресията й . 0| 9353 |22.08.2022 Николай Слатински: Далеч по-важното е не кой уби дъщерята на Дугин, а какво ще последва . 1| 11255 |16.08.2022 Как сексоложката Кобилкина учи българки да ”просят” пари от мъже на семинар за 6 бона? Очевидец разказва пред Фрог . 0| 37757 |01.07.2022 Мрежата прегря: Какво смята за Асен Василев като министър-председател?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads