Реклама / Ads
7| 6622 |06.01.2008 АКТУАЛНО

Красивата българска съпруга на унгарския премиер го доведе в Банско

.
Романтична любовна история свързала двамата в Будапеща преди години. Той поискал ръката й по старомодния начин от баща й; тя му готви нашенски манджи и често му превежда от български, въпреки че и той го разбира.
 

Министър-председателят на Унгария Ференц Дюрчани се намира в момента в Банско заедно със съпругата си Клара Добрева. Тъкмо тя дала идеята двамата да дойдат в България. Всеизвестен факт е, че унгарският премиер е запален спортист.

В курортния град той се срещнал неофициално с кмета на общината Александър Краваров, с когото си поговорили за развитието на Банско като най-голям зимен курорт. Дюрчани проявил интерес към бъдещето на града във връзка с новите ски-писти, газификацията, мерките за намаляване на безработицата и развитието на строителството. Клара Добрева също изразила възхищението си от Банско като зимен център, и превеждала през цялото време на разговора с кмета - нещо, което впрочем често прави, независимо че съпругът й що-годе се справя с българския. Дюрчани получил от Краваров и сувенири от Банско.

klara.jpgС Клара Добрева Дюрчани се запознава преди повече от единадесет години. Тя го пленява с красотата, с жизнеността, с ума и с интелигентността си. Около нея тогава, по думите на самия Дюрчани, се въртели многобройни обожатели, които били сериозна конкуренция. За да я спечели, бъдещият премиер възприел различен подход: започнал да й търси кусури и да се заяжда на дребно, при това за детайли в прическата, облеклото, жестовете й, за изречени думи. В началото на Клара не й било приятно, но точно това била печелившата стратегия, защото започнала да му обръща внимание. Тогава Дюрчани я поканил на среща в ресторант "Златната катеричка" на площад "Свети Орбан". Така започнало приятелството, но двамата продължили да си говорят на "вие" година след това. ferenz_klara.jpg

Най-сетне настъпил денят, в който кавалерът се решил да предложи брак. Подготвил се, седнал срещу родителите й и започнал да представя себе си, докато накрая поискал и ръката на Клара. Баща й Петър Добрев разбирал унгарски, но накарал Клара да му превежда, при това непрекъснато искал да се увери, че преводът е точен и наистина става дума за предложение.

След като двамата се оженили, Дюрчани започнал да учи и български. В дома на семейството българските обичаи се спазват. На Бъдни вечер Клара меси питка с паричка, и я завива в тъкан месал с нашенски шевици. На трапезата се поставят ястия от българска кухня.

За Ференц Дюрчани се говори, че той не парадира с милионите си, не прахосва за лукс и глезотии, харчи разумно. Редовно проверявал сметките си в супермаркета, а и нерядко задавал  неудобни въпроси на търговците на пазара. Децата му получават седмичните си джобни в доста скромни размери, за да не станат прахосници, но и за да не се отличават от другите деца, независимо че в момента баща им е премиер! 

Той е запален фен на спорта. Всекидневно пробягва по 3-4 км от дома си, а охраната му е свикнала, въпреки че се налага и тя да тича. Друг спорт, който го привлича е бънджи-скачането, но все още не е се е пробвал.

Frognews.bg напомня още, че преди време парламентът на Унгария гласува вот на доверие на правителството на Ференц Дюрчани. Изходът обаче беше предрешен, защото кабинетът се ползва с подкрепата на коалицията на социалисти и либерали, която има мнозинство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5252 |11.12.2007 Бъдеща българска звезда по германските сцени . 2| 6240 |30.09.2007 Една българска учителка . 10| 8466 |29.08.2007 Тежък лондонски адвокат вдигна българска църква . 0| 13421 |05.07.2007 Михаил Болотин става Майкъл Болтън, жена му е "отчаяна съпруга"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads