Реклама / Ads
1| 6854 |25.06.2007 АКТУАЛНО

Куфар, пълен с отрязани ръце и крака, шокира Москва

.
Джип „Хамър” в карамелен цвят, на който е изписано Маруся, разбуни духовете в руската столица. През петия ден от Московския кинофестивал цигански оркестър на Емир Кустурица скандализира посетителите в театър „Октомври” с разюзданото си поведение, а някои от участниците определиха случващото се на феста като „нелепа шега на пиян кондуктор”.
 

ehho.jpgКитайски филм предизвика смесени чувства сред публиката на 29-то издание на Международния филмов фестивал в Москва. Филмът на режисьора Ван Фен събуди дяволското в позаспалата публика с батални сцени, в които изобилства насилие и жестокост. В една от сцените екстремно се появява куфар, натъпкан с отрязани човешки ръце и крака. Критиката веднага нададе вой, че тазгодишното участие на китайското кино, е повече от предизвикателно и шокиращо. В друга лента от тази географска ширина – „Избори 2”, на може би най-нашумелия напоследък хонгконгски режисьор Джони То, едни мъже режат с триони и ножове късове от телата на други мъже и ги хвърлят в голяма, фабрична месомелачка, късовете месо засядат в нея и се чува невинен детски смях като фон на стичащите се водопади от кръв. Но този детски смях се оказа,че не е от прожектирания филм, а от един малчуган, който седеше със своите родители в залата по време на прожекцията, тъпчеше се с шоколад и се радваше на видяното.

В същото време московската публика очакваше с интерес да види „Параноиден парк” на Гюс ван Сант, председател на журито на фестивала в Кан през тази година, но се оказа,че лентата не е транспортирана до Москва. Тази поредна неуредица на Московския международен филмов фестивал се оказа може би най-малкият проблем за организаторите, които в предишните издания успяваха да влязат в новините на всички световни телевизионни канали със среща между Владимир Путин и Куентин Тарантино, например. Тази година нещо подобно не се очаква, конкурсната програма по мнение на наблюдатели е почти отегчителна. Даже се стига до такива парадокси – французи да продуцират типично руска лавстори по Чингиз Айтматов – „Прекрасна родина”. И докато в Москва организаторите се питат правилните китайци ли поканихме на кинофестивала, то пред театър „Октомври” джип „Хамър” с надпис „Маруся”, възмущава по- консервативните руснаци, свикнали с онзи, така добре познат и на българската публика анимационен филм, а сребрист болид вътре във фоайето напълно доказва, че вече спонсорите  решават всичко и то невинаги в името на истинското изкуство. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7624 |25.06.2007 Социологът Матю Уейтс: Разрешете секс на децата! . 0| 5935 |25.06.2007 На Виктория и писна да е Бекъм - иска пак да е Спайс . 0| 6453 |24.06.2007 Започват снимките на „Индиана Джоунс” - 4 . 2| 5941 |23.06.2007 Закъснялата светлина от Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads