Реклама / Ads
8| 3710 |06.03.2024 АКТУАЛНО

Мария Габриел и президентът Радев мълчат и не реагират на чудовищната провокация на Стево Пендаровски. Защо?

.
Румен Радев, Стево Пендаровски
Македонският президент Стево Пендаровски си позволи вербална атака, която е най-голямата провокация към България, откакто е държавен глава. Претенциите му за „македонско малцинство“ в Пиринския край и за вписването му в конституцията ни е акт на война, който не можем да отминем със снизхождение.
 

Вярно, антибългарската реторика на Пендаровски е в контекста на ожесточената предизборна кампания в Северна Македония, но това нито го оправдава, нито омаловажава думите му.

 

Вярно, македонският парламент трябва да гласува конституционни промени, с които да впише българите в македонската конституция, но това изобщо не изиска реципрочност от страна на България по четири фундаментални причини:

 

Първо, по конституция Северна Македония е многонационална и двуезична държава. Второ, по конституция България е еднонационална държава, в която няма малцинства. Трето, вписването на българите в македонската конституция е императивно изискване на Брюксел към Скопие и то като неотменимо условие за присъединяването към Европейския съюз. Четвърто, Северна Македония е страна по договора за приятелство с България (2017), в който е записан и подписан отказът й от малцинствени претенции.

 

Ето как трябва да реагираме в тази ситуация:

 

МВнР да изтегли българския посланик в София „за консултации“. Това е първият дипоматически демарш, след който идва вторият – външният министър Габриел веднага да извика в МВнР македонската посланичка в София, за да й връчи нота с опорни точки, посочени по-горе.

 

Българският президент още днес да излезе с официално изявление (писмено или устно), в което да даде адекватен отговор на македонския си колега, като не му спестява историческата и правната несъстоятелност на претенциите за „македонско малцинство“ в България.

 

Не храня никакви илюзии. Не вярвам Мария Габриел и Румен Радев да се вслушат в написаното тук. И това е най-тъжното в тази сага на поредна българска капитулация.

 

Велизар Енчев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 21357 |05.03.2024 Изчезналата пътна карта между България и "Газпром" изплува. Хакерска група я продава . 8| 14656 |04.03.2024 Могат ли да изчезнат доказателства за корупция и влияние в съдебната система? . 25| 4311 |02.03.2024 Христо Грозев: Скоро ще имаме отговор на въпроса как Навални е бил убит . 7| 5709 |03.03.2024 Проф. Веселин Янчев за Фрог: Борците ни за национално освобождение вярваха, че бъдещето на България е с цивилизованите държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads