Реклама / Ads
0| 12255 |24.07.2022 АКТУАЛНО

Кирил Петков: Едни хора си играят на куклен театър. На изборите ще сме първи

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им.
 

Така министър-председателят в оставка Кирил Петков коментира темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на „Демократична България“, след който лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет.

 

„Този таен запис беше поредната Македония. Миналата седмица блокирахме поредната поръчка за 1.5 млрд. за пътя Русе-Търново, АДФИ започна проверка. Реалната причина, според мен, е, че те не получиха тази поръчка. Спряхме тези пари, сложихме Бойко Рашков като условие и те решиха да дръпната ръчната спирачка“, обясни премиерът в оставка.

 

„Чудя се какво им е на депутатите от ИТН, когато са видели Слави Трифонов, който за пореден път ги хвърли под автобуса и вероятно отново от телевизора са разбрали за действията на Трифонов. Има поне още 8 човека от ИТН, които искат да се махнат от парламентарната група. Няма да говоря повече с тях, но ние ги убеждавахме с каузи, а не ги пазарувахме“, допълни Петков.

 

„За мен няма опция Слави Трифонов да е наш партньор“, обяви той и призна, че още в началото на новите преговори за правителство му се е сторило съмнително, че „от днес за утре пак има диалогичност и пак някой се е събудил след катарзис“.

 

„Не сме настъпили мотиката, но не можехме да повярваме, че отново от днес за утре някой е повярвал в диалогичност и е преживял катарзис, затова поставихме условие за Бойко Рашков, който да бъде шеф на КПКОНПИ. Версиите, които са изтекли в медиите, на програмата за кабинет, вероятно са на ИТН. Не сме се отказали от Бойко Рашков. Не мога да повярвам, че се гледа на институциите като на „бухалка“. Или имаш институции, или имаш израждане на институциите. Когато имаме прокуратура, която не работи, защото е вече факт, че не работи, защото иначе половината политици щяха да са с повдигнати обвинения. Борисов, ДПС и ИТН никога нямаше да допуснат да имаме една работеща институция, която да ги разследва“, поясни Кирил Петков. Той бил убеден още, че „Има такъв народ“ няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

 

Според него ИТН се е оттеглила „заради комбинацията от Бойко Рашков и спрените пари, които щяха да потънат“.

 

„За два дни Гроздан Караджов отиде на почивка, и за два дни зам.-министърът даде 500 млн. на 194 милиони. Когато Гроздан Караджов не е там, работата върви страшно бързо. Той се върна в сряда, и сега казва, че отпуснатите вече пари трябвало да се ревизират, да се проверят“, допълни Петков.

 

„С нашия мандат ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер, ние сме консистенти, не мисля, че е добре да си сменяме кандидата постоянно. Ако щяхме да имаме кандидат за премиер, аз лично вярвам много на Асен Василев, както и всички останали от „Продължаваме промяната“, изтъкна още Петков.

 

„Мандатът е при Нинова и тя трябва да реши каква ще е следващата стъпка. Нужни са ни още 8 човека, за да направим правителство“, пресметна Петков, но остана скептичен - шансът за правителство бил „много малък“.

 

„Най-вероятно ще вървим на избори. Необходимо е много време и енергия, за да си отвоюваме държавата“, прогнозира министър-председателят в оставка и изяви убеждение, че партията му ще бъде първа политическа сила.

 

„Партньорство най-вероятно ще се случи след избори, не преди тях. Вярвам, че ние, „Демократична България“ и БСП ще достигнем заветните 121 гласа. Този път не ни достигнаха четирима депутати“, разсъждава Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11039 |22.07.2022 Експертът Пламен Димитров: Реанимирана опашата лъжа за азербайджанския газ след срещите на Кирил Петков в Баку . 0| 4969 |30.06.2022 Отец Андрий от Буча: Бих простил на палачите от Буча, но не и на патриах Кирил! . 9| 14811 |22.02.2022 Поетът Кирил Кадийски за Фрог: Стига вече! . 1| 6707 |21.02.2022 Първо във Фрог: Нов успех на българската поезия и Кирил Кадийски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads