Реклама / Ads
0| 6209 |02.08.2024 АКТУАЛНО

Код „червено“, спасявайте се! Защо хората не вярват на властта за пожарите и черния дим?

.
Продължава драмата с пожарите. Загасени са 153 пожара в страната, рапортува властта. Браво! Но колко нови са възникнали? Това е държавна тайна. Големите огнища обаче ги знаем, няма как да бъдат скрити. Огънят се вижда от километри, а гъстите, отровни пушеци се носят над села и градове.
 

Нормално е хората да се притесняват. Най-вече, защото бодряшките изказвания не дават информация какъв въздух дишат.

 

Да видим как се развива проблема с информирането на населението.

 

2 август, 07 часа

Пловдив - zh.k. Качеството на въздуха в Тракия, България е нездравословно - в петък, 2 август 2024, 07:00 ч.

Замърсеността е илюстрирана с цифрата 197 и червен цвят, което означава висок риск за здравето.

Данните са публикувани от Европейската агенция за околна среда (eea.europa.eu). Там може да се види какво е реалното положение с въздуха в цял свят, по държави,  градове, села и дори малки райони.

 

Два часа по-късно властите в Пловдив усещат, че положението става напечено в буквалния смисъл и бързат да съобщят, че последните данни на мобилните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОВС) отчита завишение на фини прахови частици. Става дума за Пловдив и Стамболийски.

Това съобщава областният управител на град Пловдив проф. Христина Янчева след разговор с директора на инспекцията Ивайло Йотков.

 

Завишението на стойностите е вследствие от пожара на сметището в село Цалапица, който избухна миналия ден. От РИОСВ уточниха, че останалите показатели са в норма.

„Препоръчва се затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечно болните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски“, допълни областният управител след разговор с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив д-р Аргир Аргиров.

 

Разгеле, най-после някой се ести за населението. Затваряйте прозорците и се спасявайте.

 

Само преди ден се чуваха единствено бодряшки изявления на управници от всякакъв калибър, как нямало нищо страшно, въздухът бил чист и свеж.

 

31 юли

На място в село Царацово пристигна областният управител на Пловдив и един от заместник-кметовете. Властите уверяват, че към момента няма замърсяване на въздуха. Към мястото пътува мобилна лаборатория на екоинспекцията, която ще направи замерване.

Няма и риск за къщите в село Царацово. Няма риск за въздуха. Няма риск нужда от евакуация на хората. 

 

Граждани и медии твърдят обаче не са съгласни и пишат в мрежата: Гъстият пушек и задимяването се виждаше и в Пловдив, покрива и част от АМ „Тракия”. Какво става?

Властта отвръща на удара: „Няма обгазяване. Вятъра носи дима на север от града. Няма обгазяване и по другите населени места. Говорил съм с директора на РИОСВ и ще пратят мобилна станция. При опасност ще предупредят всички граждани”, заяви зам.-кметът на Пловдив Иван Стоянов.

 

И пак: Няма опасност от замърсяване на въздуха в с. Царацово, където снощи горя пожар в предприятие за преработка на отпадъци, всички показатели са в норма, каза в предаването "Здравей, България" по Нова областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. Тя се позова на данни от мобилната лаборатория.

 

Хората от Пловдив и района обаче са Тома Неверни и продължават да качват снимки на гъсти облаци, покриващи небето и стелещи се на километри, включително над населени места.

 

1 август

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) бяха на място в района на възникналия пожар в с. Царацово, при който снощи изгоря производствената площадка на дружество "Анес-96“ ООД. Екипът на екоинспекцията и представители на Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС беше сформиран незабавно след постъпилия сигнал, за да осъществи мониторинг на състоянието на атмосферния въздух. Директорът на екоинспекцията, Ивайло Йотков, също бе на място.

 

Първоначално измерванията на имисии на вредни вещества във въздуха бяха извършвани с мобилна апаратура GASMET в точката на въздействие - при най-близко намиращи се до пожара къщи на Царацово (на улица "Юрий Гагарин“). Следяха се показателите прах, въглероден оксид, азотни окиси, серен диоксид и органични вещества, като не бяха установени превишения на нормите им. Въздухът е чист, бе констатацията.

Тъй като пловдивската МАС от дни извършва измервания в Елин Пелин във връзка с производствената авария там, в спешен порядък мобилна автоматична станция (МАС) пристигна от Стара Загора. Отчитайки посоката на вятъра, тя бе разположена в центъра на с. Радиново.

Първоначалните данни от осъществения мониторинг там също показват, че измерените стойности не са превишени.

 

Медиите обаче разговарят с граждани и чуват друго:

Хората се притесняват след пожара и от това дали не се укрива истинската информация за състоянието на въздуха.

"Разбрахте ли защо се разнася аромат на шампоан около бившето "Теолино"! Явно за да не усещаме смръдливата воня от отровите, които изхвърлят при т. н. унищожаване на отровните отпадъци!", пишат мнозина.

 

По данни на сайта waqi.info/bg още преди дни на световната карта за замърсяването на въздуха са отбелязани тревожните тенденции от избухналите пожари в нашата страна. В реално време са изнасяни данни за превишаването на приетите норми. Тези данни обаче не са огласявани от властите в България.

 

Без да се правим на пророци, но във Фрог нюз написахме още на 30 юли, че димът и отделените газове при пожарите са вредни до степен опасност за живота и че българите нямат точно информация какво дишат в този момент, когато в страната вилнеят стотици пожари.

Чуха се обвинения, че всяваме паника. Паника? А по-добре ли е хората да вдишват токсични отрови без да са наясно, как да се предпазят? Това не е ли престъпление?

 

Специално за района на Пливдив замърсяването на въздуха е тежък нерешен проблем, превърнал се в "традиция". През април 2024 г. кметът на Пловдив е глобен с 300 лв. за това, че не изпълнява решението на Върховния касационен съд от 22 юли 2021 г. за привеждане в съответствие с европейските норми на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Пловдив. Това пише в окончателно решение на Окръжния съд в Пловдив.

 

На 22 юли 2021 г. върховният съд задължи местните власти в Пловдив за една година - до 22 юли 2022 г., да предприемат всички нужни мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. По това време това беше безпрецедентно решение по колективно дело за чистота на въздуха.

 

През последните години Пловдив периодично е сред градовете с най-замърсен въздух не само в България, но и в Европа.

 

Укриването на информация от жителите на града и региона само влошава ситуацията. Дори в момента нито една институция не води разяснителна работа на терен, сред хората, в детските градини, с родителите и пр. Смята се за достатъчно ако някой представител на властта изрече дежурните успокоителни думи чрез някоя медия. Кой чул, чул, кой прочел - прочел. Толкова. Само че пред очите на гражданите са жестоките пламъци и облаците чер, отровен дим, стелещи са над страната. 

 

Затова не се питайте, дали хората вярват на властта. Отговорът е очевиден.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6926 |01.08.2024 Правителството иска да даде орден "Стара планина" на Георги Йорданов - последният жив член на Политбюро . 1| 3023 |31.07.2024 Бедствено положение в Струмяни след огнената стихия, след евакуацията обстановката остава сложна . 7| 6123 |29.07.2024 Украинските спортисти, които никога няма да имат шанс да се състезават на Олимпийските игри . 1| 4510 |27.07.2024 Валентин Радев: Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads