Реклама / Ads
1| 11426 |26.03.2024 АКТУАЛНО

Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус

.
Пред Крокус
Вечерта на 24 март Басманният съд на Москва арестува четирима предполагаеми извършители на терористичната атака в Crocus City Hall. Според следователите всички те са участвали в нападението срещу концертната зала, след което са се придвижили с бяло Renault Symbol с тверски регистрационни номера до района на Брянск, където са били задържани рано сутринта на 23 март; те уж искали да преминат границата с Украйна, където техните „уредници“ трябвало да ги посрещнат.
 

Това е сюжетът на обвинението - и дори да извадим "украинската следа" от уравнението, в тази история има още много бели петна. В този материал се опитахме да формулираме основните въпроси, на които нито властите, нито журналистите все още нямат отговор. Важен отказ от отговорност: когато изучаваме тези въпроси, ние не разглеждаме теории на конспирацията и разчитаме само на документални доказателства, които са станали публично достъпни или открити от нас и нашите колеги от медиите, на които имаме доверие.

 

Колко общо терористи са участвали в атаката?


Във всички видеоклипове от Crocus City Hall (по-долу, за удобство, просто ще наречем концертната зала „Crocus“) има четирима нападатели. Тяхната поява в много детайли съвпада с появата на тези, които бяха арестувани веднага след задържането им: това са Далерджон Мирзоев, Сайдакрами Рачабализода, Шамсиддин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. И изглежда вярно, че не е имало други съучастници с тях по време на нападението.

 

Въпреки това източник на руската служба на BBC, запознат с хода на операцията за издирване на престъпници, каза на изданието, че са били убити поне още двама терористи: единият в аудиторията, вторият по време на операцията за залавяне на заподозрени в района на Брянск . Би Би Си разполага с копие от паспорта на убития в Брянска област - той е 30-годишен гражданин на Таджикистан. Разследването не съобщи тези двама души. Нека повторим, във всички видеоклипове от Crocus (и има повече от дузина от тях) се виждат само четирима нападатели.

 

Има и информация за един терорист, за който се твърди, че е бил неутрализиран от посетител на концерт: мъж, според очевидци и негови собствени , нападнал нападателя, докато презареждал картечница, отнел оръжието му и го набил с приклад на пушка. Какво се е случило с престъпника след това, не е известно. Видеото от нападението, което беше разпространено от ресурси на Ислямска държава, показва, че един от нападателите, който не е бил въоръжен с картечница, може да е бил ранен - ​​но не можем да кажем това със сигурност.

 

Твърди се, че общо 11 души са били задържани по подозрение за участие в терористичната атака - тази информация беше представена на Путин от директора на ФСБ Александър Бортников. Вечерта на 25 март станаха известни имената на още трима арестувани : Исроил Исломов и двамата му сина Диловар и Аминчон. Диловар беше последният собственик на същото Renault, използвано от предполагаемите терористи. В коментар за Новая газета - Европа той по-рано заяви , че е продал колата "преди около седмица" на брата на жена си, а той от своя страна каза, че неговият приятел има нужда от колата.

Оказва се, че поне четирима неизвестни задържани все още не са обвинени. Както напомня Mediazona , според Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация , ако в рамките на 48 часа съдът не вземе решение за удължаване на срока на задържане или арест, заподозреният трябва незабавно да бъде освободен.

 

Можем ли да вярваме, че стрелялите по Крокус и арестуваните са едни и същи хора?

 

Явно да, поне две от тях. Meduza сравни публично достъпни видеоклипове на терористите от Crocus и обвинените в терористичната атака по време на ареста им (наши колеги преди това направиха подобен анализ ). Двамата всъщност могат да бъдат разпознати по специфичното им облекло. Това са Сайдакрами Рачабализода и Далерджон Мирзоев.

 

Първият от арестуваното видео е облечен с черни дънки и тениска в пясъчен цвят с бели етикети на гърдите. Единият от нападателите е облечен по същия начин на видеото, заснето от самите терористи, и на други записи от Крокус.

 

Мирзоев на видеото от ареста си е облечен със сини дънки с черен колан и маслинен суичър. Идентично облечен мъж (той е този на видеото на ИД, опитващ се да пререже гърлото на един от простреляните до югоизточния вход на залата) присъства на видеото от Крокус.

 

Невъзможно е да се съпоставят другите двама нападатели със задържаните по облеклото им, а лицата на тези мъже са замъглени във всички видеоклипове преди задържането им. В същото време служител на Crocus каза , че един от тях, Шамсиддин Фаридуни, е посетил концертната зала на 7 март. В същото време, според неофициална информация , той е бил заснет от фотографа на Crocus.

 

Къде смятаха да избягат предполагаемите терористи? Наистина ли е към Украйна? А има ли други доказателства в полза на „украинската следа“?

 

Meduza успя да определи геолокацията на мястото на задържане на поне един предполагаем терорист, Сайдакрами Рачабализода. Намира се в Навлинския район на Брянска област, на магистрала М-3 „Украйна“. За да стигне от региона до Беларус по най-краткия маршрут , колата трябваше да изключи M-3 20 километра по-рано, на околовръстния път на Брянск и след това да се качи на магистрала A-240 на Гомел.

 

Това оставя три версии:

или предполагаемите терористи действително са пътували до Украйна;
или всъщност не са разбрали къде отиват и са се изгубили;
или говорим за инсцениран арест от служители на ФСБ (тоест арестът е извършен на едно място, а заснемането е на друго).


Що се отнася до възможните организатори (или клиенти) на терористичната атака, до вечерта на 25 март не се появиха нови доказателства в полза на „украинската версия“. Думите на Путин, че „е бил подготвен прозорец за терористите от украинска страна да преминат държавната граница“, не са подкрепени с доказателства – както и разсъжденията му, че атаката срещу Крокус може да бъде „брънка в поредица от опити на онези, които са воюва с Руската федерация от 2014 г. чрез ръцете на режима в Киев.“ В същото време Ислямска държава в провинция Хорасан, която пое отговорност за терористичната атака, през това време пусна няколко материала, с които се опита да докаже участието си. Основното такова доказателство е видеозаписът, направен от терористите по време на нападението.


Клетката на ISIS, Vilayat Khorasan, пое отговорност за терористичната атака в Crocus. Как се появи тази група? И защо смята Русия за един от основните си врагове?


Възможно ли е обвиняемият да бъде заловен по-рано? Защо им позволиха да отидат толкова далеч от Москва?

 

Защо им беше позволено да отидат толкова далеч, не е известно. Всичко, което знаем за арсенала от оперативно-издирвателни мерки на руските сили за сигурност, свидетелства в полза на версията, че колата, разбира се, е могла да бъде задържана и по-рано.

 

За да стигнете до официалното място за задържане от Крокус, ще отнеме поне четири часа - дори без задръствания. И нека ви напомним, че предполагаемите терористи трябваше да излязат от концертната зала в петък вечерта - тоест през натоварения трафик, поне на Московския околовръстен път. В същото време установяването на самоличността на автомобила с помощта на видеокамери, монтирани в района на Крокус, не изглежда никак трудна задача. И от Москва до Брянск има много постове на КАТ. Автомобилът на заподозрените се е движил по магистралата с превишена скорост, което е било заснето от камери, разбраха от Агенцията .

 

По някаква причина обаче колата не е задържана веднага. Според една от версиите, изложена от анонимен източник на РБК, това е направено умишлено: „Според източника те са се качили на магистрала М-3 „Украйна“ и са се насочили по нея към района на Брянск. Събеседникът добави, че през цялото това време те са били следени от специалните служби - важно е било да се разбере маршрутът на движение на терористите и да се идентифицират организаторите на терористичната атака.

 

Кой задържа обвиняемия? Защо в каналите на привържениците на DSRG „Русич“ и ЧВК Вагнер се появиха видеоклипове с изтезанията им?


Кадрите от задържането на предполагаемите терористи станаха отделен важен сюжет в разследването – не само защото се твърди, че са заловени на магистралата, водеща към Украйна, но и заради демонстративната жестокост, която участниците в операцията са използвали срещу заподозрените. Видеоклип, показващ как офицер от сигурността в камуфлаж се опитва да пъхне парче от собственото си отрязано ухо в устата на Рачабализоде, получи широк резонанс. Очевидно това видео се появи за първи път в затворения канал на основателя на движението „Мъжка държава“ Владислав Поздняков (той е известен като подбудител на кампании за тормоз и, вероятно, атаки срещу опозиционни активисти, а „Мъжката държава“ се смята дори и от руските власти за екстремистка организация).

 

По-късно ножът, с който е отрязано парче от ухото на задържания, беше предложен на търг от Евгений Рассказов - под позивната „Топаз“.  Той се бие в Украйна в състава на диверсионно-щурмовата разузнавателна група „Русич“, основана от неонациста Алексей Милчаков и екипиран, наред с други неща, от негови поддръжници.


„Топаз“ също публикува снимка, за която се твърди, че е на свой абонат, участвал в операцията по задържането на терористи: на кадрите лицето на този човек е покрито със стикер, наподобяващ емблемата на SS танковата дивизия „Тотенкопф“, а на униформата му има е шеврон, ушит под формата на окултния символ „Черно слънце“, също често използван от неонацистите (и използван в самата нацистка Германия).

 

Не е ясно с коя точно охранителна агенция е свързан сътрудникът на Милчаков и Рассказов. Според телеграм канала „ВЧК-ОГПУ “ на мястото на задържането предполагаемите терористи са били изтезавани от „мобилна група на граничната служба на ФСБ“ . А заедно с нея в операцията са участвали войници от Центъра за специално предназначение на ФСБ и специални части от Главното разузнавателно управление. Същата информация потвърди пред "Медуза" източник, запознат с операцията.

 

Очевидно някой от тази група е продължил изтезанията, след като заподозрените са били отведени от мястото за задържане: следобед на 24 март телеграм каналът на Сивата зона, близък до ЧВК Вагнер, публикува снимка, на която Шамсиддин Фаридуни лежи със свалени панталони , а към гениталиите му е свързана жица на Военен комуникационен апарат ТА-57 - силите за сигурност използват тази машина за изтезания с електрически разряди. Още вечерта на същия ден стана ясно, че и четиримата задържани са били подложени на изтезания - всички те се явиха в Басманния съд с наранявания с различна степен на тежест.


Обвинен по делото за терористичната атака в Crocus City Hall в Басманния съд. Снимки Задържаните са жестоко бити: измъчвани са по време на разпит. На единия му отрязаха ухото. Друг пък беше изнесен в съда на

 

Трудно е да се каже защо информацията за изтезанията е била разпространявана по такива канали. От Кремъл отказаха да коментират насилието над задържаните, така че все още не може да се гадае дали подобни действия са били санкционирани от върховете или линчът и бързото изтичане на брутални кадри през Поздняков, Топаз и Сивата зона са били единствено тяхна инициатива . Източникът на Meduza, запознат с хода на операцията в района на Брянск, смята, че властите са искали да „покажат как ние славно наказваме терористите“. Все още нямаме доказателства за тази версия.

 

 

Откъде са взели оръжията си терористите?


И на този въпрос все още няма отговор.

 

Терористите са оставили поне една пушка на местопрестъплението. По-късно това оръжие беше показано от Следствения комитет. Видеото и снимката от Следствения комитет показват или автомат АК-12, или цивилната му версия - карабина TR3. Карабината е специално изработена по такъв начин, че почти няма външни разлики от бойния оригинал. AK-12 има четирипозиционен предпазител (превключвател за пожар), TR3 има двупозиционен предпазител. Това се дължи на факта, че гражданската версия няма възможност за автоматична стрелба (в залпове). Трудно е да се види такъв детайл във видеото на SK. Освен това е невъзможно да се видят маркировките - друга разлика между двете версии на пушката.

 

Съдейки по видеозаписа от мястото на терористичната атака, стрелбата точно с това оръжие (може да се разпознае по камуфлажа) се е водила в автоматичен режим. Въпреки това, сред любителите на оръжия има слухове, че TR3 може да бъде сравнително лесно преобразуван в „автоматична“ версия (това, разбира се, е забранено от закона). Може би подобна настройка се свързва с факта, че при стрелба от цевта на оръжието избухват снопове искри.

 

Моделът на използваното оръжие е от основно значение: АК-12 е сравнително нов модел, който е на въоръжение в руската армия. Малко вероятно е такива оръжия да могат лесно да бъдат намерени на черния пазар, за разлика от по-старите модели (съдейки по патроните с калибър 7,62, намерени на мястото на терористичната атака, терористите са използвали и картечници от други модели). Цивилните версии могат да бъдат закупени законно в оръжеен магазин - въпреки че не е лесно. Въпреки това е известно, че значителен брой АК-12 са били загубени от руски военни по време на боевете в Украйна.

 

Известният специалист по малки оръжия Максим Попенкер идентифицира оръжието като ранна версия на AK-12.

 

Защо силите за сигурност не успяха да хванат терористите в Крокус?


Вероятно защото цялото нападение отне най-много 10-20 минути и терористите вече бяха изчезнали до пристигането на полицията и/или специалните служби. Публикувани са достатъчно видеозаписи, за да се възстанови целият маршрут на нападателите. Започва от улицата - терористи паркират кола на 14 вход на Крокус Експо. След това тръгват на юг към залата, без да срещат съпротива, без да спират или изкачват стълби - и стрелят по хората, докато вървят.

 

Мястото и моментът на пожара в залата също са заснети на видео - от паркираното рено, с което избягаха бойците, ги делят по-малко от 200 метра път, който се изминава за по-малко от пет минути. Началото на отстъплението на бойците от местопрестъплението е заснето от самите тях - това видео е заснето на югоизточния (първи) вход на залата. В него мъж, облечен в дрехи, идентични с тези на Сайдакрами Рачабализода по време на ареста му, стреля по хора, лежащи в коридора, а на заден план гори огън - именно там в предишния запис бойците изляха течност от бутилка, която след това незабавно избухна в пламъци. Това е моментът:


Няколко секунди след стрелбата по хора от един от терористите в коридора, друг престъпник, облечен в същите дрехи, с които беше задържан Далерджон Мирзоев, се опитва да пререже гърлото на лежащ мъж. След това и четиримата започват да се движат на север към колата си.

 

Присъствали ли са въоръжени служители на МВР или Националната гвардия в Крокус по време на терористичната атака?

 

Не можем да сме сигурни, че в самия Минзухар е имало въоръжени сили за сигурност, но знаем със сигурност: полицейското управление на микрорайон Красногорск Павшино се намира в съседната сграда . Не е известно какво са правили нейните служители по време на терористичната атака.

 

В едно видео от Крокус можете да видите мъж в камуфлаж с куче на каишка, тръгващ след хора, които бягат от стрелбата. Телеграм каналът „ВЧК-ОГПУ“ също твърди, че в близост до концертната зала е паркиран микробус от киноложката служба на МВР, който уж участва в осигуряването на сигурността на концерта „Пикник“. Колата действително се вижда на записа от регистратора на минаваща кола - на кадрите се вижда и как въоръжени хора изтичват от бяло рено.

 

Ръководителят на пресслужбата на МВР Ирина Волк заяви в канала си в Telegram , че „мъжът в камуфлажна униформа с куче, заснет на видео, няма нищо общо с органите на вътрешните работи“. Според нейната версия полицията е пристигнала на мястото на терористичната атака пет минути, „след като в дежурната част на руското МВР за градския район Красногорск е получена информация за стрелбата“. Според изчисленията на Агенцията в този случай служителите на МВР е трябвало да са в Минзухара, преди нападателите да успеят да избягат.

 

Изданието "Важни истории" и телевизионният канал "Дождь" , позовавайки се на агенция Regnum, съобщиха, че група за бързо реагиране на ФГУП "Охрана" на руската гвардия, въоръжена с огнестрелно оръжие, е била разположена на територията на " Минзухар”. По-късно Regnum редактира публикацията в своя телеграм канал, премахвайки споменаването на правоприлагащата агенция. Депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн, който през 2016–2018 г. е работил като съветник на директора на руската гвардия, каза , че ФГУП „Охрана“ „няма и никога не е имало нищо общо“ със сигурността на „Крокус“.

 

Вярно ли е, че евакуацията на хората в Крокус е била възпрепятствана от затворени врати?

 

Това изглежда поне отчасти вярно. Във всеки случай посетителите на концерта, които избягаха от Крокус, говориха за затворени врати. Но не е ясно дали във всички случаи става дума за заключени аварийни изходи или става дума за технически помещения, до които трябва да имат достъп само служители на обекта.

По един или друг начин, в един случай мъжете трябваше да разбият затворени врати, за да могат зрителите да използват резервния изход. Каналът Baza Telegram, позовавайки се на източници от разследването, също съобщи , че четири пожарни стълби са били блокирани по време на терористичната атака. А на вратите за евакуация висяха ключалки за велосипеди - една от тях беше счупена от бягащите хора.

 

Актьорът и продуцент Сергей Светлаков и футболният коментатор Виктор Гусев казаха, че служител на Крокус е заключил вратите на всички боксове с ключ и е помогнал да се барикадират, „за да не допуснат терористи“. Светлаков допълни още, че една от тези врати по-късно е била разбита от зрители, бягащи от вече горящата зала.

 

Колко посетители на концерти са изчезнали?


Ние не знаем. Властите не разкриват тази информация. Точен е само броят на убитите и ранените: към 25 март вечерта първите 139 , а вторите 182 . Общият капацитет на залата на концерта "Пикник" най-вероятно беше малко над шест хиляди зрители и всички билети бяха разпродадени.

 

Сутринта на 25 март Telegram канал 112, без да посочва източника на информация, съобщи, че „повече от пет хиляди души“ са успели да избягат по време на терористичната атака. Ако вярваме на тези данни и също така вземем предвид, че не всички посетители успяха да влязат в Crocus по време на атаката (а някои просто не можаха да дойдат), тогава броят на изчезналите хора варира от няколко десетки до няколкостотин.

 

112 посочва, че долната граница на този диапазон - "няколко дузини души" - е желаната стойност. Вероятно това е вярно - иначе през тези три дни в медиите щяха да се появят значителен брой истории на хора, търсещи изчезнали близки. Такива истории наистина се появиха във федерални и регионални медии - но в мащаба на десетки, а не стотици имена на издирваните. Някои от тези истории, за съжаление, получиха трагичен край: изчезналите се идентифицират сред мъртвите .Meduza, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3276 |23.03.2024 Керемедчиев за атаката: Русия показа, че нивото на сигурност в Москва е шокиращо ниско . 12| 22476 |22.03.2024 Свидетелка: Над 10 пъти съм виждала Борислав Сарафов в "Осемте джуджета" . 10| 3197 |22.03.2024 Праемиерът в оставка Николай Денков: Няма избран министър-председател, докато няма избран нов Министерски съвет . 15| 9261 |20.03.2024 Ицо Хазарта за Габриел: Тъжно ми е, когато видя жена, плакала цяла нощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads